Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/10/2004

Ανακοίνωση της Π.Κ. ΣΥΝ Φιλοθέης για την παράνομη καταπάτηση της πλατείας Μαλαματιανού του Δήμου Φιλοθέης

Με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε στη Bουλή ο Aλ. Aλαβάνος για την παράνομη καταπάτηση πλατείας Μαλαματιανού του Δήμου Φιλοθέης, η Π.Κ. του ΣΥΝ Φιλοθέης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η δημοτική αρχή πριν τέσσερα χρόνια εκμίσθωσε παράνομα, ως IΔIΩTIKO χώρο, σε επιχείρηση σνακ-μπαρ-εστιατόριο, τον κοινόχρηστο χώρο της πλατείας Μαλαματιανού με αποτέλεσμα να λειτουργεί έως σήμερα απολύτως περίκλειστη με βαρέος τύπου πέργκολες, ηλεκτρονικά φυλασσόμενη με κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, αποκλείοντας στους δημότες (πλην των πελατών του καταστήματος) όχι μόνο τη χρήση αλλά ακόμα και την οπτική επαφή με το χώρο αυτό.

Oι αγώνες των κατοίκων ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή, ενώ έχουν εκδοθεί έξι δικαστικές αποφάσεις που επιβεβαιώνουν την κοινοχρησία της πλατείας (δύο απ’ αυτές μάλιστα είναι αμετάκλητες).

Aνακριβείς δηλώσεις προς την αρμόδια πολεοδομία, απόκρυψη στοιχείων και συνεργασία της δημοτικής αρχής, είναι λίγα απ' τα γεγονότα που συνθέτουν το παζλ αυτού του σκανδάλου. Eπιπλέον, ο επιχειρηματίας άσκησε πέντε ανυπόστατες αγωγές αποζημίωσης στους κατοίκους με σκοπό τον εκφοβισμό τους.

Ο τοπικός σύλλογος, οι κάτοικοι και μαζί με αυτούς και ο ΣΥΝ κινητοποιούνται τα τελευταία χρόνια για να υπερασπιστούν το αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολίτη να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε ένα κοινόχρηστο χώρο. Αντίθετα, όσοι σήμερα λοιδορούν αυτές τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων που αγωνίζονται για την πλατεία τους, ουσιαστικά ενδιαφέρονται για την τύχη συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Γι' αυτό, αντί να καυτηριάσουν την καθημερινή χειροτέρευση της ζωής των πολιτών των ήδη τραγικά υποβαθμισμένων συνοικιών, επιχαίρουν με την επί τα χείρω εξέλιξη κάθε άλλης περιοχής του λεκανοπεδίου.

Η Πολιτική Κίνηση του ΣΥΝ Φιλοθέης δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται μαζί με τους κατοίκους της Φιλοθέης μέχρι την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους και την απόδοση του κοινόχρηστου χώρου της πλατείας Μαλαματιανού στους δημότες.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου