Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/05/2010

Ομιλία Παν. Λαφαζάνη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση στη Βουλή της επερώτησης της ΝΔ για την Ασπις Πρόνοια και την Commercial Value

Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά η παρέμβαση του κυρίου Υφυπουργού σε ένα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας υπήρξε επιεικώς απαράδεκτη, για να μη χρησιμοποιήσω άλλη έκφραση.

Κύριε     Υφυπουργέ, έχετε κάθε δικαίωμα -εγώ θα έλεγα και τη δυνατότητα- αν θέλετε να κατηγορήσετε, αλλά και με βάσιμα επιχειρήματα, την Νέα Δημοκρατία για όσα έπραξε και παρέλειψε να πράξει επί χρόνια, όσον αφορά το θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης, τους ασφαλισμένους στην ιδιωτική ασφάλιση και συγκεκριμένα στον Όμιλο «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ».

Αλλά, εσείς δεν είστε επερωτών εδώ για να κατηγορείτε ως Αντιπολίτευση μία υποτιθέμενη προηγούμενη Κυβέρνηση. Τέτοιες διαδικασίες δεν έχει ανακαλύψει ακόμη το Κοινοβούλιο, να δίνει τη δυνατότητα, δηλαδή, στους Υπουργούς της Κυβέρνησης να εμφανίζονται εδώ ως επερωτώντες για το τι έχουν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έπρεπε να μας απαντήσετε συγκεκριμένα, δίδοντας λύση, διέξοδο σε ένα πελώριο, πλέον, κοινωνικό θέμα, το οποίο –αν θέλετε- είναι και ένα πελώριο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, το οποίο βαρύνει πολιτικά και την προηγούμενη Κυβέρνηση, τη Νέα Δημοκρατία και εσάς για τους μήνες που διαχειριστήκατε τη συγκεκριμένη υπόθεση. Και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως, διότι έχετε διαπράξει εγκληματικές παραλείψεις και εγκληματικές συγκαλύψεις από την περίοδο που κυβερνάτε.

Πρώτα απʼ όλα μιλήσατε για το παρελθόν, λες και γνωρίζατε άριστα το πρόβλημα. Δεν το γνωρίζατε το πρόβλημα. Το μάθατε όταν γίνατε Κυβέρνηση. Και επιτρέψτε μου να πω ότι εγώ σας κατέθεσα δύο συγκεκριμένες ερωτήσεις από τότε που γίνατε Κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα, προσδοκώντας να σας ευαισθητοποιήσω κατʼ αρχάς και να πάρω απάντηση. Προφανώς, πέσατε από τα σύννεφα από την έκταση, το μέγεθος, το βάθος και τη χρονική διάσταση του προβλήματος. Και πήρα απαντήσεις.

Η πρώτη ερώτηση που σας κατέθεσα –γιατί ήταν πολύ σοβαρό το θέμα- ήταν στις 19-11-2009, δηλαδή, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησής σας. Και μου απαντάτε εδώ ότι θα εφαρμόσετε το ν. 3790/2009 και συγκεκριμένα το άρθρο 17. Αυτή ήταν η απάντησή σας. Έχω εδώ την απάντηση του Γενικού Διευθυντή της Ε.Π.Ε.Ι.Α. –ισχύει ακόμη, λειτουργεί ακόμη- του κ. Ιωάννη Βάση, ο οποίος λέει επί λέξει: «Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κατόπιν προτάσεως της Ε.Π.Ε.Ι.Α., η οποία καθορίζει το συνολικό άνοιγμα των χαρτοφυλακίων ζωής που διαχειριζόταν η υπό εκκαθάριση ασφαλιστική επιχείρηση και τα οποία δεν τίθενται σε εκκαθάριση, δύναται να παρέχεται υπό προϋποθέσεις υπέρ της αναδόχου ασφαλιστικής επιχείρησης, εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ή σε περίπτωση μη ανεύρεσης αναδόχου, εγγύηση υπέρ των ασφαλισμένων, η οποία δεν υπερβαίνει το ως άνω άνοιγμα». Αυτά τα λέει ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Π.Ε.Ι.Α., κ. Ιωάννης Βάσης, στις 19/11/2009. Ισχύουν αυτά; Δεσμεύουν την Κυβέρνησή σας; Δεσμεύεται η Κυβέρνησή σας;

Μετά, ανακαλύψατε ένα τέχνασμα για να αποφύγετε αυτού του είδους τις δεσμεύσεις. Ποιό είναι το τέχνασμα; Ό,τι δήθεν είναι αντικοινοτική αυτή η διάταξη του σχετικού νόμου και ότι –όπως άκουσα και σήμερα- δεν επιτρέπει η Κοινότητα να εγγυάσθε –λέτε- το σύνολο των αποζημιώσεων που όφειλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες, των οποίων ανακαλείται η άδεια στους ασφαλισμένους.

Μα τι ανακάλυψη είναι αυτή; Δεν κατάλαβα. Δηλαδή, εσείς θέλετε να αποζημιώσετε πλήρως και σας εμποδίζει η Κοινότητα; Και εάν είναι αντικοινοτικό, μπορείτε να μας το καταθέσετε εδώ; Γιατί σας το ζήτησα με την ερώτησή μου και ποιείτε την νήσσαν. Δεν λέτε τίποτε. Σας είπα αν είναι αντικοινοτικό, πείτε το, δώστε μας τη σχετική αλληλογραφία. Μυστικό και απόρρητο είναι; Υπάρχει αλληλογραφία; Ποιος το κρίνει ότι είναι αντικοινοτικό; Εσείς; Η Κοινότητα προσβάλλει την εθνική νομοθεσία για παραβίαση των κοινοτικών κανόνων. Δεν την προσβάλλει ο εκάστοτε αρμόδιος Υπουργός. Είναι πρωτοφανές. Προφανώς, πρέπει να σας έχει σταλεί μία ένδειξη, μία επιστολή από την Κοινότητα.

Θα έπρεπε λοιπόν, να έχετε μια νύξη από την κοινότητα, μια επιστολή, μια αλληλογραφία η οποία να σας λέει ότι είναι αντικοινοτική η σχετική διάταξη και θα εξηγεί με συγκεκριμένα επιχειρήματα γιατί είναι αντικοινοτική. Μπορείτε να μας τη δώσετε, έστω και σήμερα αυτή την επιστολή; Πού στηρίζεστε και μας λέτε, ότι είναι αντικοινοτικά τα δεδομένα αυτά; Και το λέω αυτό διότι έχουμε γνώση του καθεστώτος που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε γενικές γραμμές. Στη Γερμανία οι καταθέσεις είναι εγγυημένες ανεξαρτήτως ύψους, από το γερμανικό κράτος. Τις εγγυάται ανεξαρτήτως ύψους. Δεν μπορείτε να μας μιλάτε εδώ για αντικοινοτικές διατάξεις, για να καλύψετε τις καταστάσεις και να μην ενεργήσετε.

Ακούστε, όμως, να σας πω κάτι. Λέτε, για παράδειγμα, ότι δεν σας επιτρέπει –πράγμα που δεν είναι σωστό- η κοινότητα να αποζημιώσετε, ανεξαρτήτως ύψους. Δεν μπορείτε να μας πείτε, μέχρι τι ύψους προτίθεστε να αποζημιώστε; Ή μήπως δεν θέλετε να δώσετε καμία αποζημίωση, ή δεν έχει το δημόσιο καμία υποχρέωση;

