Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/05/2010

Το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2013. Ομιλία της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ E.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου στην Επιτροπή για την αναθεώρηση του ΚΑΠ.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΓ΄ ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.)

«Το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2013».

ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Το λόγο έχει η κυρία Αμμανατίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΛΙΤΣΑ) ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ μας αναφέρατε κάποιους άξονες για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα, ποιες θέσεις θα έχει η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο. Δεν κάνατε, όμως, μία κριτική για το τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Καμία, δηλαδή, αναφορά στις επιπτώσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας. Ιδιαίτερα με την τελευταία αναθεώρηση του 2003, που ήταν επί ελληνικής προεδρίας, και ενώ είχε παρουσιαστεί ως μία εθνική επιτυχία τελικώς τα αποτελέσματά της λένε ότι έχουμε μία ραγδαία πτώση στην αγροτική παραγωγή βασικών προϊόντων στη χώρα μας.

Η αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή ήταν μια καταστροφική επιλογή. Ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά, είμασταν αντίθετοι και τελικώς επιβεβαιωθήκαμε. Η άνιση και άδικη κατανομή των ενισχύσεων, που το 20% καρπώνεται το 80% των ενισχύσεων.

Η δημοσιοποίηση των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι υποχρέωση μας από το κοινοτικό κανονισμό της ΚΑΠ, παρουσιάζεται ως μια απόδειξη διαφάνειας από την κυβέρνηση. Αυτό νομίζω είναι αυτονόητο.

Από την άλλη μεριά όμως, έχουμε και μια κακή διαχείριση με μια αδιαφάνεια και με μια αναξιοπιστία, και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε οδηγηθεί από το 1998 μέχρι τώρα να πληρώνουμε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ πρόστιμα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα αποτελέσματα για το 2009 καταδεικνύουν την κλίμακα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουνε οι ευρωπαίοι αγρότες.

Η σημερινή ΚΑΠ, καθώς επίσης και το πλαίσιο του ΠΟΕ στο οποίο είναι βασισμένη έχουν αποδειχθεί ανίκανοι να επιλύσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα στο κλάδο της αγροτικής παραγωγής και τα έχουν επιδεινώσει.

Ο αριθμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων παρουσίασε μια απότομη πτώση, η ανεργία αυξάνεται γρήγορα, πάνω από 1 δις άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από πείνα, ο Πλανήτης μας υφίσταται τις επιπτώσεις από την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, η βιοποικιλότητα χάνεται και υπάρχει μια απότομη αύξηση στις δαπάνες των κυρίαρχων τρόπων Παραγωγής και Κατανάλωσης.

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια αποτίμηση, παρʼ όλα αυτά όμως η ΕΕ δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να αλλάξει τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποιημένη πολιτική της στη γεωργία και στα τρόφιμα.

Οι παραγωγοί και οι καταναλωτές είναι οι κύριοι ηττημένοι και τα κέρδη της μεταποιητικής βιομηχανίας αγροτικών προϊόντων και των μεγάλων αλυσίδων υπεραγορών  συνεχίζουν να αυξάνονται.

Εάν η ΕΕ δεν λάβει μέτρα η ευρωπαϊκή γεωργία θα απειληθεί με εξαφάνιση και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κοινωνική και περιβαλλοντική καταστροφή. Χωρίς αγρότες, ποιος θα παράγει τροφή για τους ανθρώπους.

Η αποτυχία της συνόδου της Κοπεγχάγη δείχνει ότι οι κυβερνήσεις είναι κοντόφθαλμες.

Ως ευρωπαίοι αγρότες συμπεριλαμβανομένους και τους δικούς μας αγρότες, γεωργούς και κτηνοτρόφους, πρέπει να βρούμε περισσότερους συμμάχους στην κοινωνία για να υπερασπιστούμε μια νέα πολιτική γεωργίας των τροφίμων.

Το 2010 θα έπρεπε να είναι μια χρονιά ευρύτερου δημόσιου διαλόγου στην ΕΕ προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η αγροτική και διατροφική πολιτική από το 2013 και μετά, πριν καταρτιστεί ο προϋπολογισμό της ΕΕ για αυτήν την περίοδο, με τρείς  βασικούς άξονες.

Τη διασφάλιση της πρόσβασης στα τρόφιμα για όλους τους ανθρώπους, την υπεράσπιση της απασχόλησης, την αντιστροφή της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου και τη σωτηρία της βιοποικιλότητας.

Εν μέρει βάλατε αυτούς τους άξονες, όμως θα αναφερθώ γιατί ο δικός μου χώρος είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η οποία μέσα στο ευρωκοινοβούλιο έχει θέσει μια συγκεκριμένη πλατφόρμα, για την ριζική μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής.

 Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια δικαιότερη κατανομή των επιδοτήσεων, υπέρ των μικρομεσαίων παραγωγών  και υπέρ των ελλειμματικών αγροτικών προϊόντων, κυρίως των μεσογειακών καθώς και η εφαρμογή της κοινοτικής προτίμησης σε συνδυασμό με τη μεσογειακή δίαιτα.

Θα πρέπει να παλέψουμε για την αύξηση των χρηματοδοτήσεων για αγροτική ανάπτυξη και υποστήριξη της αγροτικής γεωργίας, τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, ονομασία προέλευσης, ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης, βιολογικά καθώς και για την ανάπτυξη λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών.

Κάλυψη των αναγκών για την αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη καθώς και οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδιαίτερα κοινωνική.

Θεωρούμε αναγκαία την άμεση αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ σε ποσοστιαία αναλογία στον ΑΕΠ.

Τα μέτρα στήριξης των αγροτικών νοικοκυριών, δεν πρέπει να έχουν ως βάση τα εκτάρια αλλά των αριθμό των απασχολούμενων, παροχή ειδικών κινήτρων, εγκατάσταση νέων αγροτών και ενοικίαση της γης από μικρομεσαίους παραγωγούς.

Είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε τη μικρομεσαία αγροτιά διότι αυτή είναι, το μεγαλύτερο σύνολο που στήριζε την οικονομία της χώρας μας και σήμερα βάλετε από τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση και τείνει να εξαφανιστεί. Πάει να φτάσει, κάτω από το 5%.

Πρέπει να σταματήσει η τάση συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια και να διατηρηθεί η βασική μάζα των αγροτών στην ύπαιθρο.

Η παραμονή ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων στον αγροτικό τομέα δεν είναι φαινόμενο οικονομικής καθυστέρησης αλλά προστιθέμενης αξίας για την κοινωνία.

Μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ σημαίνει εφαρμογή μιας νέας αγροτικής πολιτικής με στόχο την παραγωγή υγιεινών και ποιοτικών προϊόντων, για τις τοπικές ανάγκες τη θεμελίωση της αρχής της αυτοδυναμίας των λαών σε τρόφιμα.

Προτεραιότητα, πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη της οικογενειακής γεωργίας και κάλυψη των αναγκών της εξωτερικής αγοράς σε τρόφιμα, αντί της παραγωγής με στόχο τις εξαγωγές.

Προστασία του εισοδήματος των παραγωγών με διαμόρφωση των τιμών των προϊόντων σύμφωνα με το κόστος παραγωγής και βεβαίως να παρέχει ένα κέρδος ώστε να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς.

Έλεγχος διαφόρων καρτέλ, ολιγοπωλιακών δομών στην επεξεργασία και εμπορία των προϊόντων, εξασφάλιση ισότητας δικαιωμάτων και ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και μια ουσιαστική βελτίωση των εργατοαγροτών και των οικονομικών μεταναστών, στον αγροτικό τομέα οι οποίοι είναι ένα μεγάλο κομμάτι στη χώρα μας και πρέπει και αυτό να το δούμε ενταγμένο στη γενικότερη αγροτική πολιτική.

Μείωση του κόστους παραγωγής με βελτίωση υποδομών και έλεγχο τιμών των αγροτικών εφοδίων, ενίσχυση των πιστώσεων με ευνοϊκούς όρους και βεβαίως, γιατί όχι, δωρεάν γεωτεχνικές συμβουλές, στήριξη των συλλογικών μορφών οργάνωσης των παραγωγών, ιδιαίτερα, πρωτοβάθμιων  παραγωγικών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών και κυρίαρχο ρόλο στη μεταποίηση και εμπορία, προστασία φυτικού υλικού, έρευνα, πιστοποίηση, παραγωγή και εμπορία.  

Αναφερθήκατε στην έρευνα και στην καινοτομία. Δυστυχώς, στη χώρα μας, η υποχρηματοδότηση δεν μπορεί να συνδεθεί με αυτά που εσείς είπατε έρευνα και καινοτομία. Να το δούμε και αυτό;

 Εφαρμογή προγραμμάτων ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και απαγόρευση της χρήσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών, ενίσχυση των μοχλών στήριξης των απασχολουμένων στη βιολογική γεωργία και το σημαντικό, το διεθνές εμπόριο αγροτικών προϊόντων θα πρέπει να προκύψει από την αρχή της αυτοδυναμίας των λαών σε τρόφιμα, που θα αποτρέψει τις πρακτικές dumping, θα μειώσει τις επιδοτήσεις στις εξαγωγές και θα εξασφαλίσει εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.