Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/06/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΣΥΝ για την «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος»

Να γίνει εξεταστική επιτροπή για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα της Ολυμπιάδας!

Με αφορμή την «παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος» και από τον χώρο της «ολυμπιακής εγκατάστασης» του ταε κβον ντο στον πολύπαθο Φαληρικό όρμο, όπου διεξάγεται το 6ο συνέδριο του ΣΥΝ, το Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΝ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Σήμερα, σε ένα περιβάλλον πολύπλευρης κρίσης -οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και τελικά πολιτικής- οι κυρίαρχες δυνάμεις στη χώρα μας εξακολουθούν να αποσιωπούν τις αποκλειστικές ευθύνες τους για την «φούσκα» των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

Ήταν η περίοδος όπου άνοιξε ο δρόμος για την πλήρη κυριαρχία ενός συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης, αυτού της τσιμεντοποίησης των ελευθέρων χώρων και του real estate, των αδηφάγων πολυεθνικών και των εγχωρίων ατζέντηδών τους, της άγριας καταπάτησης κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ενός μοντέλου ανάπτυξης που κατέρρευσε οριστικά με την παγκόσμια καπιταλιστική «κρίση», αλλά και απειλεί να συμπαρασύρει ολόκληρη την κοινωνία…

Ο ΣΥΝ, το μόνο κόμμα που στάθηκε απέναντι στη λαίλαπα του εθνικού μεγαλοιδεατισμού της Ολυμπιάδας ζητάει, έστω και σήμερα, να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για εκείνη τη σκοτεινή περίοδο. Ζητάμε να συγκροτηθεί «εξεταστική επιτροπή» για την «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του 2004, για τις χαριστικές προμήθειες (τύπου Siemens), για τις σπατάλες και άχρηστες εγκαταστάσεις που σήμερα ερημώνουν, για την εκχώρηση υπερεξουσιών σε εξωθεσμικά κέντρα, για την εδραίωση των μεγαλοσυμφερόντων σε βάρος της κοινωνίας και των πολιτών.

Είναι σαφές ότι, τα τρέχοντα φληναφήματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ περί «πράσινης ανάπτυξης» αποτελούν απλά προκάλυμμα για τη συνέχιση του ίδιου αποτυχημένου μοντέλου και δεν μπορούν να κρύψουν τις πραγματικές, καταστροφικές για το περιβάλλον, επιλογές των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων έως και σήμερα.

Πιστεύουμε ότι οι αγώνες και τα κινήματα των προοδευτικών πολιτών, της αριστερός και της ριζοσπαστικής οικολογίας αποτελούν τη μόνη διέξοδο από την περιβαλλοντική κρίση που σήμερα οξύνεται και απειλεί το μέλλον.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος