Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/05/2010

Παρατηρήσεις για το 6ο έκτακτο Συνέδριο - του Βαρδή Β. Βαρδινογιάννη

6ο Συνέδριο ΣΥΝ - Προσυνεδριακός διάλογος

Μετά από προσεκτική μελέτη των θέσεων της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής για το 6ο έκτακτο Συνέδριο, όπως και των εναλλακτικών προτάσεων (φύλλο «Αυγής», 11 Απριλίου), έχω τις παρακάτω γενικές παρατηρήσεις.

1. Απουσιάζει η αυτοκριτική της ηγεσίας για τα αίτια της στασιμότητας στην ανάπτυξη του κόμματος και στο αποτέλεσμα των δύο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων. Είναι φανερό πως η πολιτική μας γραμμή δεν λειτουργεί με αποτελεσματική ελκτική δύναμη.

2. Η αριστερά των «κινημάτων» δεν είναι πειστική για το πολιτειακό μοντέλο που ακολουθεί. Φαίνεται ότι αμφισβητεί ότι στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία οι ιδέες μας έχουν τη δυνατότητα να πείθουν να μαζικοποιούν και να κινητοποιούν σε δράση.

3. Συνεχίζει η αοριστολογία περί σοσιαλισμού, ως στρατηγικού στόχου μας. Δεν προσδιορίζουμε ότι ο συγκεκριμένος κεντρικός στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις που θα επιβάλλουν αλλαγή στο συνταγματικό χάρτη της χώρας.

4. Ένα νέο Σύνταγμα μπορεί να καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο, με προοπτική ότι οι εργαζόμενοι με τα συνδικάτα τους, στα θέματα της παραγωγής και της διανομής θα έχουν τον κύριο λόγο.

5. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η υπεράσπιση των συνόρων μας δεν μπορεί να είναι μόνο ελληνική υπόθεση. Η δική μας συμμετοχή δεν θέτει μια τέτοια προϋπόθεση. Ως πότε θα φαλκιδεύεται ανεπανόρθωτα το εθνικό μας εισόδημα με τους εξοπλισμούς.

6. Αναγκαίο πολιτικό αίτημα έπρεπε να είναι η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία. Για να κρίνει ο λαός το δικομματικό σύστημα «των ισχυρών κυβερνήσεων» και τα δύο μεγάλα κόμματα, που επί τριάντα χρόνια δανείζονται ετησίως διπλάσια από τα έσοδα και οδήγησαν στην Ελλάδα σε αναπόφευκτο οικονομικό αδιέξοδο.

7. Το κόμμα μας δικαιούται, μέσα στη γενικευμένη απαισιοδοξία, να υψώσει τη σημαία της ελπίδας, με συγκεκριμένες προτάσεις, στην πορεία για μία σύγχρονη και ελπιδοφόρα οικονομική ανάπτυξη.

8. Τα εσωκομματικά ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό. Δεν ασχολείται με τις διάφορες ομαδοποιήσεις που στερούνται από πραγματικό ιδεολογικό περιεχόμενο. Οι υποκειμενισμοί και η πολιτική φιλολογία αφήνουν αδιάφορους τους προοδευτικούς πολίτες.

9. Οι παρατηρήσεις που παραθέτω στηρίζουν αντίστοιχες προτάσεις. Σημειώνω πάντως ότι οι αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου μπορούν να ανοίξουν κάποιες αισιόδοξες προοπτικές εφόσον θα αναδείξουμε νέα φυσιογνωμία του κόμματος.

Βαρδής Β. Βαρδινογιάννης