Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/05/2010

Η Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα σε επικίνδυνο μονοπάτι - του Δ.Μπαμπασίκα*

Το Συνέδριο για την Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων, που  πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (22&23 Ιανουαρίου),  κατέδειξε ότι η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογο ορυκτό πλούτο και ότι χρειάζεται να γίνουν οι θεσμικές παρεμβάσεις, που θα διασφαλίσουν την εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου προς όφελος της ελληνικής Οικονομίας και κοινωνίας.

Σήμερα με  επίκληση τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, οι ίδιες δυνάμεις που οδήγησαν την οικονομία της χώρας μας σʼ αυτή  την κατάσταση, διαμορφώνουν ένα σκηνικό αδυναμίας εξεύρεσης χρημάτων, για την δημιουργία και λειτουργία του απαραίτητου ελεγκτικού μηχανισμού (ΦΟΡΕΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ). Με επίφαση την εξοικονόμηση χρημάτων είναι έτοιμοι να χαρίσουν δισεκατομμύρια από την κοινή μας περιουσία στις Πολυεθνικές Εταιρείες Πετρελαίου παρακάμπτοντας ακόμη και θέματα εθνικής κυριαρχίας. Με αδιαφανείς μεθοδεύσεις προσπαθούν να κλείσουν το θέμα εναποθέτοντάς το σε μια μικρή επιστημονική ομάδα, ουσιαστικά ανήμπορη να το διαχειριστεί.

 Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ενεργοποίηση τους στην παρούσα οικονομική συγκυρία και οι επικλήσεις τους για αδυναμία εξεύρεσης χρημάτων. Σημειώνουμε ότι προηγήθηκε απραξία  10 χρόνων κατά την οποία είχαμε έκρηξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων διεθνώς, λόγω των υψηλών τιμών πετρελαίου( 2008 147$/ βαρέλι). 

Όπως από την διεθνή εμπειρία γνωρίζουμε, προϋπόθεση για νʼ αποβούν οι δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής Υδρογονανθράκων επωφελείς για το κράτος, είναι η ύπαρξη ενός ελεγκτικού μηχανισμού και μιας κρατικής Εταιρείας, που θα συμμετέχει στην έρευνα και παραγωγή στις παραχωρημένες περιοχές.

 Ο Ελεγκτικός αυτός μηχανισμός, δηλαδή ο Φορέας Υδρογονανθράκων, θα υπόκειται στον μέγιστο κοινοβουλευτικό και κοινωνικό έλεγχο, θα έχει την ευθύνη για την  αξιολόγηση των προς παραχώρηση περιοχών, θα διαμορφώνει στρατηγική για τον χρόνο ένταξης των περιοχών  στη διαδικασία  των ερευνητικών γύρων (Διεθνής πρακτική επαναλαμβανόμενων ανοικτών διεθνών διαγωνισμών), θα επιλέγει τις πλέον συμφέρουσες προτάσεις των διαγωνιζομένων  Εταιρειών. Επιπλέον θα διαπιστώνει αν τηρούνται τα συμφωνημένα, θα επιβάλλει ποινές, θα παρακολουθεί και διαμορφώνει σύγχρονους κανονισμούς για την ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος. Βασική προϋπόθεση για την παραχώρηση περιοχών για Έρευνα και παραγωγή σε πετρελαϊκές Εταιρείες είναι η αποδεικνυόμενη τεχνογνωσία τους και ο επίσης αποδεικνυόμενος σεβασμός τους στο περιβάλλον.

Η Έρευνα και παραγωγή Υδρογονανθράκων είναι ένα δύσκολο έργο, που δεν μπορεί να  είναι έργο μιας ολιγομελούς ομάδας επιστημόνων στα πλαίσια του υπουργείου ή άλλου κρατικού φορέα. Το παράδειγμα της Νορβηγίας με τους πραγματικά ανεξάρτητους κρατικούς Φορείς NPD & PSA και την κρατική συμμετοχή στις παραχωρήσεις, μας  δείχνει τον δρόμο για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου προς όφελος όλων και όχι μόνο προς όφελος των πετρελαϊκών εταιρειών.

Ο Δημ. Μπαμπασίκας είναι γεωφυσικός
υπεύθυνος επιτροπής Ενέργειας/ΣΥΝ