Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/04/2010

Το Αθλητικό Τμήμα του ΣΥΝ για την υπόθεση των στημένων αγώνων και τους φακέλους της UEFA

Η γνωστή υπόθεση των φακέλων της UEFA  για τους στημένους αγώνες με ευθύνη και της κυβέρνησης εξελίσσεται σε μια επικοινωνιακή φαρσοκωμωδία.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Συνασπισμός, έχοντας αναδείξει το θέμα από το 2005 μέχρι σήμερα, με συνεχείς παρεμβάσεις στην Ελληνική Βουλή, στην Κομισιόν, στην UEFA,  με επίσημες συνεντεύξεις τύπου κλπ, από τη πρώτη στιγμή της ανάληψης της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, ζήτησε καταρχήν τη προστασία των φιλάθλων που συμμετέχουν στο στοίχημα.

Ωστόσο το μείζον θέμα δεν είναι η ονοματοδοσία των «ύποπτων» ομάδων για μικροκομματικά οφέλη, αλλά η συνολική αποκάλυψη και ανατροπή του πλαισίου λειτουργίας και των όρων επαίσχυντης εμπορευματοποίησης που έχουν επιβληθεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αυτή η αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της εισαγωγής των αγώνων του ελληνικού ποδοσφαίρου στο στοίχημα και της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, πολιτική που ακολουθήθηκε πιστά από τις κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας.

Οι στημένοι αγώνες είναι μόνο μια πλευρά του σάπιου οικοδομήματος. Υπάρχουν και άλλες αλληλένδετες πλευρές, όπως οι υπερχρεωμένες ΠΑΕ που παραμένουν στο απυρόβλητο, οι παράγοντες με τα βεβαρημένα ποινικά μητρώα που ακόμα κάνουν κουμάντο, τα «σκοτεινής» προέλευσης εκατομμύρια που διακινούνται για μεταγραφές παικτών, οι συνιδιοκτησίες των ΠΑΕ με εταιρείες security που παρανομούν με την ανοχή της πολιτείας, τα σκάνδαλα με  τα συστήματα των καμερών και τα ηλεκτρονικά εισιτήρια στα γήπεδα και το συνολικό αυταρχικό πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σε κάθε περίπτωση η διαλεύκανση της υπόθεσης των στημένων αγώνων πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα, ξεκινώντας από το «πόθεν έσχες» διοικητικών παραγόντων, διαιτητών, ποδοσφαιριστών και όσων ακόμα εμπλέκονται.

Τμήμα Αθλητισμού