Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/05/2010

Η άποψη ενός φίλου για τον ΣΥΝ - του Γιάννη Ψαρρού*

6ο Συνέδριο ΣΥΝ - Προσυνεδριακός διάλογος

Ως φίλος του ΣΥΝ και ενεργός πολίτης που είμαι ακόμη, θέλω από ενδιαφέρον και ευαισθησία να δημοσιοποιήσω τις απόψεις μου για όσα συμβαίνουν στο χώρο του ΣΥΝ.

Συνθήκες Περιβάλλοντος

1. Υπάρχουν σήμερα σοβαρά προβλήματα και θέματα στη χώρα μας που ευνοούν την ανάπτυξη κινημάτων πολιτών. Δυστυχώς, όμως, πλεονάζει η αδιαφορία που οφείλεται σε λόγους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς. Όταν με τέτοια σοβαρά προβλήματα οι μη προνομιούχοι πολίτες δεν δραστηριοποιούνται, ούτε ενισχύουν πολιτικά τον ΣΥΝ, πρέπει να εξεταστεί αυτό σε βάθος από ειδικούς επιστήμονες και αναλυτές.

2. Ο αξιακός κώδικας περί δημοκρατίας, δικαιοσύνης, ισοτιμίας, αξιοκρατίας, διαχωρισμού των εξουσιών, οικολογίας και πολιτισμού, είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Να προβάλλουμε έναν νέο αξιακό κώδικα στους πολίτες και μαζί τους να τον διεκδικούμε συνεχώς. Υπάρχει έλλειψη βασικών θεσμών και νόμων που πρέπει να προτείνονται και να διεκδικούνται, συσπειρώνοντας τους πολίτες και τη νεολαία σε κοινούς δημοκρατικούς στόχους.

Η ταυτότητα του ΣΥΝ

1. Πιστεύω ότι πρέπει να εξηγούμε συνεχώς τον κόσμο με σαφήνεια την ταυτότητα του ΣΥΝ. Ποιες είναι οι βασικές μας διαφορές με το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ. Τα όρια μεταξύ μας πρέπει να είναι σαφή για να επιλέγει ο πολίτης αυτό που θέλει και αυτό που τον συμφέρει εργασιακά και κοινωνικά. Η επίκληση κάθε τόσο της λέξης «αριστερά» δεν νομίζω ότι συμβάλλει αποτελεσματικά στην κατανόηση της έννοιας και των προτάσεών μας. Ο κόσμος, και περισσότερο οι νεότερες γενιές, δεν μπορούν να καταλάβουν για ποια αριστερά μιλάνε όλοι, του χθες, του σήμερα ή του αύριο;

2. Σήμερα ο κόσμος αμφισβητεί γενικώς τα δόγματα και τους δογματικούς φορείς. Ως πολιτικός οργανισμός όμως που είμαστε, δεν πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο, δηλαδή στη χαλαρότητα και την αναξιοπιστία. Ναι, να υπάρχουν τάσεις και απόψεις, είναι θετικό, αλλά όχι όμως ομαδοποιήσεις οργανωμένες και κόμμα μέσα στο κόμμα. Αυτό είναι αρνητικό και καταστροφικό. Εάν υπάρχουν σοβαρές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, η καλύτερη λύση είναι το διαζύγιο. Έγκαιρα και έντιμα, ακολουθεί ο καθένας το δρόμο του, χωρίς καμία μισαλλοδοξία. Οι καθημερινές τριβές, η γκρίνια και η φαγούρα κουράζουν και απομακρύνουν όλους μας. Χωρίς σοβαρότητα και αξιοπιστία πώς θα μας εμπιστευτεί ο κόσμος;

Η υπομονή μας έχει τελειώσει. Ύστερα από το συνέδριο αυτό, ούτε ώρα δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.

3. Να στεκόμαστε αυστηροί και σταθεροί σε θέματα διαχείρισης, αξιοπρέπειας και αρετής,να μη δεχόμαστε συκοφαντικές και άσχημες κριτικές, ατάκες, αλαζονεία και υπονοούμενα δίκην προθέσεως από κανένα κόμμα.

4. Ο πολιτικός μας λόγος να είναι απλός και μεταδοτικός, χωρίς συνθήματα, ατάκες και καμιά αλαζονεία. Οι προτάσεις μας πρέπει να είναι σταθερές και επίμονες, χωρίς να προσπαθούν να γίνουν αρεστές στην κάθε πολιτική τάση. Μόνο όταν θα γίνονται κτήμα των πολιτών που απευθυνόμαστε, θα μας υποστηρίξουν και θα έρθουν μαζί μας.

Νεολαία

1. Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στη νεολαία μήπως μπορέσει να ταράξει λίγο τα λιμνάζοντα κομματικά και κοινωνικά νερά. Να βοηθήσουμε στη δημοκρατική και αυτόνομη οργάνωση της νεολαίας και των φοιτητών. Η προσέγγιση μαζί τους δεν γίνεται με εισαγγελικό τρόπο, αλλά ούτε και χαϊδεύοντάς τους. Υπάρχει το διαχρονικό αρχαιοελληνικό θεώρημα του «παν μέτρον άριστον».

2. Τώρα με το συνέδριο είναι ευκαιρία να προωθηθούν αρκετοί νέοι, ώστε να αλλάξει κάτι και να σταματήσει η χαλαρότητα και η «φαγούρα» στον ΣΥΝ.

Κουκουλοφόροι – αντιεξουσιαστές

Και οι δύο αυτές κατηγορίες, είτε ενεργούν από μόνοι τους είτε όχι, κάνουν μεγάλη ζημιά στα κινήματα και στη χώρα μας. Επιπλέον, δημιουργούν ανασφάλεια και συντηρητικοποίηση του κόσμου. Οι αποστάσεις μαζί τους και οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι σαφείς, σταθερές και έγκαιρες.

