Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/05/2010

Ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Τ.Κουράκη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Τα Κέντρο Υγείας ( ΚΥ) Εύοσμου από τον Μάρτιο του 2009 καλύπτει τις ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας του πληθυσμού τεσσάρων δήμων των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης (Εύοσμος, Αμπελόκηποι, Μενεμένη και Ελευθέριο Κορδελιό), ο οποίος αθροιστικά ξεπερνά τους 150.000 κατοίκους. Καθημερινά υπολογίζεται ότι προσέρχονται στο κέντρο υγείας Εύοσμου κατά μέσο όρο 150 ενήλικες και 30-40 παιδιά.

Επιπλέον στον εσωτερικό κανονισμό  λειτουργίας του κέντρου υγείας προβλέπεται ότι πρέπει να εφαρμόζονται στην περιοχή ευθύνης του προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας του πληθυσμού. Για το σκοπό αυτό στο οργανόγραμμα του ΚΥ προβλέπονται 42 θέσεις γιατρών και 150 θέσεις νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Μέχρι σήμερα στο Κέντρο Υγείας έχουν αποσπαστεί μόλις πέντε γιατροί (τρεις γενικοί, μία παιδίατρος και ένας οδοντίατρος), ενώ κάποιες άλλες ειδικότητες (πχ. καρδιολόγος και ωτορινολαρυγγολόγος εξυπηρετούνται κάθε δύο εβδομάδες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στο ΚΥ παρατηρούνται ελλείψεις ακόμη και στα αναλώσιμα χαμηλού κόστους.

Μολονότι έχει εξαγγελθεί επανειλημμένα η «ολοήμερη λειτουργία» του, το Κέντρο Υγείας δέχεται ασθενείς από τις 7 πμ μέχρι τις 2 μμ και εκτός από τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα ακολουθεί μικτή εφημερία με δύο γιατρούς μέχρι τις 9 το βράδυ.

Επειδή:

•    στην με αριθμό 85804/16-07-2009 απάντηση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε σχετική μας ερώτηση (653/22-6-2009) για τη στελέχωση του ΚΥ Εύοσμου αναφέρονταν «…οι επόμενες προγραμματισθείσες προσλήψεις προσωπικού όλων των κλάδων και κατηγοριών θα καλύψουν  και κενές θέσεις προσωπικού του Κέντρου Υγείας Ευόσμου»,

•    οι ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης με τη σημερινή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Εύοσμου δεν καλύπτονται αποτελεσματικά με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η λειτουργία των νοσοκομείων της πόλης.

ερωτάται η κα Υπουργός:

•    ποια μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας Ευόσμου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Κουράκης Τάσος

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία