Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/06/2010

Ψήφισμα της ΚΠΕ του ΣΥΝ για το νέο έγκλημα της Ισραηλινής κυβέρνησης

Κατά την σημερινή συνεδρίασή της, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ ενέκρινε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

Η ΚΠΕ του ΣΥΝ καταδικάζει με αποτροπιασμό το νέο έγκλημα της κυβέρνησης του Ισραήλ, αυτή την φορά σε βάρος του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό.

Ενεργώντας ως πειρατής σε διεθνή ύδατα,  διέπραξε μελετημένες και προαποφασισμένες δολοφονίες ενάντια σε ανθρώπους που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια. Χτύπησε «το στόλο της ελευθερίας» των αλληλέγγυων πολιτών του κόσμου.

Αποτελεί στίγμα το έγκλημα αυτό και για τη διεθνή κοινότητα που όφειλε να είχε παρέμβει εγκαίρως για να διασφαλιστεί η ομαλή παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η απαίτηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης που είναι συγκλονισμένη, είναι να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων της τραγωδίας. Η κυβέρνηση του Ισραήλ πρέπει να κάτσει στο σκαμνί της διεθνούς δικαιοσύνης.

Πρέπει αμέσως να τερματιστεί ο βάρβαρος και απάνθρωπος αποκλεισμός της Γάζας, ο οποίος καθημερινά κοστίζει ζωές αμάχων και μικρών παιδιών.

Βαρύνεται και η ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι έδειξε αδράνεια και τήρησε ίσες αποστάσεις κατά την προετοιμασία και την αναχώρηση της αποστολής. Αγνόησε τις εκκλήσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για διευκόλυνση της ομαλής παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιμάνι της Γάζας. Επιπλέον, την ώρα που η αποστολή βρισκόταν σε εξέλιξη, έκανε κοινά αεροπορικά γυμνάσια με το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες:

•    Για την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των ακτιβιστών που κρατούνται παράνομα από τις Αρχές του Ισραήλ, καθώς και για την επιστροφή των πλοίων.

•    Για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο πληθυσμό της Γάζας.

•    Για τον άμεσο τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας.

Επίσης, καλούμε την κυβέρνηση:

•    Να ακυρώσει αμέσως τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

•    Να στηρίξει το πάγωμα της συμφωνίας σύνδεσης της ΕΕ με το Ισραήλ.

•    Να συμβάλλει στην αξιόπιστη διεθνή έρευνα για το έγκλημα του Ισραήλ.

Εκφράζουμε την απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μας με τον Παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα του για ελευθερία, ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία  ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας στηρίξει ενεργά όλες τις αποστολές αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό, θα συμβάλλουν με κάθε τρόπο σε ένα πιο μεγάλο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό, από κοινού με τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σε συνεργασία με το Παλαιστινιακό κίνημα και τις αριστερές και φιλειρηνικές δυνάμεις μέσα στο ίδιο το Ισραήλ.

Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού