Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/10/2004

Εξαιρετικά σημαντική η απόφαση της Ρωσικής Κυβέρνησης υπέρ της κύρωσης του Κιότο

Για την απόφαση της Ρωσικής κυβέρνησης να προωθήσει για κύρωση στη Δούμα το Πρωτόκολλο του Κιότο για το περιβάλλον, ο υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η χθεσινή απόφαση της Ρωσικής κυβέρνησης να προωθήσει για κύρωση στη Ομοσπονδιακή Βουλή το πρωτόκολλο του Κιότο, με θετική εισήγηση, αποτελεί εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη. Ανοίγει το δρόμο για να τεθεί σε ισχύ η διεθνής αυτή συμφωνία του 1997, που προβλέπει την μείωση κατά 5,8% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2012 με βάση τα επίπεδα του ’90. Αυτό θα αποτελέσει σημαντική πολιτική ήττα για την κυβέρνηση Μπους που έχει αποσύρει από το 2001 την υπογραφή των ΗΠΑ και κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μην κυρωθεί η Συμφωνία.

Το πρωτόκολλο του Κιότο έχει ήδη κυρωθεί από 120 χώρες. Δεν μπορεί όμως, να τεθεί σε ισχύ αν στις χώρες που το κυρώνουν δεν αναλογεί τουλάχιστον το 55% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Ποσοστό που απαιτεί οπωσδήποτε την συμμετοχή της Ρωσίας, η οποία ευθύνεται για το 17% των εκπομπών με βάση τα δεδομένα του 1990.

Η θέση της Ρωσικής κυβέρνησης υπέρ της κύρωσης του Κιότο περιέχει και ένα άλλο μήνυμα. Μήνυμα συμπόρευσης με την ΕΕ και όχι με τις ΗΠΑ στο μεγάλο διεθνές θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος που δείχνει ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η κοινή εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας της ΕΕ.

Η αναμενόμενη θέση σε ισχύ του πρωτοκόλλου του Κιότο δημιουργεί για την Ελληνική κυβέρνηση μεγάλες ευθύνες καθώς με τα σημερινά δεδομένα η χώρα μας είναι εκτός Κιότο σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

To Γραφείο Τύπου