Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/10/2004

Ο ΣΥΝ χαιρετίζει την κύρωση του Κιότο από τη Ρωσική Βουλή

Ο Π.Τριγάζης, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την χθεσινή κύρωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο από τη Βουλή της Ρωσίας.

"Χαιρετίζουμε την κύρωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου από τη Ρωσική Βουλή. Μετά από την απόφαση αυτή και εντός 90 ημερών από την κατάθεσή της στον ΟΗΕ, το Πρωτόκολλο θα τεθεί σε ισχύ, επτά χρόνια μετά την υπογραφή του.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μήνυμα ελπίδας για όλο τον κόσμο, σε μια περίοδο που οι επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές βιώνονται με όλο και πιο οδυνηρό τρόπο, ιδιαίτερα από τις φτωχές χώρες και περιοχές του πλανήτη μας.

Αναδεικνύει την ανάγκη αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου και η χώρα μας καθυστερεί αδικαιολόγητα.

Επιπλέον, η θέση σε ισχύ του Πρωτοκόλλου του Κιότο επιτυγχάνεται κόντρα στις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπους να την αποτρέψει, προσπάθειες που βρήκαν αντιμέτωπη την παγκόσμια κοινή γνώμη και πυροδότησαν κινητοποιήσεις σ΄ όλο τον κόσμο.

Ο ΣΥΝ νιώθει ικανοποίηση γιατί συνέβαλε στις κινητοποιήσεις αυτές με πολλούς τρόπους, δρώντας στο εθνικό, το ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Όμως δεν επιτρέπεται καμιά επανάπαυση. Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση και όλο και πιο έντονη κινητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο, ακόμα κι αν εφαρμοστεί πλήρως, δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά την εικόνα της περιβαλλοντικής καταστροφής που συντελείται στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου