Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/05/2010

Διασκέδαση υψηλού κινδύνου παρέχουν στους καταναλωτές τα καταστήματα ψυχαγωγίας

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη - Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Οι χώροι ψυχαγωγίας σε σημαντικό βαθμό, δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια των πελατών τους. Τα στοιχεία που κατέγραψε σχετική έρευνα της Διεύθυνσης προληπτικής Πυροπροστασίας του Πυροσβεστικού Σώματος είναι συγκλονιστικά. Από τα εστιατόρια που έχουν ελεγχθεί, ένα στα τρία δεν πληροί τους όρους πυρασφάλειας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα κέντρα διασκέδασης  και τα μπαρ ξεπερνά το 25%. Για τα θέατρα και τους κινηματογράφους  ισχύουν ακόμη οι διατάξεις πυρασφάλειας που είχε εκδώσει ο Ιωάννης Μεταξάς το 1937.

Συγκεκριμένα στους χώρους   ψυχαγωγίας καταγράφονται ελλείψεις που έχουν να κάνουν:

•    Με πυροσβεστήρες που έχουν λήξει, δεν έχουν αναγομωθεί  και συνεπώς είναι άχρηστοι, ή με παντελή απουσία πυροσβεστικών φωλεών, πυροσβεστήρων και αντλιών πυρόσβεσης ή συστημάτων πυρόσβεσης που δεν έχουν συνδεθεί.

•    Με ανυπαρξία πόρτας εξόδου κινδύνου, ή αν υπήρχε αυτή ήταν κλειδωμένη.

•    Στέγαση σε κτίρια παλιά με πολλά προβλήματα, κυρίως λόγω των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τους.

Οι παραβάσεις κάθε χρόνο εμφανίζουν ανησυχητική αύξηση και αυτό οφείλεται στην έλλειψη ισχυρού νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει την λειτουργία των χώρων ψυχαγωγίας, αλλά και την ανεπαρκή στελέχωση της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι πολίτες εν αγνοία τους να κάνουν διασκέδαση «υψηλού κινδύνου». Ταυτόχρονα και οι εργαζόμενοι στους χώρους αυτούς, κινδυνεύουν καθώς δεν τηρούνται όσα επιβάλλει ο νόμος για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει άμεσα:

1.    Για τη δημιουργία αυστηρού νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των κέντρων ψυχαγωγίας;

2.    Για τη στελέχωση της επιτροπής ελέγχου με το αναγκαίο προσωπικό, ώστε οι έλεγχοι να είναι συχνοί;

3.    Για την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