Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/06/2010

Συνέντευξη Χρήστου Πιλάλη στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο»

Ο Χρήστος Πιλάλης μέλος της Ε.Γ. του ΣΥΝ, σε συνέντευξή του για το 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ στο Ρ/Σ «105,5 στο κόκκινο» (Ανδρουλιδάκης, Καραγιώργος) ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Η Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση είναι μια ομάδα μελών του ΣΥΝ που κατέθεσε εναλλακτικό κείμενο στο προσυνεδριακό διάλογο. Εκτιμάμε ότι η πολιτική απόφαση του 6ου Συνεδρίου πρέπει να υπερβαίνει κατά πολύ σε ριζοσπαστικό περιεχόμενο τις πολιτικές αποφάσεις των δυο τελευταίων Τακτικών Συνεδρίων (4ου-5ου) και του Προγραμματικού, ώστε να μπορέσει ο ΣΥΝ να αντιστοιχιστεί αποτελεσματικά με τις δυναμικές της σφοδρής ταξικής σύγκρουσης που προκαλεί και θα προκαλέσει η νέα καπιταλιστική κρίση και στη χώρα μας.

Στη κατεύθυνση αυτή πρέπει το συνέδριό μας να λάβει τολμηρές αποφάσεις σε επίδικα όπως ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάγκη συνέχισης της επίπονης, παραγωγικής και ανασυνθετικής διαδικασίας ανασυγκρότησής του.  Πρέπει να υπάρξει θέση που θα εντοπίζει ότι η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζεται, υπό την έννοια του να μεταβληθεί από μηχανισμός εξυπηρέτησης των αστικών συμφερόντων σε μηχανισμό εξυπηρέτησης των συμφερόντων των λαών της. Πρέπει το συνέδριο να πάρει ριζοσπαστική θέση στο μέγα θέμα του δημόσιου χρέους, κάτι για το οποίο στα προσυνεδριακά κείμενα μόνο η Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση έχει τοποθετηθεί πολύ συγκεκριμένα. Αναφέρομαι στην άποψη μας περί στάσης πληρωμών, μιας πρότασης η οποία θα πρέπει να συζητηθεί στο Συνέδριο αλλά και μετά από αυτό. Στο κείμενο μας έχουμε καταθέσει και πολύ σημαντικές προτάσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην μετατροπή του ΣΥΝ από κόμμα των στελεχών του σε κόμμα των μελών του. Μερικές από αυτές είναι η περιοδικότητα στα κομματικά αξιώματα, το πλαφόν στις βουλευτικές θητείες, η περιοδικότητα στις συνδικαλιστικές εκπροσωπήσεις, η καθιέρωση ανώτατου ποσοστού συμμετοχής επαγγελματικών στελεχών και αποσπασμένων στα κομματικά όργανα, η κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας, κ.α."

Σε ερώτηση για το δίλημμα Τσίπρας ή Αλαβάνος, ο  Χρήστος Πιλάλης απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για το 6ο Συνέδριο. Είπε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει κάποια άλλη πρόταση για τη θέση του Προέδρου του ΣΥΝ  και η Αριστερή Ανασύνθεση δεν θα προτείνει κάποιο άλλο/η σύντροφο/ισσα για Πρόεδρο. Από εκεί και ύστερα η ΑΡ.ΑΝ. αντιμετωπίζει θετικά και συνεργάζεται με κάθε πρωτοβουλία που ωθεί το ΣΥΡΙΖΑ  σε ενωτική και ριζοσπαστική κατεύθυνση, πάντα εντός των πολιτικών σχεδιασμών του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

To Γραφείο Τύπου