Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/05/2010

Συμφωνίες Αστυνομικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ

Ερώτηση Γρ.Ψαριανού προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εξωτερικών

Στις 12/02/2010 υποβάλαμε ερώτηση (αρ. πρωτ. 6091) στους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εξωτερικών σχετικά με την τήρηση αρχείου DNA στην ΕΛ.ΑΣ. και την πρόσβαση των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο αρχείο. Το Υπ. Προστασίας Πολίτη απάντησε ότι δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί τράπεζα DNA κι ο λόγος είναι η βραδεία κίνηση του κρατικού μηχανισμού.(!) Σε ό,τι αφορά το θέμα των Συμφωνιών Αστυνομικής Συνεργασίας της χώρας μας με τις ΗΠΑ, αναφέρει πως «μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί σε ισχύ ο εν λόγω νόμος, διαδικασία η οποία γίνεται κατόπιν ανταλλαγής Ρηματικών Διακοινώσεων μεταξύ των Συμβαλλόμενων Μερών και αφού προηγουμένως ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες που προβλέπονται βάσει της εθνικής νομοθεσίας κάθε Συμβαλλόμενου Μέρους, που ανάγονται στην αρμοδιότητα του συνερωτώμενου Υπουργείου Εξωτερικών, όσον αφορά την ελληνική πλευρά.

Από την πλευρά του το Υπ. Εξωτερικών στην απάντησή του, (αρ.πρωτ. 21/79/ΑΣ 161δις/23-2-10), δηλώνει ρητά πως «τα ερωτήματα αυτά δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών και θα πρέπει να απαντηθούν από τα συνερωτώμενα Υπουργεία».

Θυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ, όταν υπογράφηκαν οι συμφωνίες, λίγο πριν τις εκλογές του 2009, είχε υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτεί ως κυβέρνηση κάποια ασαφή σημεία των συμφωνιών σχετικά με την αποτελεσματική προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Με δεδομένο ότι

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μετάθεση ευθυνών και αρμοδιοτήτων από Υπουργείο σε Υπουργείο, από υπηρεσία σε υπηρεσία, από φορέα σε φορέα κλπ, πράγμα που δείχνει ή άγνοια ή αποφυγή ευθυνών των κρατικών μας λειτουργών,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

•    Ποιου Υπουργείου αρμοδιότητα είναι τελικά η επαναδιαπραγμάτευση των Συμφωνιών Αστυνομικής Συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ, στην οποία είχατε υποσχεθεί ότι θα προβείτε, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών;

•    Σκοπεύετε να τηρήσετε την υπόσχεσή σας και να προχωρήσετε σε επαναδιαπραγμάτευση;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός