Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/05/2010

Μη εφαρμογή διαιτητικής απόφασης από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν"

Ερώτηση Μ.Κριτσωτάκη, Β.Μουλόπουλου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Μετά από αίτηση προς το ΟΜΕΔ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν εκδόθηκε η από 19-1-2009 και με αριθ. 2/2009 διαιτητική απόφαση, με την οποία ρυθμίσθηκαν οι όροι αμοιβής και εργασίας των απασχολούμενων στο Νοσοκομείο για το έτος 2008. Τη διαιτητική αυτή απόφαση χωρίς βάσιμη αιτιολογία αρνήθηκε να εφαρμόσει η Διοίκηση του Νοσοκομείου. Περαιτέρω, την επόμενη χρονιά με νέα αίτηση που κατέθεσε το Σωματείο προς τον ΟΜΕΔ εκδόθηκε η από 2-2-2010 και με αριθ. 4/2010 διαιτητική απόφαση, με την οποία ρυθμίσθηκαν εκ νέου οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στο Νοσοκομείο για το έτος 2009.

Η Διοίκηση, προβάλλοντας την εναντίωσή της στο εν γένει σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως αυτό ρυθμίζεται από τον Ν. 1876/1990, επιδιώκει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να μην εφαρμόσει την παραπάνω διαιτητική απόφαση, πλήττοντας καίρια κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο νόμος, όμως, ορίζει ρητά ότι οι διαιτητικές αποφάσεις έχουν υποχρεωτική ισχύ και άμεση εφαρμογή, καθώς εξομοιώνονται με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή τους δεν υπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, ο οποίος οφείλει να προσαρμοσθεί στα οριζόμενα από αυτές.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να λάβει κάποιο μέτρο, προκειμένου να προστατέψει τους εργαζομένους από τέτοιου είδους εργοδοτικές αυθαιρεσίες, λαμβανομένης υπʼ όψιν της ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής περιόδου που διανύει η χώρα ή θα επιτρέψει να συνεχισθεί η όλως καταχρηστική και παράνομη συμπεριφορά της Διοίκησης του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», η οποία επαναλαμβάνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κριτσωτάκης  Μιχάλης

Μουλόπουλος  Βασίλης