Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/10/2004

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με τον Ρώσο Πρέσβη για το ζήτημα της κύρωσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος και ο Νίκος Καίσαρης, Τμήμα Οικολογίας, συναντήθηκαν σήμερα με τον Ρώσο Πρέσβη, κ. Αντρέι Βντόβιν, με τον οποίο συζήτησαν το ζήτημα της κύρωσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο για το περιβάλλον μετά την παραπομπή του θέματος στη Δούμα από τη ρωσική κυβέρνηση.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επισκέφθηκα τον κ. Πρέσβη της Ρωσίας, με αφορμή την απόφαση του Ρώσου Προέδρου κ. Πούτιν να παραπέμψει το θέμα του Πρωτοκόλλου του Κιότο στη Δούμα για κύρωση.
Η κύρωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο από τη Δούμα είναι ένα αποφασιστικό βήμα, γιατί δίνει τη δυνατότητα να γίνει αυτό το Πρωτόκολλο διεθνής νόμος, να αναπτυχθεί η συνεργασία για τα θέματα ειρήνης, αλληλεγγύης και προστασίας του περιβάλλοντος μεταξύ όλων σχεδόν των κρατών, να υπάρξει αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας και ταυτόχρονα η Ελλάδα να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε αυτό το Πρωτόκολλο και ως προς τα εκπεμπόμενα αέρια και τα άλλα ζητήματα που προκαλούν το πρόβλημα του θερμοκηπίου.
Είναι φανερό ότι χρειάζεται συνεργασία κυβερνήσεων και λαών για μια αξιοβίωτη ανάπτυξη σε όλο τον πλανήτη. Το περιβάλλον είναι αυτό που επηρεάζει καθοριστικά την ανθρώπινη ζωή και σ΄ αυτό πρέπει όλες οι κυβερνήσεις να λειτουργήσουν με περισσότερη αποφασιστικότητα και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και για την αποφυγή της ρύπανσης και για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προκαλεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Η απόφαση της Ρωσίας είναι αποφασιστικής σημασίας και η επίσκεψή μας εδώ θέλει να δείξει το ενδιαφέρον του κόμματός μας για τα προβλήματα που έχουν σχέση με την περιβαλλοντική διάσταση της ανάπτυξης και της προόδου της ανθρωπότητας.

κ. Α. ΒΝΤΟΒΙΝ: Ευχαριστούμε τον κ. Πρόεδρο, τον κ. Κωνσταντόπουλο, για την υψηλή του εκτίμηση του βήματος της Ρωσίας ως προς την έγκριση του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
¨Όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος Πούτιν παρέπεμψε το Πρωτόκολλο του Κιότο για έγκριση στην κρατική Δούμα. Πρέπει να σας πω ανοιχτά ότι για μας δεν είναι απλή αυτή η υπόθεση, αλλά έχει παρθεί η σχετική απόφαση του Προέδρου και θέλω να εκφράσω την ελπίδα μου ότι η κρατική Δούμα θα τον υποστηρίξει σ΄ αυτή την απόφαση.
Ήθελα να συγχαρώ την φιλική για μας χώρα Ελλάδα για το γεγονός ότι μπήκε ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ρωσία είναι μία χώρα που σταθερά και συνεχώς υποστηρίζει την αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας σε όλα τα διεθνή θέματα. Και εμείς χαιρόμαστε για το γεγονός ότι η Ελλάδα θα είναι τώρα μέλος αυτού του υψηλότατου διεθνούς οργάνου και για το γεγονός ότι εμείς η Ρωσία με την Ελλάδα έχουμε κοινές προτεραιότητες όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Με αυτό θα ασχολούμαστε από δω και πέρα από κοινού με την Ελλάδα και χαιρόμαστε πολύ γι αυτό.

To Γραφείο Τύπου