Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/05/2010

Δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτη με αφορμή την συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης

Η συζήτηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη στο ανώτερο ηγετικό επίπεδο επιβεβαιώνει τη βαθειά δομική κρίση του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου και αναδεικνύει τις μεγάλες αντιφάσεις του που οδήγησαν στη σημερινή οικονομική κρίση.

Οι απαντήσεις σήμερα δεν μπορούν να έχουν αμυντικό και διαχειριστικό χαρακτήρα. Πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να κινούνται στην κατεύθυνση της σκλήρυνσης του Συμφώνου Σταθερότητας και της πιο αντιδημοκρατικής λειτουργίας της Ευρώπης. Πρώτο βήμα θα έπρεπε να ήταν η άμεση εγκατάλειψη του Συμφώνου που αποτέλεσε και τη νομιμοποιητική βάση των σκληρών ταξικών περιοριστικών πολιτικών και η παράλληλη υιοθέτηση πολιτικών άρσης των περιφερειακών ανισοτήτων.

Χρειάζονται μεγάλες ανατροπές στη δομή της Ε.Ε., έτσι ώστε η κρίση να μην αποτελέσει μια ακόμα αιτία για την περαιτέρω επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, όπως επιδιώκουν οι κυρίαρχες δυνάμεις, αλλά απαρχή μιας νέας πορείας που θα διευρύνει τις κοινωνικές κατακτήσεις, θα αναδιανέμει τον πλούτο προς όφελος των αδυνάτων, θα προστατεύει την εργασία και θα καταπολεμά την ανεργία.

Η Ευρώπη των λαών και των εργαζομένων πρέπει να είναι η απάντηση απέναντι στην Ευρώπη των κερδοσκόπων και των τραπεζών που έχτισαν οι νεοφιλελεύθεροι τις τελευταίες δεκαετίες.

To Γραφείο Τύπου