Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/05/2010

Σοβαρά προβλήματα στη Διοίκηση και τους εργαζόμενους του ΕΛΚΕΘΕ

Ερώτηση Μ.Κριτσωτάκη προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Το 2001 με τον Ν.2919, το Ανεξάρτητο Ερευνητικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας  (ΙΘΑΒΙΚ) εντάχθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Με το Π.Δ.  164/03 καθορίστηκαν θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του ΕΛΚΕΘΕ. Από τότε, εργαζόμενοι και Διοίκηση αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων ένα από τα οποία είναι ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων χωρίς οργανικές θέσεις.

Οκτώ ερευνητές, προερχόμενοι από το ΙΘΑΒΙΚ, εργάζονται τώρα στο ΕΛΚΕΘΕ με σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου (κάποιοι από αυτούς ασκούν ακόμα και καθήκοντα διοίκησης – δ/νσης!) ενώ σύμφωνα με αρ.16, παρ.1, του Ν.15414/85 «το ερευνητικό προσωπικό των Εθνικών Ερευνητικών Κέντρων διορίζεται σε οργανικές θέσεις ως μόνιμο ή με θητεία» και σύμφωνα με το αρ.20, παρ.1 «το τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό διορίζεται σε μόνιμες οργανικές θέσεις».

Σύμφωνα δε με την υπʼ αριθμ. 165/2006 γνωμοδότηση του Αʼ τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον τότε Υπ. Ανάπτυξης κ. Σιούφα, για τη μετατροπή των θέσεων ερευνητών του ΕΛΚΕΘΕ, των προερχόμενων από το ΙΘΑΒΙΚ, από ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε θέσεις μόνιμου ή με θητεία ερευνητικού προσωπικού, αφού  «ήδη με το άρθρο 26 του Ν.3377/2005 ρυθμίστηκαν τα μισθολογικά θέματα, για τα προκύπτοντα λοιπά ζητήματα από τη μετατροπή των θέσεων πρέπει να προκριθεί η νομοθετική ρύθμισή τους» και προτείνει τη σύσταση των 10 θέσεων ερευνητών προερχόμενων από το ΙΘΑΒΙΚ με σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Με βάση τα παραπάνω και δεδομένου ότι η σύσταση των θέσεων δεν προκαλεί επιβάρυνση του τακτικού προϋπολογισμού του ΕΛΚΕΘΕ

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1.    Θα προχωρήσετε στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή των θέσεων των ερευνητών των προερχόμενων από το ΙΘΑΒΙΚ σε οργανικές θέσεις μόνιμου ή με θητεία προσωπικού σύμφωνα με το αρ.16, παρ.1, του Ν.1514/85;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κριτσωτάκης Μιχάλης