Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
31/05/2010

Συνέντευξη Δημ.Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Ε. Μπαλτατζή)

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Ε. Μπαλτατζή), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Δημοσιογράφος (Ε. Μπαλτατζή): Τι εικόνα έχετε για αυτό που φιγουράρει από προχθές στα ΜΜΕ ως τα νέα δεδομένα στην υπόθεση Siemens; Αναφέρομαι στο ιδιόχειρο σημείωμα Χριστοφοράκου. Καταρχήν, πριν από περίπου μία ώρα που μιλούσαμε με τον κ. Τζαβάρα μας έλεγε πως το έγγραφο αυτό δεν έχει περιέλθει στη γνώση των μελών της εξεταστικής επιτροπής και ότι το ξέρει μόνο ο Πρόεδρος. Είναι έτσι;

Δημήτρης Παπαδημούλης: Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι εγώ αυτό το σημείωμα δεν το έχω. Στην εξεταστική επιτροπή δεν το έχουμε συζητήσει. Όσοι θέλουν ειλικρινά να βγει άκρη στο σκάνδαλο Siemens και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι –ή έστω να διαπομπευθούν, αν στο μεταξύ έχουν οχυρωθεί πίσω από την ατιμωρησία της παραγραφής- θα πρέπει να αφήσουν την εξεταστική επιτροπή να κάνει τη δουλειά της και να τη βοηθήσουν να κάνει τη δουλειά της. Τελευταία βλέπω να παίζονται και παιχνίδια πάνω από την εξεταστική επιτροπή και πίσω από την πλάτη της εξεταστικής επιτροπής.

Ποιος τα παίζει αυτά τα παιχνίδια;

Αυτό είναι δουλειά των δημοσιογράφων να το βρουν και να το πουν.

Το λέτε με αφορμή και αυτό το περίφημο ιδιόχειρο σημείωμα του Χριστοφοράκου;

Πριν 15- 20 μέρες, είχε βγει πάλι μέσα από τηλεοπτικά κανάλια ότι η εξεταστική επιτροπή έχει ετοιμάσει περίπου το πόρισμα, παρότι θέλαμε ενάμιση μήνα να τελειώσουμε τις εργασίες. Την επόμενη μέρα πρότεινα στην εξεταστική επιτροπή και βγάλαμε ομόφωνη διάψευση αυτής της πληροφορίας. Αυτό δείχνει –για να περιοριστούμε μόνο σε γεγονότα που έχουν ήδη συντελεστεί- ότι κάποιοι επιχειρούν λογικές συμψηφισμού «μία σου και μία μου». Θα βρούμε άκρη στο σκάνδαλο της Siemens, όπως απαιτεί ο ελληνικός λαός σύσσωμος, μόνο αν πάψουν όλοι να βλέπουν το σκάνδαλο με χρωματιστά γυαλιά –άλλοι ως μόνο γαλάζιο κι άλλοι ως μόνο πράσινο.

Η αλήθεια που προκύπτει από το υλικό της δικογραφίας, από τις ομολογίες των δωροδοκησάντων, ακόμη και από έγγραφο που έχει υπογράψει το Νομικό Συμβούλιο του ελληνικού Κράτους, είναι ότι δόθηκαν τεράστια ποσό από τη Siemens για μίζες στα δύο κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και σε πολιτικά πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που είχαν τη δύναμη της υπογραφής να δίνουν δουλειές στη Siemens. Αυτό ψάχνουμε να βρούμε, μετά από χρόνια συγκάλυψης, με μεγάλη δυσκολία στην εξεταστική επιτροπή. Ήδη έχουμε βρει πράγματα που θα έπρεπε να έχουν βρεθεί εδώ και χρόνια από τη δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες αρχές που είναι αρμόδιες για το θέμα. Να σταματήσουν να μας βάζουν εμπόδια διάφοροι για να παίξουν κομματικά ή εσωκομματικά παιχνίδια. Ο νοών νοείτω.

Είναι δυνατόν να διαβάζω σε εφημερίδα ότι, αυτή την εβδομάδα, αντιπροσωπεία της εξεταστικής επιτροπής στην οποία τάχα μετέχω κι εγώ, πρόκειται να επισκεφτεί τη Γερμανία και την Ελβετία για να ανοίξει λογαριασμούς; Ούτε το έχουμε συζητήσει, ούτε το ξέρω. Είναι δυνατόν να μετέχω σε μια αντιπροσωπεία για την οποία δεν έχω ενημερωθεί και στην οποία δεν έχω συμφωνήσει; Εν πάσει περιπτώσει, η δουλειά της εξεταστικής επιτροπής είναι να ερευνήσει τις πολιτικές ευθύνες και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στο σκάνδαλο Siemens. Δεν είναι να υποκαταστήσει τη δουλειά της δικαιοσύνης, του ΣΔΟΕ, της Αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος που έπρεπε από χρόνια να έχουν πάει έξω, εφοδιασμένες με όλα τα σχετικά νομικά έγγραφα, έτσι ώστε να έχει επιταχυνθεί η διαδικασία και να έχουν ήδη ανοίξει οι λογαριασμοί.

