Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/05/2010

Νίκος Χουντής στη σημερινή ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για μηχανισμό στήριξης : "Μηχανισμός ευρωπαϊκής τιμωρίας με το ΔΝΤ στον ρόλο του κακού"

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης σχετικά με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, του πρόσφατου ECOFIN και του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, μιλώντας εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς, είπε τα εξής:

"Αύριο στην Ελλάδα θα γίνει η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων δεκαετιών. Οι Έλληνες εργαζόμενοι αντιστέκονται στα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση. Εργαζόμενοι που ούτε δουλεύουν λιγότερο, ούτε αμείβονται περισσότερο από τους άλλους συναδέλφους τους στην Ευρώπη και για αυτό, σας παρακαλώ κοιτάξτε και τα υπάρχοντα στοιχεία.

Κύριε Ρεν, αποτελεί μέγιστη υποκρισία ότι αυτόν τον μηχανισμό της τριμερούς χρηματοδότησης τον ονομάζετε μηχανισμό σωτηρίας και αλληλεγγύης. Πρόκειται για μηχανισμό ευρωπαϊκής τιμωρίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στον ρόλο του κακού.

Επί έξι μήνες σας προτείναμε να αξιοποιήσετε το άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Επί έξι μήνες καλούσαμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αλλάξει πολιτική δανεισμού. Επί έξι μήνες σας καλούσαμε να ελέγξετε τους απαράδεκτους αμερικάνικους Οίκους Αξιολόγησης. Δεν το κάνατε. Αφήσατε να κάνουν πάρτι οι κερδοσκόποι. Φέρατε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ευρωζώνη. Τώρα, ζητάτε σκληρά προγράμματα λιτότητας.

Αυτόν τον μηχανισμό πρέπει να τον συζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 218 της Συνθήκης της Λισσαβόνας και πρέπει να συζητηθεί πραγματικά μια πολιτική αλληλεγγύης". 

To Γραφείο Τύπου