Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/06/2010

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη, Κονοβ. Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ, για την εκτίναξη του ετήσιου πληθωρισμού στο 5,4% το Μάιο αλλά και τις συνολικότερες δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΧΩΡΑΣ ΟΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ «ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΙΣΜΟΣ» ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ «ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ»

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την εκτίναξη του ετήσιου πληθωρισμού στο 5,4% το Μάιο αλλά και τις συνολικότερες δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Σε αυτή τη χώρα συμβαίνει το εξής πρωτοφανές και παράδοξο: όσο βαθαίνει η ύφεση και η οικονομία καταρρέει, τόσο καλπάζουν ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια.

Η Ελλάδα του κ. Γ. Παπανδρέου, όπως προηγούμενα του κ. Κ. Καραμανλή, δίνει την εικόνα μιας χώρας όπου κυριαρχεί ένας νέος «μαυραγοριτισμός», με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες να συμπεριφέρονται ως σύγχρονοι «μαυραγορίτες».

Η  κυβέρνηση, παραδομένη στα «καρτέλ» των αγορών, παρατηρεί, περίπου, ως νέος «Νέρων» τις τιμές να έχουν πάρει φωτιά και τα λαϊκά εισοδήματα να λεηλατούνται και να καταρρέουν. Ακόμα χειρότερα, είναι η ίδια η κυβέρνηση, η οποία με τις παράλογες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και τα τιμολόγια κοινής ωφελείας,  πυροδοτεί την ακρίβεια και τη λεηλασία των εισοδημάτων.

Η κυβέρνηση με αυτές τις επιλογές που καλύπτουν τα «καρτέλ», επιβάλουν μια επιδρομή έμμεσων φόρων και εκτινάσσουν, εν μέσω βαθιάς κλιμακούμενης ύφεσης, τον πληθωρισμό σε νέα ύψη, δίνει τη χαριστική βολή στην αποδοτικότητα της οικονομίας και υποθηκεύει κάθε δυνατότητα ανάκαμψης.

Αυτή την ώρα μόνο η λήψη άμεσων και αποφασιστικών μέτρων διάλυσης των «καρτέλ» και ένας γενικευμένος ουσιαστικός έλεγχος των τιμών, στο πλαίσιο ενός συνολικού ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος, θα μπορούσε όχι μόνο να συγκρατήσει αλλά και να μειώσει δραστικά τις τιμές, υποβοηθώντας ένα αποτελεσματικό σχέδιο διεξόδου της χώρας από την κρίση.

To Γραφείο Τύπου