Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/05/2010

Απροετοίμαστη η χώρα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών εν όψει θέρους. Συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του Θανάση Λεβέντη.

Την απουσία προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ανέδειξε ο βουλευτής Αττικής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Την πρώτη Μάη ξεκίνησε και επισήμως η αντιπυρική περίοδος για το 2010, περίοδος κρίσιμη για τα εναπομείναντα δάση της χώρας μας αφού φέτος η ανομβρία, η χαμηλή υγρασία, η υπερσυσσώρευση καύσιμης ύλης και οι υψηλές θερινές θερμοκρασίες θα επιτείνουν το πρόβλημα. Ο βουλευτής της περιφέρειας Αττικής τόνισε ότι δεν έχουν εκταμιευθεί οι απαραίτητοι πόροι, δεν έχει γίνει κατανομή αυτών προς τους ΟΤΑ και δεν έχει υλοποιηθεί κανένα έργο δασοπροστασίας. Περάν τούτων, το Πυροσβεστικό Σώμα παραμένει υποστελεχωμένο, με πεπαλαιωμένο στόλο οχημάτων και λοιπών μέσων πυρόσβεσης, η δε Δασική Υπηρεσία δεν έχει ακόμη στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό για έργα πρόληψης και οι διαθέσιμοι πόροι για δασική έρευνα είναι σχεδόν μηδενικοί.

Ο κ. Λεβέντης ζήτησε από τον Υπουργό να λάβει άμεσα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποδοθούν οι πόροι στους ΟΤΑ προκειμένου να εκτελέσουν έργα πυροπροστασίας έστω και την ύστατη ώρα, καθώς και να στελεχωθούν και εξοπλισθούν το Πυροσβεστικό Σώμα, η Δασική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία.

Απαντώντας ο Υφυπουργός κ. Σπ. Βούγιας ανακοίνωσε τον «ουτοπικό στόχο», όπως ο ίδιος τον χαρακτήρισε, «ούτε ένα στρέμμα καμένης γης». Ενημέρωσε για την εφαρμογή περιπολιών από δικυκλιστές πυροσβέστες, ενώ ανέφερε ότι σε περιπτώσεις αυξημένης επικινδυνότητας μπορεί να προβλέπεται και απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην καταγραφή και πιστοποίηση των εθελοντών, το ζήτημα της ασφάλισης των οποίων θα επιλύσει προσεχής ρύθμιση. Ο κ. Βούγιας δεσμεύτηκε για στήριξη και των δύο πυλώνων, της πρόληψης και της καταστολής, ώστε να μην επαναληφθούν τα θλιβερά γεγονότα του 2007.

Ο κ. Λεβέντης επεσήμανε ότι είναι σωστός ο στόχος να μην χαθεί ούτε ένα στρέμμα, όμως τα γεγονότα ήδη τον διαψεύδουν, αφού μόλις χθες πέπλο καπνού κάλυψε το Θριάσιο Πεδίο και μάλιστα σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από τα Διυλιστήρια. Ειδικά φέτος η παρατεταμένη ανομβρία έχει σωρεύσει καύσιμη ύλη που μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό μπαρούτι, ανέφερε ο βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και επεσήμανε ότι κάθε χρόνο λαμβάνονται διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς, με τα γνωστά όμως μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Ο βουλευτής Αττικής επεσήμανε τον καταλυτικό ρόλο των ευέλικτων ελικοπτέρων στις περυσινές πυρκαγιές στην Αττική και τον Κιθαιρώνα και τόνισε τη σημασία αλλά και τις απαιτήσεις μεγαλύτερης προστασίας –τόσο προληπτικά όσο και σε περίπτωση πυρκαγιάς- ως προς τα δυσαναπλήρωτα ελατοδάση, όπως της Πάρνηθας. «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας» κατέληξε ο κ. Λεβέντης, τονίζοντας ότι έχουμε ήδη χάσει εκατομμύρια στρέμματα και δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.