Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/04/2010

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη, Κοινοβ. Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ, για την άνοδο των spreads, τη χρηματιστηριακή καθίζηση και τις δυσμενέστατες οικονομικές εξελίξεις

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ Ε.Ε.-ΔΝΤ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΥΤΟΧΕΙΡΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ  ΑΛΛΕΣ  ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ :

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την άνοδο των spreads, τη χρηματιστηριακή καθίζηση και τις δυσμενέστατες οικονομικές εξελίξεις, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία, έχοντας σηκώσει παραδομένη τα χέρια ψηλά απέναντι στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και τα διευθυντήρια της Ε.Ε. και της «παγκοσμιοποίησης», εξωθεί μέρα με τη μέρα τον τόπο στην οικονομική κατάρρευση.

Αυτή την ώρα επιβεβαιώνεται ότι η ένταξη στον μηχανισμό χρηματοδότησης Ε.Ε.-ΔΝΤ συνιστά ένα μεγάλο κοινωνικό σφαγείο και ένα ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο για τη χώρα.

Οι όροι και η επιλογή του ΔΝΤ δεν είναι το αναγκαίο, δήθεν, κακό για να αποφευχθούν κάποια πολύ χειρότερα, αλλά μια επιλογή αυτοχειριασμού για τον τόπο, μέσω της οποίας, θα επισυμβούν από κοινού όλα τα κακά: τόσο ο κοινωνικός μεσαίωνας, όσο και η οικονομική πανωλεθρία.

Αυτή την ώρα, έστω στο και πέντε, η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με επιτόκια ανάλογα με τα οποία η τελευταία χρηματοδοτεί (χαριστικά) τις εμπορικές τράπεζες (1%)!

Ταυτόχρονα, η χώρα, απορρίπτοντας τον μηχανισμό Ε.Ε.-ΔΝΤ, οφείλει να προωθήσει τολμηρά τη διαπραγμάτευση για μια ρύθμιση του δημόσιου χρέους, ιδιαίτερα του εξωτερικού, που θα αποβλέπει στη, χωρίς όρους, διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους, την μείωση των επιτοκίων του υπολοίπου, τη θέσπιση ικανής περιόδου χάριτος και τη διεύρυνση του χρονικού ορίζοντα αποπληρωμής του.

Η επιλογή της διαπραγμάτευσης-ρύθμισης του χρέους με τα ως άνω χαρακτηριστικά, η οποία επιβάλλεται για λόγους στοιχειώδους δικαιοσύνης και ρεαλισμού, δεν πρέπει στη διεκδίκησή της να συνδεθεί με άλλες επαχθείς δεσμεύσεις για τη χώρα, ούτε φυσικά να γίνει με τυχόν όρους Ε.Ε. –ΔΝΤ. Αντίθετα, μια τέτοια διεκδίκηση διαπραγμάτευσης-ρύθμισης του χρέους πρέπει να γίνει η αφετηρία μιας νέας προοδευτικής ανορθωτικής  και αναγεννητικής πορείας ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης, απασχόλησης, κοινωνικής δικαιοσύνης και περιβαλλοντικής προστασίας για τη χώρα.

To Γραφείο Τύπου