Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/05/2010

Αποσπάσματα συνέντευξης του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα στην τηλεόραση του MEGA (Καμπουράκης- Οικονομέας)


δείτε το βίντεο


.. Οι νόμοι τηρούνται όταν έχουμε κάποιον αδύναμο να πέσει στην παγίδα του νόμου. Όταν έχουμε κάποιον ισχυρό δεν τηρούνται αυτοί οι νόμοι. Διότι σʼ αυτή τη χώρα ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι μπορεί κάποιο πρεζάκι, ένα κλεφτρόνι για ένα πενηντάρικο να περάσει χρόνια στη φυλακή, αλλά αυτοί οι οποίοι παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια στα χρηματιστήρια ή στα ομόλογα με τα Τ +3 ή τα Τ +10 όχι μόνο δεν πάνε στη φυλακή, αλλά δεν υπόκεινται σε καμιά κατηγορία., Διότι αυτού του είδους η κερδοσκοπία και η κλοπή είναι νομότυπη.

Επειδή νομίζω ότι περισσεύει η οργή και η δυσαρέσκεια, περισσεύει όμως και ο λαϊκισμός ορισμένων κύκλων. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια απίστευτη αδικία με σκληρό ταξικό περιεχόμενο κι όταν ακούω να εκπορεύεται από διάφορες πλευρές το ερώτημα αν φταίνε όλες οι πολιτικε΄ς δυνάμεις, όλοι πολιτικοί, όλα τα κόμματα είναι λαμόγια γιατί παίρνουν μισθό οι βουλευτές; Δηλαδή τι θέλουμε; Οι βουλευτές να μην παίρνουν μισθό και να παίρνουν μονάχα τις μίζες της Siemens. Καθόμαστε και βλέπουμε αν παίρνουν ή δεν παίρνουν οι βουλευτές μισθό και δεν βλέπουμε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, μʼ αυτό το φορολογικό σύστημα που έχουμε, από το 1992 και μετά ο συντελεστής φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου πήγε από το 45% κοντεύει στο 20% και οι εφοπλιστές έχουν 58 διαφορετικές φοροαπαλλαγές. Και για ένα καράβι κάποιος μπορεί να έχει ετήσιο εισόδημα 50 εκατομμύρια ευρώ και δεν πληρώνει τίποτα και φταίει ότι παίρνουν μισθό οι βουλευτές.

Αυτή τη στιγμή η δημοκρατία μας δοκιμάζεται. Υπάρχει κίνδυνος από το κακό πολιτικό σύστημα, με την κρίση εκπροσώπησης  που έχουμε σήμερα, να οδηγηθούμε σε ακόμα χειρότερο Να δούμε διάφορους αεριτζήδες που πλούτισαν με τα λεφτά του κοσμάκη και με το δημόσιο πλούτο -αλλά τότε ήταν καλό το πολιτικό σύστημα που τους έκανε τα χατίρια- να γίνονται τιμητές και να θέλουν να έρθουν να αναλάβουν και θέσεις τεχνοκράτη σε μια οικουμενική δήθεν κυβέρνηση η οποία θα μας βγάλει από την κρίση. Οι επίδοξοι Μπερλουσκόνι είναι προ των θυρών.

Και πρέπει να τα πούμε αυτά γιατί ο κόσμος πρέπει να στρέψει την οργή και τη δυσαρέσκειά του στο ταξικό πλαίσιο οικοδόμησης αυτού του πολιτικού συστήματος, στο ότι δεν πληρώνουν φόροι οι έχοντες και κατέχοντες, στο ότι πήγε η εφορία με το google-air στα βόρεια προάστια και είναι 4 στις 5 πισίνες αδήλωτες. Και δεν ξέρω κανέναν μισθωτό με 800 και 100 ευρώ μισθωτό να μπορεί να ξεφύγει. Από το έλλειμμα του μισθωτού και του συνταξιούχου πάνε να καλύψουν το δημοσιονομικό έλλειμμα που φτιάξανε οι πολιτικές τους.

-    Εάν χρεοκοπούσε η χώρα ποιον θα βάραγε αυτόν που έχει την πισίνα ή τον μισθωτό;…

Για να φτάσουμε στον κίνδυνο να χρεοκοπήσει η χώρα περάσαμε από πάρα πολλά επίπεδα. Και αν υπάρχει σήμερα μια πιθανότητα να χρεοκοπήσει, πριν από τρεις, τέσσερις, πέντε μήνες υπήρχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες.

-    Απʼ έξω από το χορό τα λέτε….

