Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/10/2004

Αποχαιρετισμός στον Σπύρο Λιναρδάτο

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος παραβρέθηκε στην κηδεία του Σπύρου Λιναρδάτου και στον επικήδειο που εκφώνησε τόνισε τα εξής:

Ο Σπύρος Λιναρδάτος, ενεργός πολίτης και μαχόμενος δημοσιογράφος, αφιέρωσε την ύπαρξή του στις αγωνίες και τους αγώνες της Αριστεράς, στη μελέτη της ιστορίας και τις ιδεολογικές αναζητήσεις.

Πάλεψε τα χρόνια του και το πιστεύω του βιώνοντας διώξεις κι αποκλεισμούς από δικαιώματα ζωής, αδικαίωτες θυσίες, τραυματικές διαφωνίες και κλονισμούς διαψεύσεων, που έδωσαν στην ύπαρξή του και το βίο του ξεχωριστή αξία, πολύτιμο περιεχόμενο και νόημα.

Δημιουργός και μελετητής της ιστορίας, διανοητής και κοινωνικός αγωνιστής, άγρυπνος αριστερός και τρυφερός άνθρωπος, διέτρεξε το τραχύ πεδίο της ελληνικής πολιτικής ζωής, από την εποχή του μεσοπολέμου μέχρι και τις αρχές του 21ου αιώνα, με μια αυθεντική κατάθεση ζωής.

Από την Δικτατορία του Μεταξά μέχρι την Δικτατορία της 21ης Απριλίου, από τα πέτρινα χρόνια της παρανομίας και των εξοριών, μέχρι την μεταπολιτευτική σταθερότητα, από τις ενδοαριστερές βασανιστικές διεργασίες, μέχρι την καθολική αναγνώριση της πολύπλευρης προσφοράς του, ο Σπύρος Λιναρδάτος έπαθε πολλά, κι έκανε τα τραύματά του αυτογνωσία, έμαθε πολλά, κι έκανε τις εμπειρίες του τεκμηριωμένη ιστορική γνώση, δίδαξε πολλά, αναλύοντας τις εποχές και τα γεγονότα μέσα από τα προβλήματα και τις συνθήκες τους.

Ο Σπύρος Λιναρδάτος δεν έπαψε ούτε στιγμή να αγωνίζεται για την ειρήνη και το δίκαιο. Δεν έπαψε ούτε στιγμή να προβληματίζεται για τα δημοκρατικά και κοινωνικά ελλείμματα της πατρίδας μας, που διαμορφώνουν τις ιστορικές της αποκλίσεις. Διαρκώς επεδίωκε την ανάλυση της νεοελληνικής πολιτικής στρωματογραφίας, με την συνθετική ένταξή της στο ιστορικό και διεθνές περιβάλλον. Σταθερά αναδείκνυε ως πρωταρχικό διαρθρωτικό πρόβλημα της χώρας, το πολιτικό της πρόβλημα, που σακάτευε τα οράματα κοινωνικών μετασχηματισμών.

Το έργο του Σπύρου Λιναρδάτου σε φέρνει από το μεσοπόλεμο στην εκβολή του 20ου αιώνα. Αποτελεί υλικό αναγκαίας αυτογνωσίας που χρειάζεται η Ελλάδα του 21ου αιώνα, ώστε να μην διανύσει τις δύσκολες κι αντιφατικές συνθήκες, ανιστόρητη κι ανερμάτιστη.

Ο Σπύρος Λιναρδάτος, οργανικό κι αναπόσπαστο κομμάτι της γενιάς του, μιας γενιάς που έζησε ένα σκληρό και διαρκές ιστορικό και πολιτικό μαρτυρολόγιο, κατέκτησε ξεχωριστό μέρος στη μεγάλη τοιχογραφία της περιπέτειας του λαού μας και της αριστεράς.

Με τη ζωή του και το έργο του προσφέρει ένα απαράγραπτο από τη λήθη και την τύρβη της όποιας δύσμορφης συγκυρίας, μέτρο πολιτικού ήθους και κοινωνικής συνείδησης, αγωνιστικής συνέπειας και δημοσιογραφικής ακεραιότητας, που πρέπει να συνυπάρχουν ως δυναμικά στοιχεία στην πραγματικότητα των κοινωνιών, για να βρίσκουν οι ιδέες και οι θυσίες καταξίωση.

Αγαπημένε φίλε στο ταξίδι σου προς το άπειρο σε συντροφεύει η αγάπη, ο πόνος κι η ευγνωμοσύνη όλων μας, για όσα έπραξες, έπαθες και πρόσφερες.”

To Γραφείο Τύπου