Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/05/2010

Διακριτή μη καταβολή επιδόματος πρόσθετης Απασχόλησης σε εκπαιδευτικούς Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Ερώτηση Ν.Τσούκαλη προς την Υπουργό Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Σύμφωνα με το Ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297/Α), όλοι οι εκπαιδευτικοί που τοποθετούνται στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) στις θέσεις Υπεύθυνου, Αναπληρωτή Υπεύθυνου και μέλη των Παιδαγωγικών ομάδων, λαμβάνουν το επίδομα των 110 ευρώ (μικτά). Πραγματικά, οι εκπαιδευτικοί που αυτή τη στιγμή υπηρετούν στα 69 Κ.Π.Ε. της χώρας λαμβάνουν αυτό το επίδομα, το οποίο είναι επίδομα πρόσθετης απασχόλησης.

Το 2007 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετά από ερώτηση ορισμένων οικονομικών εκκαθαριστών σχολείων, ερμηνεύοντας το συγκεκριμένο νόμο, γνωμάτευσε ότι το επίδομα αυτό δεν το δικαιούνται οι Αναπληρωτές Υπεύθυνων ούτε και τα μέλη των παιδαγωγικών ομάδων. Παρʼ όλα αυτά, όλα αυτά τα χρόνια οι 500 και πλέον εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε ΚΠΕ, εξακολουθούν και λαμβάνουν αυτό το επίδομα εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις εκπαιδευτικών (περίπου 30 σε όλη την Ελλάδα) των οποίων οι εκκαθαριστές έχουν λάβει γνώση αυτής της γνωμάτευσης και δεν το λαμβάνουν, αν και υπηρετούν στα ΚΠΕ, προσφέροντας το ίδιο ακριβώς έργο με τους συναδέλφους τους που το λαμβάνουν κανονικά.

Το γεγονός αυτό, συνιστά κατάφορη παραβίαση του περί δικαίου αισθήματος και των βασικών αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας. Δημιουργεί αίσθημα αδικίας και ανασφάλειας στους θιγόμενους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι για μακρύ χρονικό διάστημα αντιμετωπίζουν την αδράνεια του Υπουργείου Παιδείας.

Δύο ειδικά εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα ΚΠΕ Αργυρούπολης και Μολάων, δεν λαμβάνουν το επίδομα από το Σεπτέμβριο του 2006 όταν και τοποθετήθηκαν στις συγκεκριμένες θέσεις και η δυνατότητα καταβολής των δεδουλευμένων τους κινδυνεύει με παραγραφή.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κ. Υπουργός:

1.    Προτίθεστε να άρετε την καταφανή αδικία και  παραβίαση του περί δικαίου αισθήματος και των βασικών αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας, που συντελείται εις βάρος των ως άνω εκπαιδευτικών;

2.    Προτίθεστε να προβείτε στην άμεση αποκατάσταση της παραπάνω αδικίας με την, με αναδρομική ισχύ, καταβολή των δεδουλευμένων;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης