Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/09/2004

Δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη βουλευτή του Συνασπισμού σχετικά με την ανατιπαράθεση γύρω από τα δημοσιονομικά μεγέθη

Σχολιάζοντας ο Γιάννης Δραγασάκης την αντιπαράθεση γύρω από τα δημοσιονομικά μεγέθη δήλωσε:

«Το πρόβλημα που έχει αναδειχθεί δεν είναι μόνο στατιστικό, ούτε περιορίζεται στον τρόπο στατιστικής καταγραφής των δημοσιονομικών δεδομένων.

Το πρόβλημα είναι πολιτικό: Έχουμε μια «γκρίζα» διαχείριση του δημόσιου χρήματος χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και λογοδοσία.

Έχουμε ένα «βαθύ κράτος» αδιαφάνειας, σπατάλης και διαπλοκής, το οποίο ούτε εκσυγχρονίζεται ούτε επανιδρύεται. Πρέπει να καταργηθεί.

Το πρόβλημα είναι ότι η εκτελεστική εξουσία συνολικά λειτουργεί χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από το κοινοβούλιο και από την κοινωνία.

Για μια ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί πρέπει:

Α. στο πλαίσιο της υφιστάμενης επιτροπής για τον Προϋπολογισμό (επιτροπή του άρθρου 31 Α του κανονισμού της Βουλής) να δημιουργηθεί άμεσα «Γραφείο Προϋπολογισμού» με επαρκή επιστημονική στελέχωση και εκπροσώπηση κοινωνικών φορέων και άλλων οργανισμών (πχ. ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, ΙΟΒΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο κλπ).

Το Γραφείο αυτό θα παρακολουθεί διαρκώς την εκτέλεση Προϋπολογισμού, θα έχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία και αυτόνομη σχέση με την στατιστική υπηρεσία, τη Eurostat και τους Διεθνείς οργανισμούς χωρίς την διαμεσολάβηση του Υπουργού Οικονομικών.

Β. να καταργηθούν αμέσως όλοι οι ειδικοί λογαριασμοί μέσω των οποίων πραγματοποιούνται σήμερα συναλλαγές ομοειδείς με εκείνες του τακτικού Προϋπολογισμού.

Γ. να αρχίσουν άμεσα με συγκεκριμένο πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα να εφαρμόζονται : ενιαίες αρχές διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, κανόνες ουσιαστικού ελέγχου των δαπανών με βάση το κοινωνικό και οικονομικό αποτέλεσμα τους, καθώς κα συστήματα εσωτερικού ελέγχου σε όλη την κλίμακα του Δημοσίου.

Η άρνηση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν αυτά τα στοιχειώδη μέτρα πολλά από τα οποία έχουν προταθεί κατά καιρούς και από Διεθνείς Οργανισμούς δείχνει την εμμονή τους στο ίδιο σύστημα αδιαφάνειας σπατάλης και διαπλοκής το οποίο οι δυνάμεις αυτές εξέθρεψαν και συντηρούν».

To Γραφείο Τύπου