Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/05/2010

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ για τις ανακοινώσεις του ΥΠΑΑΤ στη σημερινή συνέντευξη τύπου σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ

Το γενικό πλαίσιο αναμόρφωσης του τομέα ασφάλισης και αποζημίωσης της γεωργικής παραγωγής που παρουσίασε σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι απόλυτα προσηλωμένο στην κυβερνητική επιλογή κατεδάφισης όλων των θεσμών κοινωνικής προστασίας όπως αξιώνει ο μηχανισμός ΕΕ-ΔΝΤ.

Το άλλοθι της αναμφισβήτητης υπερχρέωσης του ΕΛΓΑ, δεν μπορεί να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που τον χρησιμοποίησαν σαν ένα ακόμα εργαλείο πελατειακών πολιτικών.

Η  σωρεία των κατʼ «εξαίρεση»  αποζημιώσεων, οι εκάστοτε κυβερνητικές εντολές για την κάλυψη των δαπανών του με δανεισμό από τις τράπεζες, η τεράστια εισφοροδιαφυγή και η ανάθεση στον ΕΛΓΑ των ΠΣΕΑ από το 2001 χωρίς την διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, οδήγησαν τον ΕΛΓΑ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Σήμερα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αντί να αναλάβει την ευθύνη των πολιτικών που διαχρονικά ο πολιτικός τους χώρος όχι μόνο υπέθαλψε αλλά και εφάρμοσε πιστά, φορτώνει όλα τα βάρη της κρίσης στους αγρότες της χώρας και ιδιαίτερα στους νεότερους.

Η αυθαίρετη επιβολή ανώτατου ορίου αποζημίωσης 70.000 ευρώ και η δυνατότητα οριζόντιας συμμετρικής μείωσης των ετήσιων χορηγούμενων αποζημιώσεων σαν μέσο κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ, χωρίς συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για την είσπραξη όλων των παρακρατηθέντων εισφορών από τους κάθε λογής εμπόρους και μεσάζοντες και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής που σήμερα φτάνει το 60%, είναι κοινωνικά άδικη και μεροληπτική υπέρ όλων αυτών που λυμαίνονται το μόχθο των αγροτών.

Αντί να ενισχυθεί ο δημόσιος, κοινωνικός και καθολικός χαρακτήρας του ΕΛΓΑ σαν φορέας πλήρους ασφάλισης του συνόλου της αγροτικής παραγωγής, ανοίγει ο δρόμος και μάλιστα επιδοτούμενος, για ιδιωτικές είτε «αλληλοβοηθητικές» επιχειρήσεις να ανοίξουν νέους κύκλους αφαίμαξης του αγροτικού εισοδήματος.

Όσο για τον δήθεν εκσυγχρονισμό και την ορθολογική λειτουργία των ΠΣΕΑ, αυτή δεν διασφαλίζεται από την επιστροφή τους στις κεντρικές υπηρεσίες και το άγνωστο μέλλον που τους επιφυλάσσει η «νέα αρχιτεκτονική» του σχεδίου Καλλικράτης, αλλά με ανάληψη των οικονομικών τους υποχρεώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό και με περαιτέρω βελτίωση και απλούστευση της διαδικασίας και των χρόνων καταβολής των ενισχύσεων.

Ο ΣΥΝ τονίζει ότι στις σημερινές κατάρρευσης της αγροτικής οικονομίας και του αγροτικού εισοδήματος, απαιτείται ένα θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ που θα διασφαλίζει την δημόσια και κοινωνική του αποστολή με την πλήρη ασφάλιση όλων των τομέων της αγροτικής παραγωγής.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής