Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/04/2010

Αίτημα για συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την αυθαιρεσία των Οίκων αξιολόγησης, από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, η ευρωομάδα της Ενωτικής Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ώστε να διεξαχθεί συζήτηση η οποία οδηγεί σε ψήφισμα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ερώτηση αφορά τον ρόλο των Οίκων Αξιολόγησης και της αντιμετώπισής τους από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής κατέθεσε πρόταση με βάση τη διαδικασία των προφορικών ερωτήσεων προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή. Την ερώτηση, συνυπογράφουν οι Γερμανοί ευρωβουλευτές Γιούργκεν Κλούτε, από τη ευρωομάδα της Ενωτικής Αριστεράς και ο Σβεν Γκίγκολντ, μέλος της ευρωομάδας των Πρασίνων.

Σύμφωνα με το άρθρο 115 του Κανονισμού, κατατίθεται ερώτηση από τις ευρωομάδες, και μετά από συζήτηση στην ολομέλεια, ακολουθεί ψήφισμα-απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε από την ευρωομάδα της Ενωτικής Αριστεράς, καταγγέλλονται μεταξύ άλλων, τόσο οι ευθύνες των Οίκων Αξιολογησης στην πρόσφατη χρηματοοικονομική κριση, όσο και ρόλος τους στη «συνεχή υποβάθμιση» της ελληνικής οικονομιας και άλλων χωρών της ΕΕ, και ζητείται από «την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και την ΕΚΤ, να νομοθετήσουν άμεσα ούτως ώστε οι αξιολογήσεις αυτών των οίκων να μην υποκαθιστούν θεσμούς και λειτουργίες, που σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να είναι στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών».

To Γραφείο Τύπου