Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/06/2010

Λογοκρισία στα σχολεία

Ερώτηση Γρ.Ψαριανού προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Απίστευτη λογοκρισία που θυμίζει άλλες εποχές, από επιτροπή του υπουργείου Παιδείας, η οποία δίνει την άδεια, ώστε να προτείνονται στους μαθητές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις.

Η επιτροπή, που ανήκει στον Ενιαίο Διοικητικό Τοµέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Διευθύνσεως Συμβουλευτικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαιδευτικής Δραστηριότητας (ΣΕΠΕΔ), απέρριψε το ντοκιμαντέρ «Τα παιδία δεν παίζει», το οποίο πραγματεύεται την προσπάθεια τεσσάρων παιδιών από την Πάτρα, της Αλεξάνδρας, του Βλαντ, της Χρύσας και του Χρήστου να μετατρέψουν ένα οικόπεδο σε χώρο για παιχνίδι. Στην προσπάθεια τους να κάνουν το αυτονόητο, να διεκδικήσουν το δικαίωμα στο παιχνίδι, τα τέσσερα παιδιά φτάνουν μέχρι το δημαρχείο της πόλης. Μάλιστα, στο αίτημα των παιδιών απάντησε τελικά θετικά ο δήμαρχος της πόλης, Ανδρέας Φούρας.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλει  το πρόβλημα της έλλειψης ελεύθερων χώρων και τα παιδιά με τον ανάλαφρο τρόπο τους δίνουν πρακτικά μαθήματα διεκδικητικής συμμετοχής και ενεργητικότητας του πολίτη.

Κι όμως… Το ντοκιμαντέρ θεωρήθηκε από τους υπεύθυνους της επιτροπής «κουραστικό», ότι «δίνει λάθος μήνυμα», «δείχνει παιδιά που βρίζουν και αποτελούν κακό πρότυπο συμπεριφοράς». Μάλιστα, μέλος της επιτροπής το χαρακτηρίζει "σκληρό ριάλιτι, επικίνδυνο για τα παιδιά"... Απίστευτη υποκρισία τη στιγμή που τα παιδιά καθημερινά «βομβαρδίζονται» επισήμως και ανεπισήμως με χείριστης ποιότητας παραγωγές.

Με αυτά τα δεδομένα, ερωτάσθε:

•    Ποια είναι η θέση σας για τη συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής του Υπουργείου;

•    Υπάρχουν θεσμοθετημένα από το Υπουργείο κριτήρια σύμφωνα με τα οποία επιλέγει η Επιτροπή ποιες ταινίες και παραστάσεις «επιτρέπεται» να παρακολουθήσουν οι μαθητές; Αν ναι, ποια είναι αυτά;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός