Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/05/2010

Ομιλία του Π. Λαφαζάνη στη Ζάκυνθο: "H Ε.Ε. δεν χρειάζεται ένα «ευρωπαϊκό» ΔΝΤ αλλά μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή"

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Ζάκυνθο, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η βαθύτατη κρίση του ευρώ και ευρύτερα της Ε.Ε. έρχονται να καταδείξουν την πλήρη και παταγώδη αποτυχία και χρεοκοπία των νεοφιλελεύθερων μονεταριστικών δογμάτων, πάνω στα οποία θεμελιώθηκαν οι Συνθήκες και οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτήν την ώρα, που συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., είναι φανερό ότι η Ε.Ε. δεν χρειάζεται ένα «ευρωπαϊκό» ΔΝΤ, το οποίο θα καταστρέψει τις ευρωπαϊκές χώρες, πράγμα που έκανε το ΔΝΤ στα 2/3 του πλανήτη, αλλά μια βαθιά προοδευτική ανατροπή που θα θέσει τέρμα στην παράδοση της Ευρώπης στις κεφαλαιαγορές και το τραπεζικό κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση, αφού έβαλε τη χώρα στην κοινωνική, εργασιακή και οικονομική λαιμητόμο του μηχανισμού Ε.Ε.-ΔΝΤ, παρακολουθεί, παραδομένη, άβουλη και μοιραία, τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις εξελίξεις στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών. Είναι μια κυβέρνηση που την οικονομική κατοχή και παράδοση της χώρας στο «σφαγείο» Ε.Ε.-ΔΝΤ την έχει αναγάγει σε απαρασάλευτο δόγμα.

Αυτήν την ώρα, μια κυβέρνηση στη χώρα μας, που θα είχε τη βούληση να υπερασπίσει στοιχειωδώς τα συμφέροντα του τόπου και του ελληνικού λαού, όφειλε να εγκαταλείψει τον καταστροφικό δρόμο Ε.Ε.-ΔΝΤ και να διεκδικήσει την άμεση χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου από την ΕΚΤ, με επιτόκια ανάλογα με αυτά που τελευταία χρηματοδοτεί τις εμπορικές τράπεζες (1%). Ταυτόχρονα, όφειλε να προωθήσει, άμεσα και τολμηρά, το δίκαιο και ρεαλιστικό αίτημα της ριζικής επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους της χώρας, με στόχο μια νέα ρύθμισή του για τη διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους, τη μείωση του επιτοκίου για το υπόλοιπο μέρος του, τη θεσμοθέτηση μιας ικανής περιόδου χάριτος και τη διεύρυνση των χρονικών οριζόντων αποπληρωμής του.

Αυτές τις επιλογές, που δεν θέλουν και δεν μπορούν να προωθήσουν οι κυρίαρχες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις της χώρας, θα τις επιβάλουν πολύ σύντομα με τους αγώνες τους η Αριστερά και πρώτα απʼ όλα ο ελληνικός λαός.

To Γραφείο Τύπου