Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/05/2010

Κατακερματισμός αρμοδιοτήτων αντί του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας. Απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος σε Ερώτηση του Ν.Τσούκαλη.

H σύσταση του Ενιαίου Φορέα δασοπροστασίας, που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα όλων των φορέων και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με ομόφωνο πόρισμα διακομματικής επιτροπής της βουλής, ξεχάστηκε από την κυβέρνηση και πλέον η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει αναλάβει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, φορέων και υπηρεσιών για θέματα δασοπροστασίας.

Τα παραπάνω προέκυψαν από την απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Μωραΐτη σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Ο κ. Μωραΐτης επικαλούμενος αλλαγή των δεδομένων από το 1992 μέχρι σήμερα ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η σύσταση του φορέα δασοπροστασίας αποτέλεσε ένα ζήτημα της Διακομματικής Επιτροπής του 1992, ως ένα εργαλείο για την προστασία των δασών. Τότε, για πρώτη φορά μπήκε το θέμα της σύστασης του φορέα. Τα δεδομένα, όμως, έκτοτε έχουν αλλάξει. Έχουν αλλάξει και μια σειρά από αποφάσεις ήρθαν να ανατρέψουν μια σειρά από ζητήματα που υπήρχαν πάνω στο θέμα δασοπροστασίας, αλλά και της επίλυσης σε αυτό το δύσκολο τομέα.

Σήμερα -όπως γνωρίζετε- ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, φορέων και υπηρεσιών σε θέματα δασοπροστασίας, ανήκει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών έχει περιέλθει ως αρμοδιότητα στην Πυροσβεστική, ενώ οι δασικές υπηρεσίες είναι υπηρεσίες, οι οποίες πλέον ανήκουν στην Περιφερειακή Διοίκηση».

Ο κ. Τσούκαλης στην παρέμβασή του ανέφερε πως η τοποθέτηση του κ. Υφυπουργού περιγράφει ένα καθεστώς κατακερματισμένο, όσο αφορά το τεράστιο ζήτημα της διαχείρισης και  προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας και σημείωσε:

«Σωστά είπατε, ότι η αρμοδιότητα πρέπει να ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Η διαχείριση όμως, για ποιο λόγο να ανήκει στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την οποία αναφέρατε και σε άλλο Υπουργείο; Δεν έχουμε προβληματιστεί, δεν έχουμε παραδειγματιστεί απʼ όσα έχει βιώσει η χώρα τα τελευταία χρόνια; Δηλαδή, υπονοείτε ότι πρέπει να κάνουμε παρέμβαση και πολιτική εμείς, κομματική, ούτως ώστε επιτέλους να υλοποιηθεί αυτό το οποίο διακηρύσσεται απʼ όλους τους φορείς, ότι η διαχείριση και η προστασία των δασών και η δασοπυρόσβεση πρέπει να ανήκει γενικότερα μέσα στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δασών, ειδάλλως, οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια και κατάσταση είναι απολύτως καταστροφική; Προκαλεί απορία η διαχρονική και εγκληματική αμέλεια όλων των κυβερνήσεων, όσον αφορά τον αφανισμό του δασικού πλούτου της χώρας. Και αν μεν, συζητά αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να γίνει για τις διαχρονικές εγκληματικές αμέλειες του πολιτικού σκηνικού, των κυβερνήσεων που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα, για τον αφανισμό του φυσικού μας πλούτου».

Σε σχέση με την κατάρτιση των δασικών χαρτών ο κ. Μωραΐτης ανέφερε ότι έχουν καταρτιστεί ήδη 330 χάρτες στους ΟΤΑ όλης της χώρας και καταρτίζονται τώρα 113 επιπροσθέτως, εκ των οποίων οι 72 αφορούν την Αττική και απομένουν να καταρτιστούν ακόμη άλλοι 43 χάρτες στην Αττική, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως μέσα στο 2010 θα αναρτηθεί ο πρώτος δασικός χάρτης της χώρας.