Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/09/2006

Συνάντηση ΣΥΝ με τη Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ)

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος και ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ., συναντήθηκαν σήμερα με τη Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Είχαμε μια συνάντηση με το Προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Θέλω, πρώτον, να επισημάνω ότι, παρά τη διαλλακτικότητα και την καλή πίστη την οποία έχουν δείξει οι εργαζόμενοι, τα σωματεία τους, σε σχέση με το θέμα του βαρέως και ανθυγιεινού, η κυβέρνηση καταπατά συνεχώς τις δεσμεύσεις της. Είχε δεσμευθεί αρχικά μέχρι τέλος του 2005 να λύσει το θέμα, δεν έκανε τίποτα. Δεσμεύθηκε μέχρι τον Μάη του 2006 να λύσει το θέμα, δεν έκανε τίποτα. Έχει μεγάλες ευθύνες η κυβέρνηση εάν τυχόν εν όψει των δημοτικών εκλογών βρεθούμε μπροστά σε κινητοποιήσεις, οι οποίες έχουν επιπτώσεις και στο κοινωνικό σύνολο, αλλά υπεύθυνη θα είναι γι αυτό μόνο η κυβέρνηση.

Εμείς καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αυτή τη διάκριση ανάμεσα στους εργαζόμενους σε δημόσιους φορείς, όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και στον ιδιωτικό τομέα, και να δώσει και σε αυτούς τον χαρακτηρισμό του βαρέως και ανθυγιεινού. Ας σημειώσουμε κιόλας ότι τα ποσοστά ηπατίτιδας έχουν φτάσει σε τεράστια ύψη και ότι η θνησιμότητα σ΄ αυτούς τους εργαζομένους είναι μεγαλύτερη σε μικρότερες ηλικίες.

Το δεύτερο Η κυβέρνηση έχει αθετήσει τις υποσχέσεις της και σε άλλα ζητήματα. Δεν έχει δώσει τις κλαδικές αυξήσεις, που είχε πει, δεν έχει προχωρήσει στις συλλογικές συμβάσεις με το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου που εργάζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν έχει δώσει το πριμ παραγωγικότητας σε πολλούς εργαζόμενους σε αθλητικά κέντρα, σε δημοτικά λιμενικά Ταμεία, σε δημοτικούς σταθμούς, αναγκάζοντάς τους σήμερα να απέχουν από την εργασία τους.

Καλούμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει κι εδώ τις δεσμεύσεις της.

Και, τρίτον, θέλω να καταγγείλω αυτό το σκάνδαλο που υπάρχει και το οποίο έχει δημιουργηθεί από μια συμπαιγνία της κυβέρνησης με το Ελεγκτικό Συνέδριο, δηλαδή τη μη αναγνώριση αποφάσεων δικαστηρίων σε σχέση με το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων αορίστου χρόνου κ.λπ. σε πολλούς εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πράγμα το οποίο τους έχει οδηγήσει σε απόγνωση.

Κι εδώ καλούμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντι και στην ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά απέναντι και στην Κοινοτική Οδηγία 70/1999 για τους συμβασιούχους.

κ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΟΕ-ΟΤΑ): Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού στα πλαίσια της ενημέρωσης όλων των αρχηγών των κομμάτων για τις εξελίξεις που υπάρχουν στα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερα μάλιστα με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού, γιατί και την περίοδο της απεργιακής κινητοποίησης ήταν μαζί μας καθημερινά συμπαραστάτης στα δίκαια αιτήματά μας.

Πρέπει να σας πω ότι η κυβέρνηση, παρά το ότι στη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης μας καλούσε να δείξουμε διαλλακτικότητα, πέντε μήνες μετά αρνείται, όχι μόνο να λύσει τα αιτήματα για τα οποία είχε δεσμευθεί, αλλά αρνείται ακόμα και να συζητήσει μαζί μας και να δεχτεί την Εκτελεστική Επιτροπή.

Υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες με τα βαρέα και ανθυγιεινά. Είναι οι κλαδικές αυξήσεις, είναι η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, είναι η επέκταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας και στους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις και, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

Αναγκαζόμαστε σήμερα να προχωρήσουμε σε μία στάση εργασίας. Φοβόμαστε ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια αδιάλλακτη τακτική, θα έχουμε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στην περίοδο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Και θέλω κι εγώ να κλείσω -γιατί ενημερώσαμε τον Πρόεδρο- υπάρχει μια σοβαρή εξέλιξη σε ζητήματα που αφορούν εργαζόμενους που έχουν τακτοποιηθεί με δικαστικές αποφάσεις. Η συμπαιγνία του Υπουργείου Εσωτερικών και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ έχουν τελεσιδικήσει και έχουν καταταχθεί με δημοσίευση στο ΦΕΚ στη θέση αορίστου χρόνου, το Ελεγκτικό Συνέδριο σε εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρνείται να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα. Την ίδια στιγμή, με άλλες αποφάσεις, σε άλλους φορείς του δημοσίου -δεν ξέρουμε γιατί υπάρχει αυτή η επιλεκτική μεταχείριση- θεωρεί τα εντάλματα και τους κατοχυρώνει τα δικαιώματά τους.

Νομίζουμε ότι δεν είναι μόνον οι 500 εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι αυτή τη στιγμή, με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, αλλά, επειδή υπάρχουν σε εξέλιξη χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε δικαστική διεκδίκηση του δικαιώματος σε σταθερή δουλειά, θα δημιουργηθεί μια μεγάλη κοινωνική έκρηξη στο μέλλον, με ευθύνη καθαρά της κυβέρνησης.

To Γραφείο Τύπου