Ξέρετε, ότι το δημόσιο έχει παρέμβει εγγυητικά σε όλες τις αγορές και στη μόνη αγορά στην οποία δεν είχε παρέμβει, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, μέχρι τη θέσπιση της σχετικής νομοθεσίας, είναι τα χαρτοφυλάκια ζωής, κάτι το οποίο ήταν απαράδεκτο; Εσείς εδώ μας λέτε, ότι πρόκειται να συστήσετε –μου λέτε στην απάντηση- εγγυητικό κεφάλαιο ζωής και το οποίο θα έχει τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου κατά το πρότυπο λέτε, του επικουρικού κεφαλαίου που καλύπτει την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων. Αυτή είναι η απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου. Σας διαβάζω την απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου, αν δεν την ξέρετε: «Σκοπός του εγγυητικού κεφαλαίου ζωής είναι κατά πρώτο λόγο η διατήρηση και η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, σε άλλη ασφαλιστική επιχείρηση ή σε άλλες ασφαλιστικές επιχειρήσεις και αν αυτό δεν επιτευχθεί, η λύση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων και η καταβολή αποζημίωσης στους ασφαλισμένους, γίνεται προφανώς από το δημόσιο. Μέλη του εγγυητικού κεφαλαίου καθίστανται υποχρεωτικά κ.λπ».

Και σας ερωτώ: Αυτό πότε θα το κάνετε; Σκοπεύετε να το κάνετε; Γιατί αυτά έπρεπε να τα πείτε εδώ στην ομιλία σας, να μας πείτε ποια είναι η πολιτική σας. Είναι δυνατόν να προσπαθούμε να σας εκμαιεύσουμε απάντηση; Τι είσαστε; Είσαστε Κυβέρνηση; Λοιπόν, πότε θα το κάνετε αυτό, πότε θα φέρετε αυτή τη διάταξη και θα την ψηφίσετε; Και σας ρωτάω: Αυτό θα έχει αναδρομική ισχύ, αν το ψηφίσετε και θα καλύπτει τους ασφαλισμένους στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και στην COMMERCIAL VALUE;

Σε αυτά πρέπει να πάρετε θέση, αυτά είναι τα ερωτήματα. Αλλά, αυτός είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίζετε την αντιπολίτευση. Δηλαδή, να μην λέτε τίποτα στην πρωτολογία και στη δευτερολογία, επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα πλέον απαντήσεως και ελέγχου αυτών στα οποία θα τοποθετηθείτε, θα κρατήσετε ως μυστικό μια αόριστη θέση, με υπεκφυγή στο πρόβλημα.

Μα εδώ, δεν ήρθαμε ούτε για υπεκφυγές, ούτε για να εμπαίξετε εμάς και το χειρότερο να εμπαίξετε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι εναγωνίως ζητούν μια τοποθέτηση από την Κυβέρνηση. Μια τοποθέτηση, αν όχι πλήρη που να καλύπτει τις επιδιώξεις τους, τουλάχιστον κάτι με το οποίο να ξέρουν πώς θα πορευθούν αύριο.

Δεν μπορείτε να κρυβόσαστε πίσω από το δάχτυλό σας, δεν μπορείτε να κρύβετε την πραγματικότητα, δεν μπορούν να υπάρχουν νόμοι οι οποίοι είναι σε ισχύ και να μην τους τηρείτε, να μην προωθείτε στην πράξη, αυτά τα οποία επιβάλουν. Δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο Οικονομικών να παρανομεί αυτή την ώρα, δεν είναι δυνατόν να έχει εκτεθειμένους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, να υπάρχει νομική ρύθμιση και να μην την εφαρμόζει, χωρίς να λέει και τι θα εφαρμόσει, χωρίς να λέει τι θα κάνει. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα.

Είστε πάνω από έξι μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας. Έχετε πάει τη χώρα σε διάλυση. Διαμορφώνετε ένα κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα. Σήμερα ακούσαμε ότι κατεδαφίζεται το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Βλέπω ότι με τη στάση σας μέχρι τώρα θέλετε να κατεδαφίσετε και τον άλλον υποτιθέμενο πυλώνα -κατά τη δική σας άποψη- της ασφάλισης, την ιδιωτική ασφάλιση. Τι θα απομείνει πλέον σʼ αυτή τη χώρα και τι θα απομείνει για τους πολίτες;

Είστε μια Κυβέρνηση η οποία ζημιώνει, εμπαίζει και εγκληματεί αυτή τη στιγμή σε βάρος των πολιτών.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.