Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/06/2010

Ομιλία του Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Δημήτρη Βίτσα στο 6ο έκτακτο Συνέδριο του Συνασπισμού

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι

Εκ μέρους της Κ.Π.Ε., σας καλωσορίζω στο 6ο Έκτακτο Συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς, της Οικολογίας και των Κινημάτων.

Καλωσορίζουμε τους συντρόφους από τα αδελφά κόμματα της Ευρώπης και όλου του κόσμου και τους διαβεβαιώνουμε πως ο αγώνας μας είναι κοινός σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Καλωσορίζουμε τις αντιπροσωπείες των ελληνικών κομμάτων που τιμούν με την παρουσίας τους την εναρκτήρια συνεδρίαση μας.

Καλωσορίζουμε τους εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, τους ανθρώπους της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού.

Καλωσορίζουμε τις συντρόφισσες και τους συντρόφους του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Τους εκπροσώπους των συνιστωσών αλλά και όλους και όλες, άνδρες και γυναίκες που εντάχθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ και δίνουν μαζί μας τον καθημερινό αγώνα για την ενιαία δράση της Αριστεράς.

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008 με την εκλογή του νέου Προέδρου και της νέας ΚΠΕ έκλεισαν οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου μας.

Ήταν ένα Συνέδριο όπου ήταν έκδηλη η ικανοποίηση και ο ενθουσιασμός και γεννούσε υψηλές προσδοκίες.

Η ζωή όμως δεν  κυλά με βάση τις επιθυμίες μας. Στα δύο χρόνια και 3 μήνες που πέρασαν ζήσαμε πυκνά.

Κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο δικαιώνεται ο στίχος του ποιητή ʽʼ και πέρασαν χρόνια πολλά μέσα σε λίγες μέρες ʼʼ.

Η μάχη ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη σοβαρή εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και η εξέγερση της νεολαίας, το Προγραμματικό Συνέδριο μας, οι μεγάλοι αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος, η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ευρωεκλογές, οι Εθνικές Εκλογές, η επιταχυνόμενη κρίση, η 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, η ανάπτυξη αγώνων ενάντια στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα, το 6ο  Συνέδριο της Νεολαίας του ΣΥΝ,  οι προσπάθειες Ευρωπαϊκού Συντονισμού των Αριστερών δυνάμεων, η δημιουργία μηχανισμού από την κυβέρνηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  μέσω του γνωστού μνημονίου που προσπαθεί να αναιρέσει τα κατακτημένα δικαιώματα ενός αιώνα, σημαδεύουν αυτή την περίοδο.

Αν η ερώτηση είναι αν ανταποκριθήκαμε με την απαιτούμενη επάρκεια και δυναμισμό στα καθήκοντα που μας έβαζε η ζωή και οι εξελίξεις, στα  καθήκοντα που εμείς οι ίδιοι βάζαμε στους εαυτούς μας, η απάντηση είναι όχι.

Όμως ήμασταν εδώ με τις δυσκολίες, τις παθογένειες και τις αδυναμίες μας.

 Ήμαστε παρόντες και παρούσες με το ελεύθερο και δημοκρατικό πνεύμα μας, με τη μαχητικότητα μας, με την επαναστατική μας ενόραση.

Ο Συνασπισμός δεν έλειψε, δεν κρύφτηκε από την ζωή, δεν απομονώθηκε στην κομματική ασφάλεια. Έκανε επιλογές, τις πάλεψε. Είχαμε νίκες και ήττες και εκ των επιλογών απορρέουν συνέπειες. Στεκόμαστε μπροστά τους.

Στα χέρια σας έχετε την έκθεση δράσης της ΚΠΕ. Στα κείμενα των θέσεων επιχειρείται ο πολιτικός απολογισμός και της ΚΠΕ και του Κόμματος.

Είναι ένα μικρό βήμα ώστε νʼ αποκτήσουμε την καλή συνήθεια τα κεντρικά όργανα του Κόμματος να ελέγχουν και να  εξαντλούν την αυτοκριτική στη δράση τους και να αναλογίζονται την συνυπευθυνότητα τους για την πορεία της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς.

Το Συνέδριο θα κρίνει.

Όμως αυτό δεν φτάνει.

Ευθύνη του Συνεδρίου είναι να καταλήξει σε λύσεις.

Ευθύνη των κεντρικών οργάνων είναι να υπερασπιστούν και να πρωτοπορήσουν στην εφαρμογή των αποφάσεων.

