Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/02/2005

Για τα όσα είπε ο Γ.Παπανδρέου για την Αριστερά

Δήλωση Π.Λαφαζάνη, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, μιλώντας σε εκδήλωση της Πολιτικής Κίνησης του κόμματος στη Νίκαια, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής σε σχέση με τα όσα είπε ο κ. Γ. Παπανδρέου για την Αριστερά:

«Ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε για πολλοστή φορά, χωρίς καμία ιδιαίτερη πρωτοτυπία, τετριμμένες από τη συνεχή επανάληψη προσκλήσεις προς την Αριστερά για διάλογο και κοινή δράση. Ειδικότερα, πρότεινε στον ΣΥΝ κοινή επιτροπή για δημοψήφισμα επί του Ευρωσυντάγματος, την ώρα που ο ίδιος και το κόμμα του τάσσονται αναφανδόν, μαζί με την Ν.Δ., υπέρ της επικύρωσής του. Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο να επιδιωχθεί δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, όσο σημαντικό και αν είναι, αλλά και η τοποθέτηση του κάθε κόμματος σε αυτό το δημοψήφισμα. Αν ο κ. Γ. Παπανδρέου θέλει το δημοψήφισμα για να προσφέρει από κοινού με τη Ν.Δ. την ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση με τη λαϊκή ψήφο σε ένα Ευρωσύνταγμα που θεσμοποιεί το νεοφιλελευθερισμό και ενισχύει τον ατλαντισμό στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εμείς διεκδικούμε το δημοψήφισμα για την καταψήφισή του από τη σκοπιά μιας διαφορετικής κοινωνικής προοπτικής.

Το μόνο καινοφανές στα λεγόμενα του κ. Γ. Παπανδρέου είναι η άποψη πως για να είναι ικανή η Αριστερά να ασκήσει αντιπολίτευση στη Ν.Δ. πρέπει ή να υποστείλει την κριτική της στο ΠΑΣΟΚ ή να συμμαχήσει μαζί του! Αυτή η περίεργη άποψη από ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εφάρμοσε επί χρόνια της νεοφιλελεύθερες συνταγές και συναινεί σε όλες σχεδόν τις βασικές επιλογές με τη Ν.Δ., μόνο ως επίδειξη ενός σκληρού δικομματικού πνεύματος μπορεί να ερμηνευθεί. Διότι δεν είναι δυνατόν η Αριστερά να ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. χωρίς ταυτόχρονη κριτική στις θέσεις και τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ, που, όπως στην περίπτωση του Ευρωσυντάγματος, ταυτίζονται επί της ουσίας με τις απόψεις της Ν.Δ.»

To Γραφείο Τύπου