Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/05/2010

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό με θέμα: «ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις»

«Κύριε Υπουργέ, σας παρακολουθώ διαρκώς το τελευταίο διάστημα, πρωί, μεσημέρι, βράδυ σχεδόν, σε όλα τα κανάλια, τους τηλεοπτικούς δέκτες, πότε να είστε λυπημένος, πότε να είστε θυμωμένος, πότε να είστε εξοργισμένος, να εκρήγνυσθε σε ζωντανή σύνδεση και αναρωτιέμαι ειλικρινά τι υπάρχει μέσα σας. Είστε σε κρίση συνειδήσεως ή κατά το κοινώς λεγόμενο «το παίζεται» έτσι.

Μακάρι να είστε σε κρίση συνειδήσεως κύριε Υπουργέ, διότι αυτά τα οποία προωθείτε είναι καταστροφικά για την κοινωνία και είναι λογικό να είστε σε κρίση συνειδήσεως. Αν όμως κύριε Υπουργέ, όντως είστε σε κρίση συνειδήσεως υπάρχει μια λύση ξέρετε και δεν είναι φυγομαχία αυτή η λύση -σας το είπα και άλλη φορά- δεν υπογράφετε αυτά τα οποία θεωρείτε καταστροφικά και παραιτείστε. Πηγαίνετε στους διαδηλωτές, να συναντήσετε τους πολυάριθμους ψηφοφόρους σας στη Βʼ Αθήνας, μαζί με τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο δρόμο.

Αλλά φοβάμαι πως όλα αυτά με τις επιστολές, με τις μάχες που θα δοθούν στο παρασκήνιο, με την άγνοια για το τι έλεγε το μνημόνιο που εσείς υπογράψατε, εντάσσονται –δυστυχώς, το λέω αυτό με λύπη- σε ένα ακόμη επικοινωνιακό παιχνίδι και στη λεγόμενη στρατηγική της μπλόφας. «Οι κακοί οι ξένοι φταίνε για όλα, αυτοί οι κακοί που έρχονται να μας τα επιβάλλουν όλα και εμείς δεν έχουμε τι άλλο να κάνουμε, είναι σκληρά μέτρα, εμπεριέχουν την αδικία, αλλά τι να κάνουμε» και άλλες τέτοιες πονηριές, για να κρύψετε ότι οτιδήποτε γίνεται σήμερα με πλήρη συνείδηση το έχετε συναποφασίσει και εν τοιαύτη περιπτώσει το έχετε επιλέξει.

Μου θυμίζετε κύριε Υπουργέ, τον πρώην Πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη που βγήκε χθες, έπεσε και αυτός από τα σύννεφα, έπεσε από τα σύννεφα ο άνθρωπος δεν ήξερε, που να ξέρει τι έγινε 8 χρόνια κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας. Που να φανταστεί ότι οι διπλανοί του, οι συνεργάτες του οι κοντινοί, παίρνανε χορηγίες για τις εκλογές. Δεν ήξερε ο άνθρωπος, είναι οργισμένος τώρα. Και το μόνο που τον νοιάζει είναι μη τυχόν και το έργο της κυβέρνησής του δυσφημιστεί. Δεν κατάλαβε ότι τόσα χρόνια, αυτό τον πλούτο που παρήχθη δεν τον πήραν οι εργαζόμενοι στο εισόδημά τους, πήγε σε λίγες οικογένειες. Σε καμιά δεκαριά οικογένειες πήγε αυτός ο πλούτος. Δεν το κατάλαβε. Και φοβάται τώρα μη τυχόν και τα μεγάλα δημόσια έργα της εποχής δυσφημιστούν. Ποια δημόσια έργα; Αυτά που κόστισαν τρεις φορές περισσότερο στον ελληνικό λαό και τα οποία οδήγησαν τεράστια ποσά στα κομματικά ταμεία και των δυο κομμάτων εξουσίας, σε μίζες.

Κύριε Υπουργέ, για να επιστρέψω στο θέμα μας, μπλόφα στη μπλόφα, υπάρχει ο κίνδυνος να μείνετε ταπί ξέρετε. Στο μνημόνιο που υπογράψατε υπάρχει η επιμήκυνση του εργασιακού βίου μέχρι τα 70. Δεν το ξέρατε αυτό; Δεν το είχατε ακούσει ποτέ αυτό;

Εσείς, λοιπόν, το είπατε τον περασμένο Γενάρη στην επιστημονική επιτροπή για το ασφαλιστικό. Εσείς το ξαναείπατε το Μάρτιο με τα 15 σημεία για το ασφαλιστικό. Και καθʼ ότι διαρκώς όταν ρωτάω για το ασφαλιστικό ο Πρωθυπουργός λείπει σε περιοδείες και μου απαντάτε εσείς –έχετε έρθει πολλές φορές να μου απαντήσετε- και σας είπα αρκετές φορές σε αυτό το Βήμα της Βουλής ότι υπαινιχθήκατε ότι συναλλάσσεστε, ότι συνδιαλέγεστε με το Δ.Ν.Τ. από τον Δεκέμβρη και μου είπατε δεν είχαμε καμία συμφωνία τον Δεκέμβρη, ούτε τον Φλεβάρη, ούτε τον Μάρτη, τότε πείτε μου εσείς τα λέγατε και αυτοί τα υιοθετήσανε, αν δεν είχατε καμιά συμφωνία, δεν σας τα είπαν καν αυτοί.

Εν πάση περιπτώσει οι επιτηρητές σας νεοφιλελεύθεροι είναι, σκληροί είναι αλλά χαζοί δεν είναι. Δεν είναι χαζοί για να τους φορτώσετε ότι μαζί συμφωνήσατε εδώ και αρκετό καιρό. Αφού λοιπόν υπογράψατε το μνημόνιο και το ψηφίσατε εδώ στη Βουλή, τώρα τι μάχες δίνετε εναντίον αυτού του μνημονίου. Και βεβαίως ανακοινώσε χθες το Δ.Ν.Τ. ότι δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα με την κυβέρνηση, το πλαίσιο είναι συμφωνημένο.

Κύριε Υπουργέ, υπάρχει και ένα άλλο θέμα στο οποίο θέλω να αναφερθώ. Πέρα από το ότι εδώ τα φθηνά επικοινωνιακά κόλπα και τα παιχνίδια δεν μπορούν να σας βοηθήσουν, διότι πραγματικά βρίσκεστε σε δύσκολη θέση, αλλά σας είπα ποιος είναι ο τρόπος να φύγετε απʼ αυτή τη δύσκολη θέση. Υπάρχει και ένα θέμα αντισυνταγματικότητας.

Και επειδή εσείς γνωρίζω ότι είστε έγκριτος πανεπιστημιακός δάσκαλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω. Αν όσα κάνετε στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό, τα βλέπατε με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου σε ένα γραπτό εξετάσεων στο πανεπιστήμιο θα βάζατε πάνω από τη βάση σε αυτό το γραπτό;

Προχθές –διαβάζω από τη σημερινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ- στη Λετονία το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, κατήργησε ως αντισυνταγματικές παρόμοιες διατάξεις  που επιβάλλουν –το Δ.Ν.Τ. τις επέβαλλε- περικοπές συντάξεων από 10 έως 70%.  Στη Λετονία τα κρίνανε αντισυνταγματικά. Εδώ τι πιστεύετε ότι θα γίνει;

Κύριε Υπουργέ, θέλω να τελειώσω με ένα θέμα το οποίο κατά τη γνώμη μου, είναι εξίσου σημαντικό και εμπεριέχεται στην ερώτησή μου. Είναι το θέμα της εκποίησης του δημόσιου πλούτου. Αρμοδιότερος βέβαια να απαντήσει θα ήταν ο Πρωθυπουργός σε αυτό, αλλά θέλω να κάνω μια αναφορά. Διότι ετοιμάζεται η κυβέρνησή σας να εκποιήσει σε τιμή ευκαιρίας ότι έχει απομείνει στον δημόσιο πλούτο. Και αυτό ξέρετε, είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Είναι μεγαλύτερο σκάνδαλο αυτό από τα σκάνδαλα της Siemens. Διότι όλα αυτά τα «λαμόγια» που κέρδισαν όλα αυτά τα χρόνια από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και δεν έβαλαν δεκάρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση και θέλανε και 28 δισεκατομμύρια στήριξη και έχουν φτιάξει και καρτέλ και ανεβάζουν τις τιμές. Ετοιμάζονται τώρα με αυτή την τραγωδία που ζει ο ελληνικός λαός να επωφεληθούν. Να πάρουν κοψοχρονιά ό,τι έχει απομείνει στο δημόσιο πλούτο. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα. Μην το προχωρήσετε αυτό το έγκλημα.

Και προσέξτε κάθε έγκλημα έχει και την τιμωρία του. Μπορεί εσείς συνήθως να ξεφεύγετε από την ποινική τιμωρία με αυτούς τους νόμους περί ευθύνης Υπουργών που έχετε κατασκευάσει, αλλά την πολιτική τιμωρία δεν θα την αποφύγετε».