Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/05/2010

Δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτη με αφορμή σημερινές δηλώσεις της κας Μερκελ και τη σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού

Είναι να απορεί κανείς με τις δηλώσεις της κας Μέρκελ περί κινδύνου του ευρώ αλλά και με τη σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού για τις ευθύνες των κερδοσκόπων. Θυμίζουν τη λαϊκή παροιμία «δεν μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου».

Είναι γνωστό πως ο τρόπος που διαμορφώθηκε η Ευρώπη εξυπηρετεί πρωτίστως τα γερμανικά συμφέροντα αλλά και πως η σημερινή κρίση είναι αποτέλεσμα των μονεταριστικών πολιτικών που ακολούθησαν  από κοινού οι ευρωπαϊκή δεξιά και η σοσιαλδημοκρατία. Είναι η πολιτική που ήθελε διακοσμητικό το ρόλο της ΕΚΤ χωρίς πολιτικό έλεγχο και χωρίς τη δυνατότητα απευθείας δανεισμού των κρατών-μελών της Ε.Ε.. Είναι επίσης γνωστό πως ο ισχνός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και η απουσία ισχυρών πολιτικών άρσης των περιφερειακών ανισοτήτων εντός της Ε.Ε. δημιούργησαν το κατάλληλο έδαφος για να οδηγηθούμε στη σημερινή κρίση.

Αυτή η Ευρώπη, η Ευρώπη των νεοφιλελεύθερων που εξέθρεψε τους κερδοσκόπους και γιγάντωσε τα κέρδη των τραπεζών βρίσκεται σε κρίση και πρέπει να ηττηθεί. Η ανάγκη αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών και δομών, με πρώτο βήμα την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος εξόδου από την κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε μια άλλη Ευρώπη, την Ευρώπη των λαών.

Στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται η Ε.Ε. ή θα εξακολουθήσει στο δρόμο της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας που θα την οδηγήσει στην αποδιάρθρωσή της ή θα επιλέξει το δρόμο της κοινωνικής προστασίας, της κοινωνικής ανάπτυξης και της άρσης των ανισοτήτων.

To Γραφείο Τύπου