Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/06/2010

Ελληνοϊσραηλινή άσκηση της πολεμικής αεροπορίας

Επίκαιρη ερώτηση Θ.Δρίτσα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Την περασμένη Τρίτη άρχισε στον ελληνικό εναέριο χώρο ελληνοϊσραηλινή άσκηση της πολεμικής αεροπορίας. Όπως έχει γραφτεί, η άσκηση περιλαμβάνει αποστολές κρούσης σε διάφορες περιοχές του FΙR Αθήνας τόσο σε ηπειρωτικές περιοχές όσο και σε νησιά.

Η άσκηση αυτή συνέπεσε χρονικά με την πειρατική επίθεση του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ εναντίον της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, τη δολοφονία και τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων και την απαγωγή άλλων. Η διακοπή της άσκησης ήταν το λιγότερο που μπορούσε κανείς να περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση.

Το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα, με τα οποία απειλεί τις γειτονικές του χώρες και αρνείται να επιτρέψει τον έλεγχο των πυρηνικών του εγκαταστάσεων και να υπογράψει τη σχετική διεθνή συμφωνία. Βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και κατέχει εδάφη κρατών μελών του ΟΗΕ με τα οποία η Ελλάδα διατηρεί διπλωματικές σχέσεις. Επίσης, και παρά τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, κατέχει τα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ιερουσαλήμ, προσαρτά βαθμιαία τα εδάφη αυτά, εκδιώκει τους κατοίκους και διαπράττει σωρεία άλλων εγκλημάτων πολέμου εναντίον τους. Είναι αυταπόδεικτο ότι η στρατιωτική συνεργασία μαζί του στρέφεται εναντίον της Συρίας, του Λιβάνου και της Παλαιστίνης. Η τελευταία μάλιστα ελληνοϊσραηλινή στρατιωτική άσκηση το 2008, όπως είχε γραφτεί από τον τύπο των ΗΠΑ και του ίδιου του Ισραήλ, χωρίς η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ να το διαψεύσει, ήταν από τη μεριά του Ισραήλ δοκιμή βομβαρδισμού του εδάφους του Ιράν.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Ποιες αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας εξυπηρετεί η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και ποιος είναι ο σκοπός της άσκησης που μόλις διακόπηκε;

2.     Με ποιες άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου διεξάγουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικές ασκήσεις;

Ο ερωτών βουλευτής

Θοδωρής Δρίτσας