Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/05/2010

Απροστάτευτος ο Κορινθιακός

Επίκαιρη ερώτηση Ν.Τσούκαλη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής - Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων

Ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας μας κίνημα έχει εκδηλωθεί τα τελευταία 5ετία με αίτημα τη θεσμική θωράκιση και προστασία του Κορινθιακού Κόλπου. Σύσσωμοι. οι φορείς των νομών που περικλείουν το κόλπο, όπως 35 δήμοι, 6 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, όλοι σχεδόν οι βουλευτές, ο τέως Επίτροπος κ. Δήμας, όλα τα κόμματα αλλά και κυρίως πανεπιστήμια ( Αριστοτέλειο και Πατρών) και όλες ανεξαιρέτως οι οικολογικές οργανώσεις και κινήσεις ζητούν επιτακτικά την ανακήρυξη του Κόλπου σε προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή σύμφωνα και με τον Κανονισμό 1967/2006 της ΕΕ.  Το αίτημα έχει επανειλημμένα τεθεί στους υπουργούς των προηγούμενων κυβερνήσεων επανήλθε πρόσφατα και προς εσάς από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (ΣΠΟΑΚ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα προσφάτων ερευνών και μετρήσεων, η κατάσταση του κόλπου είναι τόσο υποβαθμισμένη ώστε κατατάσσεται στη πρώτη τριάδα των πιο μολυσμένων κόλπων της Ελλάδας και στους πιο μολυσμένους της Μεσογείου. Για την αντιστροφή της κατάστασης αυτής, απαιτείται η εκπόνηση Σχεδίου για την  Ανάπτυξη Ολοκληρωμένης Πολιτικής για την Αειφόρο διαχείριση του υδατικού συστήματος και με την υλοποίηση έργων και δράσεων με σκοπό την βελτίωση της κατάστασης των Κόλπων, το οποίο πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Προτίθεστε να χαρακτηρίσετε τον Κορινθιακό Κόλπο ως Προστατευόμενη Περιοχή σύμφωνα με τον Κανονισμό 1967/2006 της Ε.Ε.

2) Προτίθεστε να εντάξετε στις δράσεις του ΕΣΠΑ: την εκπόνηση μελέτης και σχεδίου για την  Ανάπτυξη Ολοκληρωμένης Πολιτικής για την Αειφόρο διαχείριση του υδατικού συστήματος και με την υλοποίηση έργων και δράσεων με σκοπό την βελτίωση της κατάστασης του Κόλπου;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης