Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/06/2010

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα στην εκδήλωση των Τμημάτων Παιδείας και Πολιτισμού

Συζήτηση- συνάντηση για τις επιπτώσεις της κρίσης την Τρίτη 1/6 στο Ξενοδοχείο «Στάνλεϋ»

Αγαπητοί φίλοι,

Ευχαριστώ θερμά όλους εσάς για τη παρουσία σας στην αποψινή πολιτιστική μας συνάντηση, ιδιαίτερα όμως τον αγαπημένο μας Μίκη. Του μεγάλου Μίκη της Αριστεράς και της Ρωμιοσύνης, το έργο του οποίου ορίζει τις πολιτιστικές μας συντεταγμένες στην τροχιά του 21ου αιώνα, θα ήθελα να καταθέσω δυο-τρεις απλές σκέψεις και μια πρόταση

 Πίσω απʼ την πνιγηρή οικονομική μας κρίση υπάρχει η βαθιά πολιτιστική μας κρίση, πίσω απʼ το πνιγηρό οικονομικό έλλειμμα υπάρχει το ακόμα πιο πνιγηρό πολιτιστικό έλλειμμα, το έλλειμμα δηλαδή παιδείας και πολιτισμού, όπου και η βαθύτερη ρίζα τόσο του οικονομικού όσο και όλων των ελλειμμάτων του τόπου μας.

 Για να έχουμε στέρεα πολιτικά πατήματα στην πορεία μας προς το μέλλον χρειαζόμαστε πρωτίστως στέρεα πολιτιστικά πατήματα, που προϋποθέτουν μακράς πνοής πολιτιστική στρατηγική, μακράς πνοής πολιτική παιδείας και πολιτισμού, που θα πατάει γερά τόσο στη δική μας όσο και στην πανανθρώπινη πνευματική κληρονομιά

Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική πρωτοπορία χωρίς πολιτιστική πρωτοπορία, προπαντός δεν μπορεί να υπάρχει αριστερή πρωτοπορία χωρίς πολιτιστική πρωτοπορία, που πάει μαζί με το δυναμικό, ποιοτικό και πολυδιάστατο πολιτιστικό κίνημα, εννοείται με αποθέωση της ελευθερίας και της δημοκρατίας και απολύτως μακριά από λογικές καθοδηγητικής κηδεμονίας. Είναι, νομίζω, προφανής η αυτοκριτική διάσταση της τρίτης μου σκέψης, καθώς εμμέσως πλην σαφώς αναδεικνύει και το δικό μας μεγάλο πολιτιστικό έλλειμμα, το δικό μας μεγάλο έλλειμμα πρωτοποριακής κινηματικής πολιτιστικής πολιτικής.

Και κλείνω με την πρότασή μου: Ανατροφοδοτώντας και αναθε- μελιώνοντας το όραμα της δημοκρατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Συνέδριό μας που θα αρχίσει μεθαύριο, θα πρέπει να είναι στις πρώτες προτεραιότητές μας η διοργάνωση ενός μεγάλου πολιτιστικού συνεδρίου, που θα θεμελιώσει την πολιτιστική στρατηγική του τόπου μας στην τροχιά του 21ου αιώνα. Ένα συνέδριο όπου ο Μίκης θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο και αυτός που θα ανοίξει τις εργασίες του. Θα ήθελα, αγαπητέ μας Μίκη, από απόψε τη δέσμευσή σου.

Φίλες και φίλοι, η αριστερή μας πρωτοπορία περνάει μέσα από την πολιτιστική μας πρωτοπορία. Κι αυτή η αλήθεια στις συνθήκες της ομιχλώδους και ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης που ζούμε συνδέεται όσο ποτέ άλλοτε με το στρατηγικό μας ρόλο και την προοπτική μας.                                                                      

Σας ευχαριστώ