Σας ξαναλέω ότι και για τους ελάχιστους λογαριασμούς που έχουν ανοίξει και θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να βρούμε το δρόμο του μαύρου χρήματος, δεν έχουμε ακόμη τη βοήθεια από τους ειδικούς της Τράπεζας της Ελλάδος, για να τους διαβάσουμε, να τους ξεκλειδώσουμε.

Γιατί καθυστερεί αυτό κ. Παπαδημούλη;

Το έχουμε ζητήσει εδώ και δύο μήνες. Ρωτήστε την Τράπεζα της Ελλάδος. Μας είχε στείλει μια επιστολή λέγοντας ότι «έχουμε κι άλλες δουλειές και λίγους συνεργάτες ειδικούς». Μιλάμε για ένα σκάνδαλο κολοσσιαίο, με μίζες τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ, το οποίο πάει σε βάθος εικοσαετίας, που ξέσπασε δημόσια εδώ και τέσσερα χρόνια και η εξεταστική επιτροπή συγκροτήθηκε και άρχισε να λειτουργεί μόλις το Φεβρουάριο του 2010. Τι ψάχνουμε να βρούμε; Κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε;

Άλλοι συνάδελφοί σας που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens και είναι πολύ πιο αισιόδοξοι ότι θα βγάλετε μια άκρη. Ακούμε και συναδέλφους σας που μιλάνε και λένε δημοσίως ότι υπάρχουν άλλα 8-9 ονόματα. Υπάρχουν τόσο διαφορετικές εκτιμήσεις των μελών...

Υπάρχουν διαφορετικές συμπεριφορές, ενδεχομένως. Προτιμώ να μην προαναγγέλλω τι θα κάνω στην εξεταστική επιτροπή, να εργαζόμαστε σκληρά και να βρούμε ό,τι κομμάτι της αλήθειας ακόμη δεν έχουν σβηστεί τα ίχνη του. Να πούμε δημόσια στον ελληνικό λαό «αυτά βρήκαμε, τα άλλα δεν μπορέσαμε να τα βρούμε, γιατί τα κρύψανε στο μεταξύ αυτοί που τα έκαναν.» Μέχρι τώρα έχουμε βρει ομολογίες μόνο για δύο πρόσωπα –εννοώ τον κ. Τσουκάτο, ο οποίος λέει ότι τα έδωσε στο ΠΑΣΟΚ και τον κ. Μαντέλη. Φαίνεται ότι οι υπόλοιποι, αυτοί που πήραν τα πιο πολλά, φρόντισαν να τα κάνουν με πιο «έξυπνο» τρόπο και να τα παίρνουν σε χρήμα. Εν τω μεταξύ έκαναν έναν κύκλο τα λεφτά, με εταιρίες «μαϊμού», με παρένθετα πρόσωπα και αχυρανθρώπους.

Μπορούμε να βρούμε πράγματα, αλλά ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι να πράττουμε και να μη μιλάμε. Να μην παίζουμε τους «Σέρλοκ Χολμς» και, κυρίως, να κοιτάει ο καθένας και την καμπούρα του δικού του κόμματος και όχι μόνο του αλλουνού.

Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού του κ. Σημίτη, αν θα πρέπει να κληθεί ή όχι στην εξεταστική επιτροπή, ποια είναι η δική σας άποψη;

Θα τοποθετηθώ για αυτό το θέμα, όπως έχω θεσμική ευθύνη και υποχρέωση, όταν έρθει η σχετική συζήτηση στην εξεταστική επιτροπή. Εκεί, έχουμε την εντολή να συζητούμε και να αποφασίζουμε, με την ομόφωνη εντολή της Βουλής, να ψάξουμε αυτό το σκάνδαλο σε βάθος εικοσαετίας. Αν λοιπόν εκεί οι συνάδελφοι με πείσουν ότι πρέπει να καλέσουμε και πρώην πρωθυπουργούς ώστε να συμβάλλουν στην εξέταση του θέματος, τότε νομίζω ότι το σωστότερο είναι να κληθούν όλοι οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί. Διότι αν μπούμε στη λογική «μόνο ο δικός σου κι όχι ο δικός μου», τότε ευτελίζουμε τη συζήτηση.

To Γραφείο Τύπου