Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/06/2010

Πρόκληση η νέα αύξηση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών παρά την οικονομική κρίση. 4,2 δις δολάρια την ημέρα θυσία στον θεό του πολέμου!

Δήλωση του Π.Τριγάζη, με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης του SIPRI

Σχολιάζοντας την ετήσια έκθεση του SIPRI (Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης), το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Προκαλούν και εξοργίζουν τα νέα στοιχειά για τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο SIPRI με την ετήσια Έκθεσή του. Σημείωσαν νέα πραγματική αύξηση κατά 5,9% οι δαπάνες αυτές το 2009, φθάνοντας στα 1531 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ανθρωπότητα θυσιάζει 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα στο θεό του πολέμου, την ώρα που επιβάλλονται δραστικές μειώσεις στις κοινωνικές δαπάνες και επώδυνα μέτρα λιτότητας σε πολλές χώρες στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα διότι η βοήθεια στις φτωχές χώρες παραμένει καθηλωμένη στο 0,33% του ΑΕΠ των πλούσιων χωρών.

Σε σύγκριση με το 2000, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες του 2009 ήταν αυξημένες κατά 49%, αύξηση που δεν είχε παρατηρηθεί σε καμιά προηγούμενη δεκαετία. Εύγλωττο είναι το στοιχείο της Έκθεσης ότι στη διάρκεια της οκταετίες Μπους ο στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 63%, αλλά η ανοδική τάση συνεχίζεται και επί προεδρίας Ομπάμα κυρίως λόγω της μεγαλύτερης εμπλοκής στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση του SIPRI και για το επίσημο εμπόριο των όπλων την περίοδο 2005 – 2009. Στον κατάλογο των εισαγωγών η Ελλάδα ήταν 5η παγκοσμίως την περίοδο αυτή, μετά τις Κίνα, Ινδία, Ν.Κορέα και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στις εξαγωγές πρωταγωνιστές ήταν οι ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, στις οποίες αναλογούσε το 76% επί του παγκόσμιου συνόλου.

Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι εντείνεται η στρατιωτικοποίηση της διεθνούς ζωής κι αυτό έχει άμεση σχέση με πολέμους και πολεμικούς σχεδιασμούς, αλλά και με την αναζήτηση υπερκερδών από τις πολεμικές βιομηχανίες, με δύναμη κρούσης το περιβόητο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ. Συνεπώς, ο αγώνας σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανακοπή της ολέθριας αυτής τάσης είναι αγώνας κατά του μιλιταρισμού και του πολέμου, για την ειρήνη και τον αφοπλισμό και για μια δίκαιη και αλληλέγγυα παγκόσμια τάξη.

Ειδικότερα για την Μ.Ανατολή, που αποτελεί την πιο στρατιωτικοποιημένη περιοχή της γης και διαρκές θέατρο πολέμου, μαζί με την δίκαιη επίλυση προβλημάτων – με πρώτο το Παλαιστινιακό – απαιτείται και η διεκδίκηση της απαγόρευσης από τον ΟΗΕ των εξαγωγών όπλων στην περιοχή.

Σε ότι αφορά τη χώρα μας, ο παραλογισμός των υπέρογκων και δυσβάσταχτων στρατιωτικών δαπανών πρέπει να τερματιστεί και να υπάρξουν δραστικές μειώσεις ενώ παράλληλα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για μια ελληνοτουρκική συμφωνία αμοιβαίας και ισόρροπης μείωσης των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών των δυο χωρών, όπως προτείνει ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

To Γραφείο Τύπου