Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/06/2010

Συνέντευξη Δημ. Στρατούλη στο "ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5"

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, σε συνέντευξή του για το 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ στο Ρ/Σ «105,5 στο κόκκινο» (Γιώργο Αναδρανιστάκη) ανέφερε τα εξής:

Μαζί με 30 συντρόφους μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ που προέρχονται από το Αριστερό Ρεύμα καταθέσαμε προσυνεδριακά για συζήτηση επί του κειμένου κορμού των θέσεων, το οποίο έχουμε ψηφίσει στην ΚΠΕ,  πέντε εκδοχές μας για 5 σημεία, στα οποία δεν είχαν παρθεί υπόψη οι προσεγγίσεις μας.

Στόχος μας ήταν να κάνουμε τα μέλη του κόμματος συμμέτοχους στους προβληματισμούς μας, για να επηρεάσουμε με τέτοιο τρόπο τις αποφάσεις του συνεδρίου ώστε το κόμμα μας να διαμορφώσει μια πιο αριστερή, πιο ριζοσπαστική, πιο ταξική ταυτότητα, που να το διευκολύνει να ενισχύσει τους δεσμούς του με τα λαϊκά στρώματα.

Μετά από δύο μήνες προσυνεδριακού διαλόγου θεωρώ ότι η συμβολή μας δικαιώθηκε αφενός γιατί πολλοί σύν/φοι κατάλαβαν ότι στις νέες συνθήκες της οικονομικής κρίσης πρέπει να ξαναδούμε κάποια πράγματα και να δώσουμε καινούριες απαντήσεις και αφετέρου γιατί στη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις του κόμματος οι πέντε εκδοχές μας ήταν το βασικό θέμα προβληματισμού και συζήτησης.

Στο συνέδριο θα συμβάλλουμε με τις ιδεολογικές πολιτικές παρεμβάσεις μας, ώστε να διαμορφωθεί μία πολιτική απόφαση που να ενισχύει την αριστερή, ριζοσπαστική και κινηματική φυσιογνωμία του ΣΥΝ. Να βαθύνει τη δομική κριτική του στην ΕΕ και στην ΟΝΕ, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα ως υπερεθνικός μηχανισμός κοινωνικής και εργασιακής κατεδάφισης. Να διατυπώνει μία πολιτική εξόδου της χώρας μας από την κρίση με επαναδιαπραγμάτευση του εξωτερικού δημόσιου χρέους και ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησής της. Να επιβεβαιώσει τη στρατηγική του για ενότητα της όλης Αριστεράς και να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αναζωογόνηση και την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ. Να ενισχύσει τους δεσμούς του με τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τους κοινωνικούς αγώνες καθώς και τις ιδεολογικές του βάσεις ως κόμμα του σύγχρονου Μαρξισμού με στόχο το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.

Στο συνέδριο ο κύριος στόχος μας είναι να διαμορφωθεί μία πολιτική απόφαση με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και όσοι και όσες την υποστηρίξουν να είναι η νέα πολιτική πλειοψηφία στο κόμμα, ανεξάρτητα εάν αυτή στηρίζεται από μία ή περισσότερες λίστες υποψηφίων για την ΚΠΕ, από ένα ή περισσότερα ρεύματα ιδεών.

Για να φύγουμε από τον παραλυτικό κατακερματισμό μας, δεν χρειάζεται να διώξει το μισό κόμμα το άλλο μισό, ούτε να απαγορεύσουμε τις ιδέες να διακινούνται ελεύθερα στις γραμμές μας, αλλά να θεσπίσουμε στο συνέδριο με σχετική τροποποίηση του καταστατικού μας κανόνες και αρχές ενιαίας λειτουργίας και δράσης μας και κώδικες δεοντολογίας για την παρουσία στελεχών μας στα ΜΜΕ σεβαστούς από όλους και όλες, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται στο κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύτιμο εργαλείο που μας βοηθά στο στρατηγικό μας στόχο να ενώσουμε όλη την Αριστερά και πρέπει να τον διαφυλάξουμε με την πρόσκληση στις συνιστώσες του, αλλά και σε δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου, της ριζοσπαστικής οικολογίας και της κομμουνιστικής Αριστεράς για μια νέα πολιτική συμφωνία που δεν θα αμφισβητεί το χαρακτήρα του ως πολιτικής συμμαχίας και θα θέτει τους μίνιμουμ πολιτικούς στόχους για τους οποίους μπορούμε να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί με κλίμα συντροφικό και αλληλέγγυο, και όχι εχθρικό και αντιπαραθετικό. Γιʼ αυτό μετά το συνέδριο πρέπει κι εμείς ως κόμμα να σπάσουμε και πολλά δικά μας αυγά για να δώσουμε τις αναγκαίες λύσεις σε αυτό το πρόβλημα.

Το συνέδριό μας, παρότι γίνεται σε έκτακτες συνθήκες, μπορεί και πρέπει να πάρει αποφάσεις που να κάνουν το κόμμα μας πιο ριζοσπαστικό, μαζικό, πιο μαχητικό, πιο συγκροτημένο, περισσότερο γειωμένο στα προβλήματα και στους αγώνες εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, πιο στοχοπροσηλωμένο σε ριζικές κοινωνικές αλλαγές και στη σοσιαλιστική προοπτική.

To Γραφείο Τύπου