Ευθύνη όλων μας είναι να μην υπάρξει ξανά η μόνιμη επωδός του 2ου, 3ου, 4ου και 5ου Συνεδρίου πως δεν τα καταφέραμε καλά στην συγκρότηση και λειτουργία του Κόμματος.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Ζούμε στην εποχή της κρίσης. Κρίσης οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής, πολιτικής.

Έχουμε πολλές φορές πει πως η κρίση είναι απειλή, είναι και ευκαιρία.

Από την φράση αυτή απορρέουν καθήκοντα.

Αντιμετωπίζουμε την κρίση από την πλευρά της εργασίας, των συμφερόντων των μισθωτών, των αγροτών, των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, των συνταξιούχων, των μεταναστών, των γυναικών, της νέας γενιάς.

Η δική μας ατζέντα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο συγκρούεται με τα συμφέροντα που εγγράφονται στην ατζέντα του κεφαλαίου, του υπερκέρδους, του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος.

Θέλουμε από αυτή τη σύγκρουση να παραχθεί μια νέα κοινωνική πραγματικότητα.

Ξέρουμε καλά ότι μιλάμε για μια σύγκρουση πολιτικών προτάσεων και προγραμμάτων αλλά και ότι μιλάμε κύρια για σύγκρουση ιδεών και αξιών που θέλουμε να τις φέρουμε στο προσκήνιο.

Με αυτή την έννοια ο διεθνικός αγώνας των δυνάμεων της Αριστεράς  στην Ευρώπη και στον κόσμο αναδεικνύεται καθοριστικός.

Η ενεργητική δράση μας στην Ευρωβουλή και στην ανάπτυξη των δυνάμεων του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δείχνει την κατεύθυνση σε αυτό τον δρόμο.

Δημιουργούμε μια ασπίδα προστασίας των φτωχότερων στρωμάτων, αντιστεκόμαστε στην επίθεση των κυρίαρχων τάξεων στο όλο το πλάτος και βάθος εκδήλωσης της, προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις που χτυπούν στη ρίζα τους τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, αναδεικνύουμε την κοινωνική αλληλεγγύη ως καθοριστικό παράγοντα αντίδρασης στη πράξη, γινόμαστε ένα με τα κοινωνικά προβλήματα και τις κοινωνικές ανάγκες, αξιοποιούμε τις υπάρχουσες δομές του μαζικού κινήματος, πρώτα και κύρια του εργατικού και συνδικαλιστικού και συνδιαμορφώνουμε νέες.

Δένουμε την πολιτική μας με το στρατηγικό μας στόχο τον Σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

Σʼ αυτή τη φάση μας ταιριάζει ο στίχος του τραγουδιού  «Λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά».

Συντρόφισσές και σύντροφοι

Φαινόμενα κρίσης έχουν παρουσιαστεί και στο χώρο μας, στην Αριστερά και τον ΣΥΝ. Στις περιόδους της κρίσης οι αδυναμίες, οι παραλήψεις, οι λάθος αντιλήψεις και δομές όχι μόνο δεν μπορούν να κρυφτούν αλλά εμφανίζονται με την μεγαλύτερη οξύτητα.     

Από τις περιφερειακές συσκέψεις αλλά κύρια από όλη την προσυνεδριακή περίοδο, μʼ όλες τις δυσκολίες, τις διαφορετικές γνώμες και διαφωνίες προκύπτει μια σαφής εντολή προς το Συνέδριο.

Με αποφασιστικότητα και γνώση να προχωρήσουμε σʼ ένα νέο δυναμικό επίπεδο.

Το Συνέδριο μας πρέπει να καταλήξει σε ολοκληρωμένες πολιτικές κατευθύνσεις που παράγουν πολιτικό πρόγραμμα.

Έχουμε το πρόγραμμα μας, έχουμε τα προσυνεδριακά κείμενα, έχουμε την απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης της ΚΠΕ.

Μπορούμε και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να το κάνουμε.

Το Συνέδριο μας χρειάζεται να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που είναι αναγκαίο και που  δεν θα βελτιώνουν απλά τη θέση της Αριστεράς στο πολιτικό σύστημα, αλλά θα ανατρέπουν το πολιτικό σκηνικό και θα βάζουν την Αριστερά στο ρόλο του καταλύτη των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων. Το κύριο είναι η συγκεκριμένη δράση μας που θα αλλάζει τους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς.

Μπορούμε και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να το κάνουμε.

Το Συνέδριο μας καλείται να ανατρέψει την παρούσα κατάσταση που δημιουργεί προβλήματα στην ενιαία δράση της Αριστεράς. Να βρεθούμε αντιμέτωποι με μικρές αδιαλλαξίες που υπονομεύουν το μεγάλο εγχείρημα.  Να δώσει προωθητική δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ ως χώρο ένταξης των αριστερών και της νέας γενιάς στην πολιτική μάχη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως χώρος ευρύχωρος, μαχητικός, ανεκτικός στη διαφορετικότητα, δημοκρατικός στη λειτουργία, αποτελεσματικός στους αγώνες, είναι δική μας ευθύνη. 

Μπορούμε και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να το κάνουμε.

Το Συνέδριο μας καλείται να ξεμπερδέψει με τις αδυναμίες, τις παθογένειες και τις συνήθειες χρόνων. Ο Συνασπισμός ήταν, είναι και θα παραμείνει το πιο δημοκρατικό κόμμα.

Το πολιτικό κόμμα όπου η διαφορετικότητα, η διαφορετική γνώμη, η διαφωνία βρίσκει στέγη και θεωρείται πλούτος.

Το πολιτικό κόμμα όπου ανθίζουν η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη και υπερβαίνουν τα πρόσωπα και τις μικρές ομαδοποιήσεις.

Το πολιτικό κόμμα που αξιοποιώντας αυτές τις αρχές μπορεί και έχει ενιαία φωνή προς την κοινωνία, αποτελεί μια πολιτική σταθερά που ενεργοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά σε πολιτικές και δράσεις ανατροπής.

Το πολιτικό κόμμα που είναι υπερήφανο για την νεολαία του που ανυπότακτη και ανυπάκουη, με αγώνες,, ρήξεις και ανατροπές γράφει τη δική της ιστορία, αλλά και συγχρόνως το πολιτικό κόμμα που μπορεί να την βοηθήσει ενεργητικά ώστε η νέα γενιά να παίξει τον καταλυτικό της ρόλο στις αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνία.

Δεν μας λείπουν οι θεσμοί και οι θεσμοθετημένες διαδικασίες και όπου χρειάζεται μπορούμε και να τις συμπληρώσουμε και να τις διορθώσουμε. Εκείνο όμως που σήμερα χρειάζεται περισσότερο είναι να τις ενεργοποιήσουμε και να τις υπερασπισθούμε.

Μπορούμε και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να το κάνουμε.

Αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι.

Στους 11 μήνες που η ΚΠΕ μου έκανε την τιμή να αποφασίσει να είμαι Γραμματέας της, μέσα από ατελείωτες ώρες συνεδριάσεων και συσκέψεων, την όποια βοήθεια μπόρεσα να δώσω για να βρεθούν λύσεις για το κόμμα και το ΣΥΡΙΖΑ, τα λάθη και τις αδυναμίες μου και ιδιαίτερα την αδυναμία μου να βρω τρόπους δημιουργικής συνεργασίας όλων ακόμα και μέσα από συγκρούσεις αντιλήψεων, την όποια δημιουργική μου συμμετοχή στην ανάπτυξη αγώνων και στους ίδιους τους αγώνες, μου έχει μείνει ένα πράγμα.

Σε όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο ως την Κρήτη, από την Κέρκυρα ως την Σάμο γνώρισα συντρόφους και συντρόφισσες μου που η κοινωνία μας και το κόμμα μας πρέπει να είναι υπερήφανο που είναι μαζί μας.

Γνώρισα μια νέα γενιά συντρόφων και στελεχών που δεν έχω καμία αμφιβολία πως και μπορούν να συνεχίσουν αλλά και μπορούν να κάνουν μια μεγάλη τομή και να πραγματώσουν και τις δικές μας προσδοκίες και όνειρα.

Στη σκέψη μου μένει συντρόφισσες και σύντροφοι  τα λόγια του σ. Μιχάλη Μαρτίνη, περίπου 80 χρονών, στην προσυνεδριακή συνέλευση της Αλεξανδρούπολης.

Είπε:

 «Συντρόφισσες και σύντροφοι, αν ζω, δηλώνω από τώρα πως θα πάρω μέρος στην προσυνεδριακή διαδικασία του 7ου Συνεδρίου του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας».

To Γραφείο Τύπου