Δεν είναι έτσι. Δεν είναι κανένας έξω από το χορό. Σ΄ αυτή την κρίσιμη στιγμή όλοι κρινόμαστε. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχτώ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου στην πολιτική ζωή της χώρας τα αντιλαϊκά μέτρα έρχονταν πάντα ως μονόδρομη επιλογή. Μονόδρομος ήταν να μπούμε στην ΟΝΕ με κριτήρια ονομαστικά και όχι με πραγματική σύγκλιση, μονόδρομος ήταν η Ολυμπιάδα με το φαγοπότι δισεκατομμυρίων, μονόδρομος τα εξοπλιστικά προγράμματα που στερούν σχολειά και νοσοκομεία από τη χώρα, μονόδρομος τώρα αυτά τα μέτρα.

-    Και τι να κάνει η κυβέρνηση;….

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Δεν θα μιλήσω με όρους που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος. Τι πρέπει να γίνει; Πρέπει να αυξήσουμε τα έσοδά μας για να μειώσουμε τα ελλείμματα και να περιορίσουμε όσο μπορούμε τις δαπάνες. Υπάρχει μόνον ένας τρόπος για να αυξήσουμε τα έσοδα; Να πάμε στον συνταξιούχο και στον μισθωτό, στον φτωχό και σ΄ αυτόν που δεν έχει τη δυνατότητα να ζήσει; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος; Δεν υπάρχει η δυνατότητα δηλαδή μιας αντίστροφης αναδιανομής απʼ αυτό που γίνεται σήμερα; Γιατί αυτό που γίνεται τώρα δεν είναι μόνο για να λύσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, αλλά γιατί κάποιοι αντιμετωπίζουν την κρίση ως ευκαιρία  για μια βίαιη -τόσο βίαιη δεν έχει γίνει ποτέ- αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ισχυρών. Ο μισθός, ο 13ος και ο 14ος; Του δημοσίου υπαλλήλου και οι περικοπές στον ιδιωτικό τομέα, μέσα από την ελαστικοποίησης, μέσα από τις απολύσεις, θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη του αδύνατου, αλλά ο ισχυρός δεν θα σταματήσει να κερδίζει..

-    Από πού θα τα παίρναμε λοιπόν;….

Με ρωτάτε από πού να τα πάρουμε. Ξέρετε ότι η φοροκλοπή του ΦΠΑ  είναι 8 δις ετησίως; Ξέρετε ότι οι εφοπλιστές έχουν 58 διαφορετικές φοροαπαλλαγές;…

-    Δεν μπορείς να τους κρατήσεις με το ζόρι.. γιατί θα πάρουν τα πλοία τους και θα φύγουν…

Και πού θα πάνε;.. Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι ίσως η πρώτη δύναμη στον κόσμο θα πάρουν τα πλοία τους και θα τους αλλάξουν σημαία; Δηλαδή θα χάσει τη δυνατότητα το ελληνικό λόμπι στο παγκόσμιο εφοπλιστικό κύκλωμα να έχει το πάνω χέρι; ……

Αν αυξάναμε το φόρο στις τράπεζες ή αν βάζαμε έκτακτη εισφορά τι θα έκαναν; Θα φεύγανε; Και πού θα πήγαιναν;… Εν έτη 2009 μέσα στην κορύφωση της κρίσης είχαν 3 δις ευρώ κέρδη οι τράπεζες. Και μέσα σʼ αυτό το πακέτο που δανειζόμαστε 5%, το 10 από τα 110 δις θα πάνε πού; Στις τράπεζες

-    Το να βελτιώσουν τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς δεν γινόταν μέχρι τις 19 του Μάη.. Θα μου πεις το έκαναν έτσι και φτάσαμε στις 19 του Μάη και με ρωτάς τώρα τι να κάνω; Έχεις δίκιο. Αλλά όμως ήταν μια πραγματικότητα. Στις 19 θέλαμε τα λεφτά.

Άλλος ένας εκβιασμός ο οποίος γίνεται εν πολλοίς και για τα μάτια του κόσμου. Γιατί τρόποι για να αποφύγεις αυτή την εκβιαστική κίνηση των αγορών που αυξάνουν τα spreads και δεν σου δίνουν υποτίθεται τη δυνατότητα να δανειστείς υπάρχουν πολλοί.

-    Αφού υπάρχουν πολλοί και τους ξέρετε, ο Παπανδρέου γιατί δεν τους κάνει;

Γιατί ο Πρωθυπουργός είναι πανικόβλητος, έχει διαχειριστεί μια κρίση δανεισμού και την έκανε κρίση απειλής χρεοκοπίας με τις επιλογές του, έβγαινε να δανειστεί κι έλεγε, καταρρέω, είμαι Τιτανικός..

