Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/05/2010

Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ν. Δ. Αντώνη Σαμαρά

Είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις, ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για μια διμερή συνάντηση η οποία έγινε μέσα σε ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού. Είναι γνωστό ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις, θέλω όμως να ξεκαθαρίσω κάτι. Οι διμερείς συναντήσεις μεταξύ των κομμάτων, ακόμη και όταν δεν υπάρχει κοινός τόπος είναι μια θετική διαδικασία για τη δημοκρατία και την πολιτική ζωή.

Δεν μπορούν να υποκαταστήσουν και δεν υποκαθιστούν θεσμικές διαδικασίες. Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι άλλο πράγμα από τις διμερείς συναντήσεις και δεν πρέπει να το συσχετίζουμε. Όπως επίσης και δεν πρέπει και δεν έχει το δικαίωμα κανένας, να διαχειρίζεται τις θεσμικές συναντήσεις για να εξαγάγει συμπεράσματα ή για να εξυπηρετήσει επικοινωνιακούς σκοπούς.

Από εκεί και πέρα στη σημερινή μας συνάντηση είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε σκέψεις για την πορεία της οικονομίας, καταθέσαμε τις ανησυχίες μας στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και στους συνεργάτες του, ανησυχίες για το ότι τα μέτρα αυτά και η τεχνογνωσία του Δ.Ν.Τ. πολύ γρήγορα θα οδηγήσουν τη χώρα σε αδιέξοδο και σε πιθανή χρεοκοπία. Πολύ γρήγορα, ενδεχομένως, να βρεθούμε στην ανάγκη και για άλλα ακόμη πιο σκληρά μέτρα.

Η δική μας η άποψη είναι ότι αυτή η πορεία πρέπει να ανακοπεί. Βεβαίως έχουμε διαφορετική πρόταση διεξόδου αλλά κάποια κοινά συμπεράσματα νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε.

Τέλος, έγινε και μια συζήτηση για την απαξίωση της πολιτικής ζωής, θεσμών, διαδικασιών, εκεί είχαμε την ευκαιρία να επαναλάβουμε στον Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τις προτάσεις που ως κόμμα έχουμε καταθέσει εδώ και μια δεκαετία, για την αναγκαία θεσμική θωράκιση του πολιτικού μας συστήματος απέναντι στη διαφθορά και στη διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

To Γραφείο Τύπου