Μετανάστες – Εγκληματικότητα

Η μετανάστευση, με όποιον τρόπο γίνεται, η παρανομία και η ασφάλεια των πολιτών πρέπει να μας απασχολεί σοβαρά, είναι μέσα στις υποχρεώσεις μας ως πολιτικός οργανισμός που είμαστε. Η στατιστική των εγκλημάτων και της παρανομίας, η καταγωγή των παρανομούντων και οι πρακτικές μορφές δράσης πρέπει να μας απασχολούν. Είμαι σίγουρος ότι αυτά τα στοιχεία, όσο καλύτερα τα αναλύουμε, τόσο χρήσιμες και προσεκτικές προτάσεις θα πρέπει να κάνουμε.

Θέμα Συνεργασίας

1. Το θέμα αυτό είναι και θα είναι διαχρονικό. Πρέπει όμως να το αντιμετωπίζουμε συνεχώς και όχι μόνο παραμονές των εκλογών. Από την πλευρά μας να εξηγούμε απλά και κατανοητά με ποιους βασικούς όρους θα γίνει και πότε. Τους όρους αυτούς πρέπει να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς στους πολίτες μέχρι να γίνουν κτήμα τους και να θελήσουν να βοηθήσουν από μόνοι τους. Οι όροι της συνεργασίας πρέπει να είναι σε συνάρτηση με το περιβάλλον στη χώρα μας, το πολιτικό μας σύστημα και τους εκλογικούς νόμους.

2. Η περίπτωση «συνεργασίας» (π.χ. Δαμανάκη, Ανδρουλάκη, Μπίστη κ.λπ.) ήταν ευκαιριακή και ματαιόδοξη, θυμίζει τις μεταγραφές που γίνονται στο ποδόσφαιρο και στα ΜΜΕ.

Αυτά απογοητεύουν τον κόσμο και περισσότερο τους φίλους μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Η ενωτική πιλοτική αυτή προσπάθεια μεταξύ των δημοκρατών, σοσιαλιστών, ριζοσπαστών και αριστερών πολιτών και ομάδων πάνω σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης ήταν θετική πρωτοβουλία. Κάθε προσπάθεια, βέβαια, κάνει τον κύκλο της – αυτό εξαρτάται και από τα αποτελέσματα, εάν είναι θετικά ή αρνητικά.

Τι παρατηρούμε σήμερα;

1. Ύστερα από τόσα χρόνια, αντί να έχουμε μεγαλύτερη ομογενοποίηση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, συμβαίνει το αντίθετο. Οι πολύπλοκες διαδικασίες, οι τριβές, οι αντιθέσεις και οι προσωπικές κινήσεις και επιδιώξεις έχουν μπερδέψει τόσο τον κόσμο που αδυνατεί ή και διστάζει να μας εμπιστευτεί ή ακόμη και να κατανοήσει την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

2. Οι οργανώσεις βάσης, που έγιναν τόσο πρόωρα, κατά τη γνώμη μου δεν ήταν η πλέον θετική κίνηση. Οι ετερόκλητες πολιτικές ομάδες (συνιστώσες) μεταφέρουν τις αντιθέσεις και τις ιδιορρυθμίες του καθένα κάτω στις υπάρχουσες οργανώσεις του ΣΥΝ. Αυτό νομίζω σύντομα, εάν δεν διορθωθεί, θα αδρανοποιήσει τις οργανώσεις και θα απομακρύνει τον κόσμο που έχει βαρεθεί τέτοιες καταστάσεις τόσα χρόνια. Ας μην ξεχνάμε ότι εμείς οι Έλληνες στη φαγούρα και τη διχόνοια έχουμε «θετικές» επιδόσεις από πολύ μακριά.

3. Νομίζω ότι δύο λύσεις υπάρχουν τώρα.

Πρώτη, να γίνει μία καλύτερη ομογενοποίηση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας-ΣΥΝ (έστω και με τις επιμέρους απόψεις). Δεύτερη, να παραμείνει για λίγο χρονικό διάστημα ακόμη η ενωτική αυτή προσπάθεια, ως μια ενωτική κίνηση για τα πολιτικά και κοινωνικά θέματα στα οποία συμφωνεί, μέχρις ότου κλείσει ο κύκλος της προσπάθειας αυτής.

Προτάσεις

1. Να αποφασιστεί στο συνέδριο η ύπαρξη επιτροπής δεοντολογίας, η οποία θα φροντίζει για την τήρηση του καταστατικού του κόμματος και της μη ύπαρξη της σημερινής απαράδεκτης χαλαρότητας.

2. Να γίνει ένα δημοψήφισμα-γκάλοπ μελών και φίλων του ΣΥΝ με ένα ερωτηματολόγιο πολλών θεμάτων. Οι απαντήσεις που θα δοθούν κατά θέμα και ποσοστό απάντησης νομίζω θα βοηθήσουν πολύ την ηγεσία του κόμματος στην εφαρμογή αντίστοιχης διαχείρισης στα θέματα αυτά. Άλλωστε, οι φίλοι του ΣΥΝ μόνο στις εκλογές υπάρχουν και υπολογίζονται.

3. Πολλές πολιτικές κινήσεις του ΣΥΝ, και ειδικά της περιφέρειας, υπολειτουργούν ή δεν ασχολούνται με κάτι. Το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί κεντρικά και από τις νομαρχιακές οργανώσεις.

Γιάννης Ψαρρός, Προέδρος Οικολογικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Δήμου Ελυμνιων «ΜΑΚΙΣΤΟΣ»