-    Υιοθετείτε πλήρως όμως τα επιχειρήματα του κ. Σαμαρά…

Δεν ξέρω ποιος υιοθετεί τα επιχειρήματα ποιού, γιατί εμείς εδώ και έξι μήνες λέμε τα ίδια πράγματα Ο κ. Σαμαράς είναι λίγο ήξεις-αφήξεις. Και λίγο με την εθνική συναίνεση και μία με την επιλεκτική διαφοροποίηση. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι ο Πρωθυπουργός αυτής της χώρας εκλέχτηκε και πήρε λαϊκή εντολή να κρατήσει όρθια την κοινωνία, να την προστατεύσει και τώρα χρησιμοποιεί αυτή τη λαϊκή εντολή να την κατεδαφίσει. Και ξέρω επίσης ότι έξι μήνες τώρα χειρίστηκε με τον πιο άτσαλο, ανεύθυνο κατά τη γνώμη μου, τρόπο  μια σοβαρή κρίση δανεισμού η οποία όμως μας οδήγησε σ΄ένα βαθύ τούνελ εικοσαετίας.

Κι επειδή είπατε τι θα γίνει στις 19 του Μάη. Τρόποι να παρακάμψει κανείς αυτή την κρίση υπάρχουν και τώρα. Αν ήθελε όμως μια ριζικά διαφορετική πολιτική, αν έλεγε δηλαδή, τέλος η στρατηγική τα δίνουμε όλα στις αγορές και εγκαινιάζουμε μια στρατηγική η οποία λέει ότι εμείς θα βάλουμε κόκκινες γραμμές στις αγορές, όπως έκαναν και στην Ιρλανδία και οι αγορές υποχώρησαν. Και θα βγούμε και θα πούμε ότι εμείς έχουμε το δικό μας πρόγραμμα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και αν δεν θέλετε να μας δανείσετε, θα χάσετε τα λεφτά σας.

-    Αν ο συνταξιούχος στις 20 του μήνα δεν έπαιρνε τη σύνταξη;…

Γιατί να μην έπαιρνε τη σύνταξη;…

-    Γιατί δεν θα είχε λεφτά το Ταμείο. Κι εσείς θα λέγατε πάλι το χρεοκοπήσατε…

Εδώ και τέσσερις μήνες έχουμε πει ότι υπάρχει ένας τρόπος να επιδιώξουμε να βρούμε πόρους μέσα από έναν εσωτερικό δανεισμό. Δηλαδή αν αύριο το πρωί έλεγε η κυβέρνηση, καλώ τους επενδυτές, αυτοί οι οποίοι υποτίθεται για το ελληνικό συμφέρον λειτουργούν, καλώ όμως και τους Έλληνες πολίτες που έχουν καταθέσεις από 3000 ευρώ και πάνω σε ένα λαϊκό ομόλογο εθνικής σωτηρίας εσωτερικού δανεισμού με 4% επιτόκιο, τι θα γινόταν; Δεν θα βρίσκαμε 9 δις για να καλύψουμε το πρόβλημα της 19ης Μαΐου; Προφανώς και θα βρίσκαμε. Τα κέρδη μονάχα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο την τελευταία πενταετία ήταν πάνω από 50 δις. Δεν θα βρίσκαμε 9 δις για το δανεισμό;…

-    Υπάρχει αντίλογος. Αν ήταν τόσο απλό, θα το έκαναν.. Εκτός κι αν δεν ήθελαν να το κάνουν….

Αυτή η στρατηγική που εμείς εισηγούμαστε είναι μια στρατηγική η οποία πάει κόντρα στις αγορές. Όπως εισηγηθήκαμε κάποτε και να πάψουμε να διερευνήσουμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να παρακάμψουμε και τις αγορές βρίσκοντας δανειστές και αλλού, εκεί όπου μέχρι τον Γενάρη, Φλεβάρη οι ενδείξεις και οι πληροφορίες έλεγαν ότι υπήρχαν σε ʽάλλες περιοχές. Να σας θυμίσω επίσης ότι τον Γενάρη, όταν βγήκε η χώρα να δανειστεί, δανείστηκε με ένα επιτόκιο υψηλό μεν, όχι όμως πολύ υψηλότερο από το 5% που δανείζουν τώρα οι ευρωπαίοι, αλλά υπερκαλύφθηκε ο αριθμός των όσων ζητήσαμε. Γιατί δεν τα πήραμε τότε;

-    Δεν το είπατε τότε; Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα περίμενε να πέσουν τα spreads;…

Είχα έρθει και παλιότερα στην εκπομπή σας. Θυμάστε τις σας είχα πει; ʽΌτι τα spreads δεν πρόκειται να πέσουν όσο κάνουμε τα χατίρια στις αγορές.

-    Είμαι απʼ αυτούς που πιστεύουν ότι και τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα την κατέστρεψαν, αλλά δεν νομίζω ότι κι εσείς, τα υπόλοιπα κόμματα, δεν έχετε τις ευθύνες σας, τις λιγότερες, αφού δεν ήσασταν κόμματα εξουσίας.. Το θέμα όμως είναι τι θα γίνει από δω και πέρα.. Ποιο είναι το στίγμα

Εμείς εδώ και έξι μήνες προσπαθήσαμε να μην λέμε μόνο όχι. Έχουμε προτείνει δεκάδες εναλλακτικές λύσεις, προτάσεις, παρεμβάσεις. Βεβαίως κάθε φορά που προτείνουμε μας λέτε, αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Ρεαλισμός είναι να μην έχουν συντάξεις οι συνταξιούχοι και μισθό οι μισθωτοί. Ο Πρωθυπουργός δέχεται τις προτάσεις που ακούει από τον κ. Καρατζαφέρη, αλλά δεν δέχεται τις προτάσεις από την Αριστερά. Και θα την «πατήσει» ο Πρωθυπουργός. Γιατί δεν είναι αυτοί οι φυσικοί του σύμμαχοι. Δεν είναι φυσικός του σύμμαχος ούτε ο κ. Καρατζαφέρης, ούτε ο κ. Μητσοτάκης. Θα χρησιμοποιήσουν τον Γ. Παπανδρέου, θα κάνει τη βρώμικη δουλειά και μετά, όταν δεν θα τους είναι πια χρήσιμο, θα τον έχουν ως πρωθυπουργεύοντα πρωθυπουργό και όχι ως πρωθυπουργό της χώρας και πρέπει να το καταλάβει. Δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να πάει σε τέτοιες επιλογές…..

-    Δικά του είναι τα μέτρα του Παπανδρέου να τα πάρει πίσω;…

Απολύτως δικά του είναι. Τα συνδιαμόρφωσε με την ΕΚΤ , την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Δεν έχουμε κυβέρνηση Μέρκελ, ούτε έχουμε κατοχή της χώρας. Αυτά που ακούγονται και είναι εξαλλοσύνες, βοηθάνε τον Πρωθιυπουργό να βγαίνει λάδι. Ο ίδιος επιλέγει αυτή την πολιτική. Μπορεί να μην την επιλέξει. Για να μην την επιλέξει βεβαίως, πρέπει να έχει την κοινωνία να τον στηρίζει. Εμείς σʼ αυτή την προοπτική θα ήμασταν σύμμαχοι. Την συμμαχία ή όχι την καθορίζει η πολιτική κατεύθυνση κι όχι αν αγαπιόμαστε μεταξύ μας. Άρα διαλέγει συμμάχους αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός. Δεν διαλέγει συμμάχους την Αριστερά και μέσα στο ΠΑΣΟΚ -γιατί βράζει το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή- και διαλέγει να έχει συμμάχους τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Καρατζαφέρη. Αύριο αυτοί θα τον πουλήσουν.

-    Ωραία… Αλλά να δούμε πώς θα πληρώσει αύριο τη σύνταξη του ΤΕΒΕ;…

Ωραία..Θα σας πω κάτι άλλο. Θα την πληρώσει τη σύνταξη του ΤΕΒΕ..Μ αυτά τα μέτρα κα με μείον 5% ύφεση.. Εγώ σας λέω ότι μας χαρίζουν και τα χρέη αύριο το πρωί όλα, να μην έχουμε κανένα χρέος ως χώρα, μπορούμε να βγούμε από το τούνελ. Θα έχουμε ως χώρα σε τρία χρόνια ως χώρα να πληρώσουμε τη σύνταξη; Με μείον 5% ανάπτυξη;

-    Για το δημοψήφισμα..

Είναι μια διέξοδος αυτό που προτείνουμε. Θα μπορούσαμε να βγούμε και να πούμε, τα έκανε θάλασσα ο Παπανδρέου να σηκωθεί και να φύγει. Δεν λέμε αυτό. Ούτε λέμε εκλογές… Ενδεχομένως αυτό να προκύψει, ανεξάρτητα από τη δική μας θέληση. Αλλά λέμε ότι μι δημοκρατική διέξοδος θα ήταν να πει και προς το ΔΝΤ και προς την Ευρώπη και προς τις αγορές ότι κοιτάξτε να δείτε, έχω κι έναν λαό, δεν αποφασίζω μόνος μου. Το θέτω στην κρίση του λαού και ό,τι πει ο λαός.

To Γραφείο Τύπου