Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/09/2004

Μετέωρο το προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2005

Συνεχίζεταιτο όργιο αδιαφάνειας στη δημοσιονομικήδιαχείριση

Το όργιο αδιαφάνειας, λογιστικών αλχημειών και αυθαιρεσίας στη δημοσιονομική διαχείριση που είχε γίνει καθεστώς επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς, συνεχίζεται, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα και από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού για το έτος 2005 που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ είναι κυριολεκτικά διάτρητο, μετέωρο και ανειλικρινές.

Ενδεικτικά και μόνο υπογραμμίζουμε προς το παρόν τα εξής:

Πρώτον: Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να χρησιμοποιεί παράνομα και αντιδεοντολογικά τον ειδικό, εκτός προϋπολογισμού, λογαριασμό Νο 234339/0 με τον τίτλο "ΕΔ - Λογαριασμός εσόδων από αποκρατικοποιήσεις " προκειμένου να προβαίνει σε ανεξέλεγκτες δαπάνες, αντί της μείωσης του δημόσιου χρέους, και οι οποίες θα έπρεπε να καταγράφονται στις δαπάνες του προϋπολογισμού και να προσμετρώνται στο έλλειμμα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία που έφερα πέρυσι στη δημοσιότητα (διαθέτω αναλυτικό πίνακα), από τον ως άνω λογαριασμό, που παρέμενε κρυφός ακόμα και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, έγιναν δαπάνες 1,1 δις ευρώ το 2001, 1,2 δις ευρώ το 2002 και πάνω από 1,5 δις ευρώ το 2003, οι οποίες θα έπρεπε να αυξάνουν ισόποσα τα ελλείμματα των αντίστοιχων χρόνων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να σταματήσει αυτήν την τακτική, σύμφωνα με πληροφορίες μας, τη συνεχίζει. Καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα την αναλυτική κίνηση του ως άνω λογαριασμού το 2004 και αναλυτικά μία προς μία τις δαπάνες που έγιναν από αυτόν καθώς και τις αντίστοιχες προβλέψεις για το έτος 2005.

Δεύτερον: Η κυβέρνηση της ΝΔ, με βάση πληροφορίες μας, συνεχίζει την τακτική της αλόγιστης χορήγησης εγγυήσεων του Δημοσίου για δάνεια προς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Όπως αποκάλυψα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χορήγησε το 2003 εγγυήσεις του Δημοσίου για δάνεια ( διαθέτω τον αναλυτικό πίνακα) σε πρωτοφανές ύψος ρεκόρ που ξεπερνά τα 2,5 δις ευρώ και μάλιστα χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του ν.2322/95. Επειδή πολλά απ΄ αυτά τα δάνεια είναι στην ουσία "δανεικά και αγύριστα " και οι σχετικές εγγυήσεις του Δημοσίου δίνονται παρανόμως και χρησιμοποιούνται για την πλασματική μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, καλούμε την κυβέρνηση να φέρει άμεσα στη δημοσιότητα τον πλήρη και αναλυτικό πίνακα των εγγυήσεων για δάνεια που έχει δώσει το δημόσιο το 2004 καθώς και τις σχετικές προβλέψεις για το 2005.

Τρίτον: Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει, όπως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να χρησιμοποιεί τον ειδικό, εκτός προϋπολογισμού, λογαριασμό του ν.128/75, ο οποίος πιστώνεται με το απαράδεκτο "χαράτσι" 6 ‰ στα πάσης φύσεως δάνεια, προκειμένου να προβαίνει σε ανεξέλεγκτες και αδιαφανείς, εκτός προϋπολογισμού, δαπάνες ειδικής σκοπιμότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι απ΄ αυτόν τον ειδικό λογαριασμό έγιναν δαπάνες πάσης φύσεως που το 2002 ανήλθαν σε 340 εκ. ευρώ, ενώ το 2003 ξεπέρασαν τα 400 εκ. ευρώ

( διαθέτω αναλυτικό πίνακα). Καλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τα συνολικά έσοδα για το 2004 του ως άνω λογαριασμού, μία προς μία τις δαπάνες του και τις αντίστοιχες προβλέψεις για το 2005.

Τέταρτον: Η κυβέρνηση της ΝΔ πραγματοποίησε με τον ίδιο αδιαφανή τρόπο που ασκούσε τη δημοσιονομική διαχείριση το ΠΑΣΟΚ την περίφημη απογραφή.

Καλούμε την κυβέρνηση αντί της γενικής παράθεσης δεδομένων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα

α) Αναλυτικό πίνακα με τις συγκεκριμένες μία προς μία δαπάνες για εξοπλισμούς οι οποίες δεν συμπεριελήφθησαν στις δαπάνες των προϋπολογισμών.

β) Να καταθέσει αναλυτικά στοιχεία μ ΄ένα προς ένα τους δημόσιους οργανισμούς όσον αφορά την εξέλιξη του ενδοκυβερνητικού χρέους.

γ) Να καταθέσει αναλυτικά και πλήρη στοιχεία όσον αφορά τα πλεονάσματα σ΄ ένα προς ένα τους δημόσιους οργανισμούς και τ΄ Ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος, επαναφέροντας το αίτημα της κατάργησης των ειδικών λογαριασμών, καλούμε την κυβέρνηση μαζί με τον προϋπολογισμό να καταθέσει την αναλυτική κίνηση όλων ένα προς ένα των ειδικών λογαριασμών μαζί με τα πιστοποιητικά ελέγχου τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

To Γραφείο Τύπου