Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/05/2010

Επιστολή του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Χουντή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Οι όροι που επιβάλλουν ΕΕ-ΔΝΤ στην Ελλάδα αποτελούν «Διεθνή Συμφωνία»

Με αφορμή τις σημερινές εξελίξεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και την απόφαση του Υπουργού οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, παραθέτουμε την επιστολή του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Buzek, στην οποία επισημαίνεται ότι ο μηχανισμός στήριξης αποτελεί «Διεθνή Συμφωνία». 

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Νίκος Χουντής υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «οι επανειλημμένες δηλώσεις εκπροσώπων θεσμικών οργάνων της ΕΕ και του ΔΝΤ, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλόντ Τρισέ, ο οποίος στις 2 Μαΐου αναφέρθηκε στην ʽεπιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, με το ΔΝΤʼ, αλλά και οι συγκεκριμένες πτυχές της απόφασης των Αρχηγών Κρατών της Ευρωζώνης, που κάνουν λόγο για τα ποσά των δανείων και τα ποσοστά συνεισφοράς κρατών μελών και του ΔΝΤ, συνηγορούν στην άποψη ότι πρόκειται για μια ʽΔιεθνή Συμφωνίαʼ».

Επιπλέον, τονίζει ο Νίκος Χουντής, «ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση και ψηφίζεται σήμερα στην ελληνική Βουλή, εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας ʽνα υπογράφει, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού, διμερή ή πολυμερή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της Ζώνης του Ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζαʼ».

Και συνεχίζει ο Νίκος Χουντής, κατόπιν των ανωτέρω ότι, «Σύμφωνα με το άρθρο 218, παρ.6, το Συμβούλιο εκδίδει ʽαπόφαση για τη σύναψη συμφωνίας μετά από έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουʼ στην περίπτωση που οι διεθνείς συμφωνίες ʽδημιουργούν ειδικό θεσμικό πλαίσιο θεσπίζοντας διαδικασίες συνεργασίας και συμφωνίες που έχουν σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις για την Ένωσηʼ»,

Στην επιστολή του, ο Νίκος Χουντής καταλήγει στη διαπίστωση ότι με «την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για την εμπλοκή του ΔΝΤ στο μηχανισμό διάσωσης μιας χώρας της ευρωζώνης, παρακάμπτεται σκοπίμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», και καλεί τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Buzek, να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του Κοινοβουλίου και να πράξει τα αναγκαία προκειμένου να τα ασκήσει.

To Γραφείο Τύπου