Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/02/2005

Επίκαιρη ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους

Η Επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:

«Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για διαπλοκή και υπόγειες διασυνδέσεις μεταξύ κορυφαίων Εκκλησιαστικών και Δικαστικών παραγόντων είναι εύλογες οι ανησυχίες από ενδεχόμενη συνέχιση της ίδιας κατάστασης στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Το θέμα του διαχωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος έχει τεθεί επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό και με άλλες αφορμές όπως, η αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες, εκπαιδευτικές αλλαγές, εξαιρέσεις της εκκλησιαστικής περιουσίας και οικονομικής δραστηριότητας από φορολογικές επιβαρύνσεις καθώς και ευνοϊκές οικονομικές ρυθμίσεις κ.α. Εξάλλου ο διαχωρισμός αυτός ισχύει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης χωρίς να δυσκολεύει, αλλά αντίθετα διευκολύνοντας τον ποιμαντικό ρόλο της εκκλησίας.

Επειδή η λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος θα ευνοείτο από τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από τις κρατικές υποθέσεις κι έτσι η ίδια η Εκκλησία θα μπορούσε να απελευθερωθεί από τον εναγκαλισμό με την κρατική εξουσία που τελικά την εμποδίζει να ασκήσει ένα έργο πνευματικότητας και κοινωνικής προσφοράς.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

Εάν προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα από την πλευρά της κυβέρνησης, ένας Εθνικός Διάλογος για την ομαλή διαδικασία διαχωρισμού της Εκκλησίας από την Πολιτεία, με σεβασμό στα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών και χωρίς την πρόκληση διαχωριστικών αντιλήψεων, ώστε Πολιτεία και Κοινωνία να είναι έτοιμες για να θεσπίσουν ένα νέο, απελευθερωτικό και για την Εκκλησία και για την Πολιτεία, καθεστώς στην επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση»

Αθήνα 7 Φεβρουαρίου 2005

To Γραφείο Τύπου