Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/06/2010

Η ελληνική οικονομία και τα δημόσια έσοδα καταβαραθρώνονται -- Το κουαρτέτο κυβέρνησης, Ε.Ε, Ε.Κ.Τ, και Δ.Ν.Τ. οδηγεί τη χώρα ολοένα πιο βαθιάς την ύφεση και την εξαθλίωση

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών τα δημόσια έσοδα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου αυξήθηκαν κατά 8% έναντι ετήσιου στόχου στο  Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) για αύξηση κατά 11,7%. Όμως ακόμα και η – κατώτερη του στόχου- αύξηση αυτή δεν είναι παρά εικονική, καθώς στηρίζεται από τη μια πλευρά στο απαράδεκτο «πάγωμα» των επιστροφών ΦΠΑ και από την άλλη στο προσωρινό μέτρο της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε στις μεγάλες επιχειρήσεις για την χρήση του 2008. Η «αύξηση» δηλαδή του 8% έχει κοντά ποδάρια, όπως όλα τα ψέματα.

Στην πραγματικότητα, τα δημόσια έσοδα κυριολεκτικά καταρρέουν. Η δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων, την οποία προκαλεί η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, οδηγεί στον περιορισμό της κατανάλωσης και των επενδύσεων και έχει ως συνέπεια την καταβαράθρωση των εσόδων του κράτους, γεγονός που θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε καινούρια μέτρα εξοντωτικής λιτότητας. Οι κοινωνικά άδικες αυξήσεις των έμμεσων φόρων, οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, καθώς και η άγρια περικοπή των δημοσίων δαπανών οδηγούν την ελληνική οικονομία στην άβυσσο  μιας μακροχρόνιας και καταστροφικής ύφεσης.

Απέναντι σε αυτή την στρατηγική οικονομικού αφανισμού της χώρας, η οποία επιβάλλεται από το κουαρτέτο κυβέρνησης, Ε.Ε, ΕΚΤ και ΔΝΤ, προτείνουμε και απαιτούμε την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, η οποία θα δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και στον απεγκλωβισμό της από την θανάσιμη λαβή του μηχανισμού του χρηματιστικού και τραπεζικού κεφαλαίου.

Τέλος, θεωρούμε ότι είναι απόλυτη ανάγκη  να συγκληθεί άμεσα η κοινοβουλευτική επιτροπή απολογισμού - ισολογισμού του κράτους, προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και να πληροφορηθεί επιτέλους ο ελληνικός λαός την οδυνηρή αλήθεια για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, υπό το πρίσμα της εφαρμογής της κανιβαλικής πολιτικής του κουαρτέτου.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής