Skip to main content.
03/06/2010

Χαιρετισμός του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. βουλευτή Λαρίσης Μάξιμου Χαρακόπουλου στο 6ο Συνέδριο του Συνασπισμού

Κυρίες και κύριοι,

Εκ μέρους του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά χαιρετίζω το συνέδριό σας ευχόμενος την επιτυχία των εργασιών του.

Οι διεργασίες των πολιτικών κομμάτων αντιμετωπίζονται πλέον από την κοινωνία κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Οι οδυνηρές εξελίξεις που δρομολογήθηκαν για τη χώρα, μετά τις εθνικές εκλογές, δίνουν μια διαφορετική διάσταση στα πολιτικά γεγονότα.

Η εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, η παρατεταμένη απειλή της χρεοκοπίας, οι κυβερνητικές αντιφάσεις και οι παλινωδίες των τελευταίων μηνών και κυρίως η σκληρή αλήθεια της κηδεμονίας της τρόικας έχουν δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα.

Η αρνητική ψυχολογία έχει απλωθεί στην ελληνική κοινωνία, καθώς η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία εκτινάσσεται, η κοινωνική συνοχή απειλείται και δυστυχώς δεν διαφαίνεται «φως στο τούνελ».                                                          

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων αλλά και των προσδοκιών των λαών της Ευρώπης. Η διακηρυγμένη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών–μελών έμεινε κενό γράμμα για πολλούς μήνες με αποτέλεσμα εκτός των άλλων την ενδυνάμωση των φωνών του ευρωσκεπτικισμού στη χώρα μας αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη. 

Παράλληλα, το πολιτικό σύστημα αντιμετωπίζει στο σύνολό του μια αναμφίβολα γενικευμένη απαξίωση από την κοινωνία, για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση εδώ και δεκαετίες.

Συμπτώματα που παραπέμπουν ίσως και στο τέλος του μεταπολιτευτικού κύκλου.

Οι ευθύνες για τα σημερινά αδιέξοδα, τα σκάνδαλα αλλά και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της σκανδαλολογίας εύλογα τροφοδοτούν τη λαϊκή οργή.

Οργή, η οποία στρέφεται κατά δικαίων και αδίκων, με τη συμβολή και της αμετροέπειας ορισμένων μέσων ενημέρωσης, που πλειοδοτούν σε λαϊκισμό.

Τα πολιτικά κόμματα σε αυτή τη νέα, πρωτόγνωρη οπωσδήποτε κατάσταση, είναι υποχρεωμένα να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών.

Πρέπει να αποδείξουν έμπρακτα ότι μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Να μην επιτρέψουν να εμπεδωθεί η αποξένωση του πολίτη με την πολιτική, που ανοίγει επικίνδυνα μονοπάτια αντιδημοκρατικών επιλογών.

Και αν σήμερα δεν υπάρχουν συνταγματάρχες, υπάρχουν όμως εξωθεσμικοί παράγοντες που θέλουν να υπαγορεύουν πολιτική.  

Γιʼ αυτόν επιπλέον τον λόγο η κρίση πρέπει να λειτουργήσει άμεσα ως καθαρτήριο πυρ για την πολιτική ζωή του τόπου ώστε να μπούμε στη νέα μεταπολίτευση από πιο στέρεα αφετηρία.

Ασφαλώς, κάθε κόμμα οφείλει να προχωρήσει σε λύσεις κάθαρσης όπου αποδεδειγμένα υπάρχει ζήτημα διαφθοράς.

Όμως ο πολιτικός κόσμος και ως σύνολο οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του. 

Αναμφισβήτητα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Όπως, όμως, δήλωσε και ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τις συναντήσεις που είχε με τους ηγέτες των κομμάτων της Αριστεράς, διαφωνία δεν πρέπει να σημαίνει αποξένωση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Ανεξάρτητα, επομένως, από τις διαφορές, είμαστε υποχρεωμένοι να διαμορφώσουμε μια κοινή γραμμή πλεύσης σε κομβικά ζητήματα της πολιτικής ζωής.

Επιβάλλεται με θεσμικές αλλαγές, για τις οποίες θα συμφωνήσουμε όλοι, να δημιουργήσουμε περιβάλλον διαφάνειας στον πολιτικό βίο και σχέσεις εμπιστοσύνης με τον πολίτη.

Για παράδειγμα η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η αλλαγή του νόμου για τη βουλευτική ασυλία και ο ουσιαστικός έλεγχος του πόθεν έσχες θα αποτρέψουν φαινόμενα ατιμωρησίας πολιτικών που δημιουργούν μια βαριά ατμόσφαιρα για τον πολιτικό κόσμο.

Μπορούμε να συμφωνήσουμε στην άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου με τη δημιουργία μικρότερων εκλογικών περιφερειών, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των τεράστιων εκλογικών δαπανών που πολλές φορές οδηγούν πολιτικούς σε δουλείες σε οικονομικά συμφέροντα.

Οι κοινές αυτές πρωτοβουλίες όλων των πολιτικών δυνάμεων θα είναι μια απάντηση στις χρόνιες παθογένειες που ταλανίζουν το πολιτικό σύστημα και στέκουν ως τροχοπέδη στην προσπάθεια για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής.

Αλλά ακόμη και σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας μπορούμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε.

Να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε φαινόμενα ανεξέλεγκτης βίας, με όποια δικαιολογητική βάση και εάν αυτά εμφανίζονται γιατί ουσιαστικά διέπονται από ολοκληρωτικές λογικές.

Με σεβασμό στο δικαίωμα της διαμαρτυρίας έχουμε χρέος να περιφρουρήσουμε την καθημερινότητα του μέσου πολίτη από αντικοινωνικές συμπεριφορές που περιορίζουν την ελευθερία του, εμποδίζουν αυθαίρετα την επαγγελματική του δραστηριότητα, καταστρέφουν την περιουσία του ή βάζουν σε κίνδυνο και αυτή ακόμη τη ζωή του. 

Επίσης δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επικρατήσουν διχαστικές λογικές μεταξύ διαφόρων κοινωνικών ομάδων που θα πλήξουν την κοινωνική συνοχή: ιδιωτικών εναντίον δημοσίων υπαλλήλων, ή κατοίκων της πόλης εναντίον αγροτών κ.ο.κ.

Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και θα αφουγκράζεται με ενδιαφέρον τους προβληματισμούς που διατυπώνονται.

Το κόμμα μας, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται επίσης σε προσυνεδριακό διάλογο που θα κορυφωθεί στο 8ο τακτικό μας συνέδριο στο τέλος αυτού του μήνα. Μια διαδικασία που στοχεύει στο άνοιγμα στην κοινωνία, στον εμπλουτισμό των θέσεών μας και στην ανανέωση του στελεχιακού μας δυναμικού.

Πιστεύω ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες των κομμάτων μας θα ωφελήσουν ουσιαστικά τον δημόσιο λόγο και θα συνεισφέρουν στην προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου.   

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι και πάλι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.