Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/05/2010

Σε αδιέξοδο οδηγείται και η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η σταθερή απώλεια του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών τα τελευταία χρόνια και η μειωμένη τιμή του προϊόντος οδηγεί σε αδιέξοδο τους παραγωγούς και υπονομεύει το μέλλον της καλλιέργειας.

Συγκεκριμένα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι παραγωγοί θα κληθούν και φέτος να διαπραγματευτούν με τις βιομηχανίες κάτω από πολύ αρνητικές γιʼ αυτούς συνθήκες. Ήδη η Ένωση Κονσερβοποιών έχει διαμηνύσει ότι από το σύνολο των 400.000 τόνων περίπου, που προβλέπεται ως φετινή παραγωγή, μπορεί να απορροφήσει μόνο μέχρι 150.000 τόνους. Βάσει αυτού εκτιμάται ότι οι τιμές θα είναι εξευτελιστικά χαμηλές για τον παραγωγό, ενώ μια μεγάλη ποσότητα θα μείνει αδιάθετη.

Επιπλέον, πολλοί παραγωγοί, ιδιαίτερα της περιοχής Αμυνταίου, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για προϊόν που παρέδωσαν την περσινή χρονιά και δεν γνωρίζουν πότε θα γίνει η εξόφλησή τους.

Επειδή λοιπόν ο εμπαιγμός των ροδακινοπαραγωγών των νομών Πέλλας και Ημαθίας τους έχει οδηγήσει κατά το παρελθόν σε απόγνωση και αδυναμία συνέχισης της παραγωγικής τους δραστηριότητας, υπονομεύοντας το ίδιο το μέλλον της καλλιέργειας,

ερωτάται η κα Υπουργός:

•    προτίθεται να παρέμβει ώστε να πληρωθούν οι παραγωγοί για προϊόν που παρέδωσαν;

•    με ποιες ενέργειες και πρωτοβουλίες μπορεί να διασφαλιστούν καλύτερες τιμές για το συμπύρηνο ροδάκινο και να αποτραπεί ο πιθανός εκβιασμός από την πλευρά των βιομηχανιών ως προς τη διαμόρφωση της τιμής κατά την εποχή της συγκομιδής;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου